Referendumom protiv prodaje zemlje strancima

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Nedelja, 18. 10. 2015. | Komentara: 0

Referendumom protiv prodaje zemlje strancima

BELA CRKVA - Liga socijaldemokrata Vojvodine započela je danas, nakon šetnje 500 vojvođanskih zastava u Beloj Crkvi, prikupljanje 100.000 potpisa za organizovanje referenduma protiv prodaje poljoprivrednog zemljišta strancima. Prvi je inicijativu potpisao lider LSV Nenad Čanak. Kako je zatim, na kraju šetnje centralnim ulicama Bele Crkve ukazao, tih 100.000 potpisa biće podneto Narodnoj skupštini Republike Srbije, u skladu sa zakonom, kako bi se na referendumu odlučilo o tome da li se sme "zemlja ispod naših nogu prodavati strancima ili davati u dugoročne zakupe".

Bela Crkva

- Mi mislimo da ne sme. Mi mislimo da Vojvodina pripada Vojvođanima, a zemlja paorima - istakao je Čanak. On je okupljene u gradskom parku podsetio na to da je ovog leta obavljena javna rasprava o izmenama i dopunama zakona o poljoprivrednom zemljištu, a da je on bio šokiran kada je shvatio da se niko nije setio da se u taj zakon unesu odredbe koje će zaštiti poljoprivrednike u Vojvodini od nelojalne konkurencije onih koji će već od kraja 2017. godine moći da kpuju zemlju.

- Nama više od Vojvodine neće ostati ništa. Naftu ćemo morati da vratimo, jer ona je garancija zdravlja naše dece i mirne starosti naših roditelja. Moraćemo da vratimo vode koje su nam takođe uzeli. Moraćemo da vratimo nebo nad našim glavama jer su i njega rasprodali, dali u rentu, pa ako još i zemlju budu prodali, ja ne vidim gde ćemo mi Vojvođani onda uopšte živeti - upozorio je Čanak.

Vojvodina je živa
Lider LSV je ukazao da se ligaši danas ponovo okupljaju sa zastavama AP Vojvodine kako bi još jednom podsetili da je Vojvodina živa i da će živeti.

- Ovih godina koje su za nama, a 25 ih je već prošlo, Liga socijaldemokrata Vojvodine je bila ta koja je držala naše zastave visoko, koja nije dala da nam se ime zaboiravi, koja nije dala da se sramotimo pred istorijom i pred sopstvenom decom. Danas kada sam ulazio u Belu Crkvu video sam crnom farbom prefarbane nazive ovoga grada. Video sam da su svi nazivi, osim jednog precrtani. To je sramota zato što je Bela Crkva previše velika da bi imala samo jedno ime - naveo je Čanak upozorivši da je obaveza ligaša da sačuvaju sva imena svih gradova i sela u Vojvodini i Vojvodine same. Podsetio je i da su pre nekoliko dana divlji psi rastrgli labuda u Dunavskom parku u Novom Sadu, a kojeg su deca gledala iz generacije u generaciju i koji je bio simbol normalnog života.

- Zato je LSV i tražila da mu se podigne spomenik. Jer, to nije spomenik jednoj ptici, nego je to spomenik normanom životu. Taj normalni život znači fizičku, imovinsku i pravnu sigurnost svakoga čoveka, bez obzira na njegovu nacionalnu, versku ili političku pripadnost - rekao je Čanak podsetivši da se upravo za to Liga bori već 25 godina.

Jedini izbor pobeda
- Mi ligaši smo ti koji će se za to i izboriti. Zato što na sledećim izborima koji nam slede imamo samo jedan izbor, a to je da pobedimo. I to da pobedimo zbog toga što više nemamo pravo da sudbinu Vojvodine i njenih građana ostavljamo u tuđe ruke - rekao je lider LSV. On je ukazao i da pobeda Ligu očekuje već na sledećim izborima, ukoliko njeni članovi budu radili onako kao što su radili proteklih 25 godina, i uz svest da osim njih više nema nikoga.

- Ili ćemo mi pobediti ili Vojvodine neće biti. To je ono što je strašno. Ali ono što je dobro, to što su građani već na prošlim izborima pokazali da smo mi najjača autohtona vojvođanska snaga i da će nam pokloniti svoje poverenje samo ako nastavimo da budemo dosledni kakvo smo i do sada bili - rekao je Čanak poručivši i da je ponosan na belocrkvanske ligaše koji su pokazali kako se vole i brane i Bela Crkva i Banat i Vojvodina.

Svi smo mi Vojvođani
A odgovarajući na pitanja novinara nakon šetnje, Čanak je rekao da Liga ovim šetnjama poručuje da je Vojvodina krov svima koji u njenoj kući žive bez obzira ko je, kada i odakle u nju došao.

- Putevi koji su razrovani ne pitaju ko njima vozi, nego su razrovani za sve. Bolnice ne pitaju ko u njih ide, nego su nedovoljno dobro opremljene za sve, a škole ne pitaju koja će deca u njih ići nego se zatvaraju zato što dece nema. Tu je cela poenta - rekao je Čanak ukazavši da se može otići na sto mesta ali se vratiti može samo na jedno. Kada je u pitanju prikupljanje potpisa za referendum, Čanak je rekao da će Liga uraditi sve što je u njenoj moći, da je sto hiljada potpisa mnogo ali da je nezadovoljnih u ovoj zemlji dealeko više.

- Tako da sam uveren da će LSV podneti tu inicijativu, ali da će je prihvatiti i mnoge druge organizacije, da ćemo zajedničkim snagama to uspeti u dogledno vreme da realizujemo - istakao je on. Naveo je i da je užasnut činjenicom da se jedino Liga zabrinulča oko tog pitanja , kao i stepenom nevođenja računa o interesu malih i srednjih poljoprivrednika u Vojvodini.

- To govori u prilog činjenici da samo LSV zaista brine o građanima Vojvodine. Jer mi imamo nekoliko tačaka koje su važne. Prva je međunacionalno razumevanje i multinacionalnost Vojvodine. Drugi je njen ekonomski razvoj, i to ekonomski razvoj zasnovan na održivim resusrsima od kojih je zemlja jedan od najvažnijih i treće, obrazovanje naše dece da bi mogla da se stave u međunarodnu utakmicu rada kada dospeju do tih godina. Te tri stvari su osnovne - rekao je Čanak. Dodao je da je, da bi to funkcionisalo, neophodno ostvariti izvorne prihode garantovane ustavom, kako bi Vojvodina mogla tu nešto da preduzme.

- Vojvodina ne može biti puka sitnina za potkusurivanje. Mi smo imali situaciju da evo već četiri mandata predsednik vojvođanske vlade bude iz stranke kojoj je centrala u Beogradu. I mi četiri mandata gledamo kako se sve svodi na nekakve unutarstranačke pogodbe oko Vojvodine gde, kad god se oni nešto pogađaju, cena je da se u Vojvodini ništa ne promeni - kaže Čanak ističući da je to nedopustivo.

Najjača stranka u APV
- Liga socijaldemokrata Vojvodine na ovim izborima kreće na pobedu i to na pobedu gde ćemo mi biti najjača stranka u Vojvoini i oko sebe okupiti sve koji vole Vojvodinu i od toga napraviti svoj program. Postaviti ove stvari koje sam rekao u prvi plan, formirati vladu od pet tačaka i ta vlada će, najzad, pokrenuti Vojvodinu sa mrtve tačke - rekao je Čanak. Na opasku da samo LSV ukazuje na škrabanje tabli sa nazivima imena mesta u Vajvodini, Čanak kaže da je pitanje za druge zašto to ne čine, podsetivši da se Liga tako ponaša od svog osnivanja, te da joj je prvi slogan bio "Nećemo da se delimo, nećemo da se selimo" kada je pozivala sve građane Vojvodine da ostaju u svojim kućama i da ne dozvole da ih šovinisti isteraju i proteraju.

- Dvadeset pet godina smo se borili da tako i ostane, 25 godina smo se borili za svakog čoveka , kao što znate i u ovoj Beloj Crkvi. Upravo zbog toga, za mene je šokantno da se zaboravlja da je višenacionalnost i pravo ljudi na različitost osnovno ljudsko pravo koje, ako se potre, sve ostalo više prestaje da ima smisao - zaključio je Čanak

(BILSV, 18. 10. 2015)




Događaji | Petak, 21. 08. 2020. | Komentara: 0

Formirana Odbornička grupa LSV u Skupštini grada Novog Sada

Danas je formirana Odbornička grupa “Vojvođanski front – Liga socijaldemokrata Vojvodine” u Skupštini grada Novog Sada.
Događaji | Četvrtak, 06. 08. 2020. | Komentara: 0

Dejan Čapo izabran za potpredsednika Skupštine APV

Pokrajinski poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine mr Dejan Čapo izabran je za potpredsednika Skupštine AP Vojvodine.
Događaji | Ponedeljak, 13. 07. 2020. | Komentara: 0

Narodni poslanici uputili zahtev za sazivanje odbora koji se bave pitanjem bezbednosti

Narodni poslanici još uvek aktuelnog XI saziva Narodne skupštine uputili su danas zahteve odborima NSRS da sazovu sednice na kojima će se razmatrati izveštaj o tome šta je prethodilo i kako je došlo do nereda i brutalnog odgovora predstavnika Ministarstva unutrašnjih poslova na ulicama Beograda i Novog Sada tokom protesta 7. i 8. jula 2020. godine. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook