Predstavljeni konkursi Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Petak, 26. 02. 2016. | Komentara: 0

Predstavljeni konkursi Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo

NOVI SAD - Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar, Branislav Bogaroški, najavio je danas konkurse Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo za 2016. godinu, koji će biti raspisani od marta do septembra. Poljoprivrednici će i ove godine, između ostalog, moći da konkurišu za dodelu bespovratnih sredstava za navodnjavanje i izgradnju eksploatacionih bunara, protivgradne mreže, prerađivačku proizvodnju, opremanje farmi, plastenike, te za opremanje hladnjača, sušara, pčelarstvo i za staračka domaćinstva

 
Bespovratna sredstva za plastenike, opremu...
 
Kako je Bogaroški najavio, konkurs za navodnjavanje biće otvoren od marta do septembra, za registriovana poljoprivredna gazdinstva, fizička i pravna lica. Za ovu namenu opredeljeno je ukupno 300 miliona dinara, a maksimalni iznos bespovratnih sredstava po jednoj prijavi je do osam miliona dinara, a refundacija je do 50 posto od vrednosti investicije. Za sufinansiranje investicija u opremanje hladnjača, sušara i za pčelarstvo na teritoriji Vojvodine, opredeljeno je ukupno 35 miliona dinara. Pravo na korišćenje bespovratnih sredstava imaju fizička lica i zadruge.
 
I ove godine, registrovana poljoprivredna gazdinstva, fizička i pravna lica mogu da konkurišu i za bespovratna sredstva za protivgradne mreže. Ukupan iznos raspoloživih sredstava za ovu namenu jeste 270 miliona dinara. Za nabavku plastenika izdvojeno je ukupno 60 miliona dinara, a za opremanje farmi 30 miliona dinara. Sredstva za male prerađivačke kapacitete u oblasti prerade voća, povrća, grožđa, planiran su u iznosu od 15 miliona dinara. Pravo da konkurišu za sredstva imaju fizička lica.
 
Resorni sekretarijat će i ove godine raspisati konkurs za staračka domaćinstva namenjen starijima od 65 godina koji daju zemlju u zakup. Za ovu namenu izdvojeno je ukupno 110 miliona dinara, a visina podsticajnih sredstva je od 6 do 10 hiljada dinara.
 
Pomoć staračkim domaćinstvima
 
- Naša namera je da stimulišemo staračka domaćinstva kako bi izdavala zemlju u zakup mladim poljoprivrednicima a visina podsticajnih sredstava kreće se od 6 do 10 hiljada dinara po hektaru u zavisnosti od toga da li se zemljište izdaje vlasniku susedne parcele i da li je taj vlasnik mlađi ili stariji od 40 godina – kazao je Branislav Bogaroški na konferenciji za medije. Najavio je i raspisivanje konkursa za finansiranje rada udruženja, održavanje manifestacija, kao i za održavanje i čišćenje kanala
 
Poljoprivrednicima su i ove godine dostupna sredstva i tri fonda - Garancijskog, Pokrajinskog fonda za razvoj poljoprivrede i Razvojnog fonda. Kako je naveo Bogaroški, poljoprivrednici imaju mogućnost da, pod veoma povoljnim uslovima, konkurišu za kreditna sredstva kod nekog od fondova, te da se po završenoj investiciji jave na neki pod konkursa Sekretarijata za subvencionisanje svoje investicije. Dodao je da, iako je Zakonom o budzetskom sistemu predviđeno da namenska sredstva iz kojih se Sekretarijat finansira, više nemaju karakter namenskih i ne postoji obaveza da se utroše za dosadašnje namene, na nivou Pokrajinske vlade je postignut dogovor da naknade koje su usmeravane u poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo - zadrže isti karakter.
 
- Očekujemo 3,2 milijarde u budzetskom fondu za vode, odnosno od naknada za odvodnjavanje i navodnjavanje, zatim 195 miliona u budzetskom fondu za šume, 43 miliona u budzetskom fondu za lovstvo i 2,8 milijarde u budzetskom fondu za zemljište. Od toga planiramo da 858 miliona dinara budu direktno sredstva koja ćemo plasirati registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima, kroz naše konkurse kao vid subvencije - rekao je Branislav Bogaroški. 
 
(BILSV, 26.02.2016)



Događaji | Subota, 08. 02. 2020. | Komentara: 0

Izborni zakon u Srbiji je loš. Nedopustivo je da je iz Beograda duplo više poslanika, nego iz Vojvodine

Narodni poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak pozdravio je izmene Zakona o izboru narodnih poslanika i Zakona o lokalnim izborima koje će dovesti do smanjenja izbornog cenzusa sa pet na tri odsto.
Događaji | Nedelja, 02. 02. 2020. | Komentara: 0

Država malo pomaže zanatlijama, malim i srednjim preduzećima!

Narodna poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Olena Papuga ukazala je sinoć predstavnicima Vlade Srbije na probleme i visoke namete sa kojima se susreću mali privrednici u zanatlije u Srbiji.
Događaji | Sreda, 22. 01. 2020. | Komentara: 0

Zakon o arhivskoj građi centralizuje arhive

Narodna poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Nada Lazic rekla je da se na Zakon o arhivskoj građi čekalo od 1994. godine, ali da se u njemu vidi tendencija centralizacije arhiva. Prema njenim rečima, to za LSV nije prihvatljivo, pogotovo što na teritoriji AP Vojvodine postoje nacionalne zajednice kojima treba pružiti mogućnost da brinu o svojim arhivama.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook