Postoji zakonski osnov za Policijski sekretarijat za Vojvodinu

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Petak, 22. 01. 2016. | Komentara: 0

Postoji zakonski osnov za Policijski sekretarijat za Vojvodinu

BEOGRAD – Nekoliko poslanika Narodne skupštine Republike Srbije iz redova vladajuće koalicije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i danas su se usprotivili amandmanu Lige socijaldemokrata Vojvodine kojim je traženo da se oformi posebna policijska organizaciona jedinica, odnosno vojvođanska policija, koja bi, prema predlogu LSV bila u sastavu Direkcije policije. Tokom rasprave o amandmanima na Predlog zakona o policiji, poslanica LSV Olena Papuga je obrazložila amandman kojim se predviđa da se u Predlog zakona, nakon člana 22, doda novi član 22a koji bi bio osnov za formiranje Policijskog sekretarijata za Vojvodinu, a na njen i račun Lige ponovo su stigle optužbe za razbijanje jedinstvenosti policije i, posredno, za nekakav separatizam. 



Ministar se pravi da nije čuo

Policijski sekretarijat za Vojvodnu bi, prema predlogu LSV, bio organizaciona jedinica u sastavu Direkcije policije, obrazovana za koordinaciju rada policijskih uprava i policijskih stanica na području AP Vojvodine, sa sedištem u Novom Sadu. Njegovim radom bi trebalo da rukovodi sekretar koga na predlog Vlade AP Vojvodine imenuje ministar unutrašnjih poslova, objasnila je Papuga i ukazala da mogućnost obrazovanja ovakvog sekretarijata postoji u članu 22. Predloga zakona. 

– U članu 22 ,stav 5, stoji: „Radi obavljanja policijskih i drugih poslova u skladu sa karakterističnim svojstvima određenih područja, mogu se utvrditi i unutrašnje organizacione jedinice za koordinaciju rada policijskih uprava i policijskih stanica na područjima za koje su obrazovane”. Zna se da je Vojvodina specifično područje, ne samo zbog višejezičnosti, nego i zbog toga što se graniči sa državama koje su u Evropskoj unijii. Mi smo, vodeći se ovim stavom 5. u članu 22 i napravili ovakav amandman – navela je poslanica LSV.

Međutim, ministar unutrašnjih poslova kao da je prečuo ovakvo obrazloženje pa je optužio LSV da je njen predlog direktno mešanje u organizacionu nadležnost MUP-a. 

– Ministarstvo unutrašnjih poslova samostalno procenjuje da li mu takva vrsta organizacione jedinice treba ili ne treba – rekao je Stefanović i dodao da bi se na taj način urušio karijerni sistem napredovanja u policiji, te da bi radom pokrajinskog sekretarijata policije rukovodio politički predstavnik Vlade APV. 

– Pokrajinska policija je deo policije Srbije, mi na teritoriji Srbije imamo jedinstvenu policiju – ponovio je ministar iako je Papuga jasno istakla da cilj LSV nije formiranje nikakve paralelne policije. 
Papuga je od ministra zatražila i odgovor na pitanje zašto Policijska uprava Novi Sad nije imala načelnika četiri godine, da bi onda na to mesto bio imenovan kadar iz Beograda. 

Seoske straže umesto policije

Papuga je tokom rasprave ukazala da pitanje Policijskog sekretarijata za Vojvodnu na neki način jeste ispolitizovano, ukazujući da je Vojvodina u godinama pune autonomije imala i svoju policiju. 

– Obrazovanjem Policijskog sekretarijata za Vojodinu ne narušava se osnovni koncept predloga zakona jer bi takav sekretarijat bio u sastavu jedinstvene Direkcije policije. Ovim amandmanom ne želimo paralelne policijske snage u Vojvodini, već posebnu organizacionu  strukturu MUP-a Srbije u AP Vojvodine, što i predviđa ovaj stav člana 22. Pored ogranizacionih razloga i razloga vezanih za specifičnosti Vojvodine, posebno tu mislim na višenacionalnu strukturu stanovništva i višejezičnost, koja je svakako veoma zastupljena u Vojvodini, važno priznati da ima i nekoliko političkih razloga – dodala je poslanica LSV. Podsetila je na uspešnost nekadašnje vojvođanske policije, kao i na probleme koji danas postoje u Pokrajini. 

– Znamo da su po selima ljudi primorani da organizuju seoske straže. To je strašno, zato što po selima, opštinama nedostaju policajci. U nekim opštinama nedostaje i po 30 policajaca. Nemaju gorivo, nemaju zimske gume, nemaju opremu… Strašno je da u XXI veku građani ne mogu da stanu na put krađama na selu – istakla je Olena Papuga.

Neophodan kontakt MUP-a i APV

Poslanica LSV je upozorila i da je neophodan kontakt MUP-a Republike Srbije sa pokrajinskim Savetom za bezbednost, koji je stručno, savetodavno telo u kojem se, između ostalog, nalaze  pokrajinski ombudsman, pokrajinski premijer i predsednik Skupštine AP Vojvodine. Papuga je podsetila i da je prethodni ministar policije uveo pravilo da jednom u šest meseci podnosi izveštaj o stanju bezbednosti u AP Vojvodini, pokrajinskom Savetu za bezbednost, dok je aktuelni ministar poslednji put u Skupštini AP Vojvodine tim povodom bio 27. februara 2015. godine, kada je podneo izveštaj o stanju bezbednosti u Republici Srbiji za period maj-novembar 2014. godine, a da je pred Odborom za bezbednost Skupštine APV bio kada su se uništavale pekare u Vojvodini. 

– Vojvodina treba da ima svoju policiju, treba da se zna ko je odgovoran za nasilje koje se dešava – ocenila je Papuga. Poslanica LSV, koja je i članica  Komisije za kontrolu izvršenja krivičnih sankcija, upozorila je i da javnosti nisu dostupni statistički podaci o bezbednosti u Republici Srbiji, zbog čega se ne zna koliko ima ubistava, krađa,razbojništava... 

Nekultura poslanika SNS

Tokom rasprave, poslanik SNS Mirko Krlić je, optužujući Ligu za politizaciju ovog pitanja, između ostalog rekao: 
“Dosta je skrivanja između posebnosti, osobenosti, specifičnosti. Ne trebate liti suze za nacionalnim manjinama. Mi ovde imamo partiju najveće nacionalne manjine koja je pronašla svoj put i zna sa kim i na koji način treba da sarađuje kako bi najbolje sačuvala interese svoje etničke grupe”.

Olena Papuga je na to srenula pažnju predsednici Skupštine Maji Gojković, ali ova nije reagovala. 

– Kakva je to izjava da ne treba liti suze za nacionalnim manjinama u Republici Srbiji? Moja nacionalna manjina je ove godine proslavila 265 godina od kada je na ovim terenima. Kakva je to izjava – protestvovala je Papuga ocenivši da je poslaniku SNS očigledno značajna samo neka nacionalna manjina koja podržava vladu Republike Srbije i premijera. 

Prihvaćeni samo tehnički amandmani 

Narodna poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Nada Lazić na početku rasprave o amandmanima na Predlog zakona o policiji istakla je da je usvojeno šest amandmana poslanika LSV i to onih koji su leksičke prirode. 

Ona je navela da nažalost, nijedan amandman koji je suštinske prirode nije usvojen.

Tokom rasprave, ona je ukazala obrazložila i amandman na član 23, koji reguliše organizaciju policije, a kojim je predviđeno da „organizacione jedinice u sedištu Direkcije policije, Policijske uprave za grad Beograd i policijske uprave se obrazuju tako da su radno i funkcionalno povezane sa odgovarajućim organizacionim jedinicama i poslovima na način da srodne policijske poslove iz svog delokruga obavljaju na centralnom, regionalnom i lokalnom nivou“. 

– Mi smo upravo intervenisali amandmanom u tom stavu 1 tražeći da se „na centralnom, regionalnom nivou“ izmeni rečima „na nivou Republike, nivou upravnih okruga“. Naime , administrativna podela Srbije ne poznaje regione već upravne okruge (koji nisu oblik lokalne samouprave niti deo teritorijalne organizacije Republike Srbije, već način obavljanja državne uprave). U svakom slučaju, regioni se u Srbiji javljaju samo kao statistički ili geografski, pa je preciznije upotrebiti izraz dat u amandmanu – navela je Lazić.

(BILSV, 22. 01. 2016)




Događaji | Petak, 08. 03. 2024. | Komentara: 0

Srećan 8. mart, Međunarodni dan žena

Svuda i na svakom mestu moramo insistirati na ravnopravnosti, poštovanju i jednakoj zastupljenosti žena u javnom i političkom životu. 
Događaji | Utorak, 11. 07. 2023. | Komentara: 0

Delegacija LSV-Vojvođani na komemoraciji žrtvama genocida u Srebrenici

Delegacija Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani boravila je danas u Bosni i Hercegovini i prisustvovala komemoraciji povodom godišnjice genocida u Srebrenici.
Događaji | Sreda, 19. 04. 2023. | Komentara: 0

Plan razvoja Vojvodine do 2030. je spisak lepih želja kabineta Igora Mirovića

Poslanici Vojvođanskog fronta – Liga socijaldemokrata Vojvodine, Vojvođanska partija nisu podržali predloženi Plan razvoja Autonomne Pokrajine Vojvodine 2023-2030, saopštio je šef ove poslaničke grupe Saša Šućurović. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook