Poljoprivrednog inspektora ima Beograd, a cela Vojvodina samo tri

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Utorak, 03. 11. 2015. | Komentara: 0

Poljoprivrednog inspektora ima Beograd, a cela Vojvodina samo tri

BEOGRAD – Narodna poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Olena Papuga upitala je danas ministarku poljoprivrede da li će postupiti po zakonu i da li će se zapošljavati poljoprivredni inspektori u okruzima u kojima ih nema.

LSV

Ona je u delu sednice Narodne skupštine Republike Srbije namenjenom za pitanja poslanika upitala i da li će ti inspektori biti u nadležnosti republike ili će pripadati lokalnim samoupravama, kao što pripadaju i drugi inspektori.

17 poljoprivrednih inspektora u Republici

- Ako se to predviđa, a po zakonu bi trebalo da ih ima u svakom okrugu, da li će te poslove obavljati republički poljoprivredni inspektor na nivou okruga ili će se to svesti na nivo lokalne samouprave? A znamo da sve lokalne samouprave imaju inspektore za zaštitu životne sredine, postoje komunalni, građevinski inspektori... – istakla je Papuga.

Ona je navela da je 2006. godine donet Zakon o poljoprivrednom zemljištu čime je utvrđena obaveza donošenja godišnjeg programa zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta koji donosi jedinica lokalne samouprave. A pre stupanja na snagu tog Zakona, državno poljoprivredno zemljište se koristilo bez naknade, jer nije postajao pravni osnov za davanje u zakup. Prema njenim rečima, u Ministarstvu poljoprivrede postoji odeljenje poljoprivrednog inspektorijata koji za sada ima zaposlenih samo 17 poljoprivrednih inspektora za teritoriju čitave Srbije. Tako, na primer, inspektora za poljopriverdno zemljište ima grad Beograd, a za celu Vojvodinu postoje samo tri inspektora u samo tri okruga.

Šta sve radi poljoprivredni inspektor

- Sa sigurnošću znam da Zapadnobački okrug iz koga dolazim, ustvari opština Kula, nemaju poljoprivrednog inspektora. Imaju ga u Vojvodini samo Južnobački, Južnobanatski i Severnobanatski okrug. U Subotici je otvorena kancelarija za državno zemljište, ali nemaju inspektora – navela je poslanica LSV i istakla da Zapadnobački okrug pokriva poljorivredna inspekcija iz Novog Sada, odnosno inspektor koji je nadležan za Južnobački okrug, pa se na njegov dolazak čeka i po mesec ili dva meseca. 

- Trebalo bi da, ne samo centar okruga, nego svaka lokalna samouprava ima inspektora koji će kontrolisati na koji način se postupa sa državnim zemljištem, jer u Zapadnobačkom okrugu  svake godine ostane neobrađene površine, ne izlicitira se ili N.N. lice uzurpira državno zemljište i ne učestvuje u postupku javnog nadmetanja, pa samim tim ne plaća zakup, čime država gubi prevelika sredstva – ukazala je Olena Papuga. 

Dodala je da nepostojanjem poljoprivrednog inspektora niko ne kontroliše uspostavljanje plodoreda, što je od velike važnosti za zemljište. Tako se, kako je navela, dešava da zakupci tri godine za redom na istom zemljištu seju šećernu repu, čime uništavaju strukturu zemljišta, pošto se repa može gajiti na istoj parceli tek posle četiri godine. Takođe, ako ne postoji poljoprivredni inspektor, nema kontrole kada zakupac da zemlju u podzakup, što je protivzakonito. 

(BILSV, 03.11.2015)




Događaji | Petak, 24. 02. 2023. | Komentara: 0

Preteći antiukrajinski grafiti na zgradi u kojoj živi član Glavnog odbora LSV

Liga socijaldemokrata Vojvodine zahteva od nadležnih državnih organa da uhapse i sankcionišu osobe koje su na zgradi u Novom Sadu, u kojoj živi član Glavnog odbora LSV Slobodan Zonić, ispisali poruke mržnje i neprimerene sadržine.

Događaji | Petak, 06. 01. 2023. | Komentara: 0
Događaji | Subota, 24. 12. 2022. | Komentara: 0



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook