Povratak školskih sportskih sekcija

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Četvrtak, 05. 12. 2013. | Komentara: 0

Povratak školskih sportskih sekcija

NOVI SAD – Skupština AP Vojvodine usvojila je danas predlog Strategije razvoja školskog sporta u Vojvodini, a jedan od njenih glavnih ciljeva jeste da prioritet stavi na povratak školskog sporta, fizičkog vaspitanja i školskih sportskih sekcija.

LSV

Kako je na početku rasprave ukazala pokrajinska sekretarka za sport i omladinu Marinika Tepić, navedeni dokument predložen je iz nekoliko bitnih razloga, između ostalog i da bi se odredila jasna distinkcija između klupskog sporta u kom treniraju školska deca i onoga što jeste školski sport, a koji jedni s drugim nemaju baš mnogo veze.

Alarmantni podaci

Obrazlažući predloženu Strategiju, Tepićeva je upozorila na alarmantne podatke do kojih se došlo analizom ne samo istraživanjima i anketom Sekretarijata, već i uvidom u izveštaje zdravstvenih sistematskih pregleda školaraca, te podataka do kojih je došao Pokrajinski zavod za sport i medicinu sporta.

- Podaci pokazuju da 74,3 procenta stanovnika Srbije nije dovoljno fizički aktivno, da je gotovo trećina dece i omladine predgojazno, a praktično svako peto dete gojazno. Deformaciju kičmenog stuba ima svaki deseti osnovac, a gotovo svaki peti srednjoškolac – upozorila je ona. Pokrajinska sekretarka je dodala i da naši školarci u pogledu motoričkih sposobnosti zaostaju za vršnjacima  u Evropi, te da je u školama u Vojvodini, koje su bile anketirane, sportskim sekcijama obuhvaćeno manje od trećine učenika.

Vrhunski sport nije prioritet

– Naš posao nije da  stvaramo vrhunske sportiste, koji zapravo čine samo jedan procenat sveukupne populacije na teritoriji Republike Srbije, već da stvaramo i negujemo fizički zdravo stanovništvo, radno stanovništvo, mentalno stabilno stanovništvo. A to je zaista moguće jedino u ovom periodu, počev naravno i od predškolskog uzrasta, s obzirom da je fizičko vaspitanje zastupljeno i u predškolskom uzrastu – rekla je Marinika Tepić. Dodala je da su najbolnija tačka sportske sekcije, koje su usled komercijalizacije zatvorenih školskih sportskih objekata, sala za fizičko ili potisnute ili zloupotrebljene.

– Nije suština preskočiti kozlić zgrčkom ili raznoškom, već savladati tu prepreku – istakla je Tepićeva i dodala da Strategija ne znači da njen sekretarijat ubuduće neće razmatrati, uvažavati, podržavati i pomagati kvalitetni vrhunski sport, mada je stav da vrhunski sport nije prioritet.

(BILSV, 05.12.2013)



Događaji | Četvrtak, 21. 12. 2017. | Komentara: 0

Sedlarević: 45 opština ne koristi adekvatno simbole APV

Zrenjanin, Novi Sad, Bela Crkva, Kula, Sremska Mitrovica, Irig i Ruma su lokalne samouprave u kojima se odluka o korišćenju simbola AP Vojvodine ne poštuje. Ako sam ja mogla za pet minuta da saznam gde sve nisu istaknute zastave Autonomne pokrajine Vojvodine, ne mogu da verujem da pokrajinski sekretarijat za 14 ili 15 meseci nije našao za shodno da tu informaciju proveri – istakla je na današnjoj sednici pokrajinske skupštine poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Maja Sedlarević, navodeći lokalne samouprave u kojima nisu istaknuti simboli pokrajine.
Događaji | Četvrtak, 07. 12. 2017. | Komentara: 0

O planu za stopiranje egzodusa stanovnika i visokim putarinama

Ako se na jednom od najeminentnijih sajtova za traženje posla nalaze podaci da  je od 1681 slobodnog radnog mesta 1100 u Beogradu, kako vlast misli da se bavi decentralizacijom i pronalaženjem mogućnosti za razvoj malih mesta, malih preduzetnika, osnaživanjem poljoprivrednih domaćinstava? – pitala je narodna poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Olena Papuga ministara za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku Zorana Đorđevića.
Događaji | Utorak, 05. 12. 2017. | Komentara: 0

Čanak u Gruziji o evropskim integracijama Srbije

Predsednik Odbora za evropske integracije Nenad Čanak sastao se danas sa predsednicom Odbora za evropske integracije Parlamenta Gruzije Tamar Kulordavom. Razgovarali su o problemima koje obe države imaju i o poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta obeju država.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook