Saradnja Vojvodine i Baden Virtemberga u poljoprivredi

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Sreda, 13. 05. 2015. | Komentara: 0

Saradnja Vojvodine i Baden Virtemberga u poljoprivredi

NOVI SAD – Unapređenje saradnje u oblasti poljoprivrede, pre svega u mlekarstvu i povrtarstvu, u obostranom je interesu AP Vojvodine i nemačke savezne pokrajine Baden-Virtemberg, istaknuto je na današnjem sastanku potpredsednika Pokrajinske vlade i pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Branislava Bogaroškog i dr Kurta Mecgera, rukovodioca Sektora za poljoprivredu u Distriktu Štutgart, u pokrajini Baden-Virtemberg.

LSV

Na sastanku je istaknuto da će u narednom periodu biti konkretizovani oblici saradnje dveju pokrajina, najpre kroz povezivanje eksperata i naučnih institucija iz Vojvodine i Baden-Virtenberga, u cilju razmene znanja i iskustava u oblasti kvaliteta i bezbednosti hrane. Potpredsednik Bogaroški je u razgovoru istakao da je SR Nemačka najveći trgovinski partner pokrajine Vojvodine, ali da u strukturi trgovinske razmene poljoprivredni proizvodi nisu dovoljno zastupljeni.
– Mogućnosti za unapređenje poljoprivredne saradnje su višestruke. Pored saradnje u oblasti mlekarstva i povrtarstva, razmenićemo i iskustva u vezi sa unapređenjem malih prerađivačkih kapaciteta, jer je to razvojni koncept koji je u obe pokrajine prepoznat kao uspešan – kazao je potpredsednik Bogaroški, koji je gostu iz Nemačke predstavio mere podrške resornog pokrajinskog sekretarijata vojvođanskim poljoprivrednicima, sa akcentom na investicije u voćarstvo, plasteničku proizvodnju, navodnjavanje i male prerađivačke kapacitete.
Dr Kurt Mecger je istakao da Vojvodina i Baden-Virtemberg imaju sličnu poljoprivredu strukturu, a time i širok spektar za unapređenje saradnje. On je dodao da je da Distrikt Štutgart u proteklom periodu uspešno koristio sredstva Evropske unije za unapređenje malih prerađivačkih kapaciteta, te da će to iskustvo rado preneti partnerima iz Vojvodine. Mecger je takođe dodao da u okviru saradnje dve pokrajine treba povezati mala i srednja preduzeća koja se bave poljoprivredom, kao i poljoprivredna udruženja.
Nakon sastanka u Pokrajinskoj vladi, dr Kurt Mecger je u pratnji domaćina posetio štand Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, a potom i BioSens Institut, gde je mu rukovodstvo Instituta predstavilo projekte u vezi sa primenom savremenih informacionih tehnologija u poljoprivredi.

(BILSV, 13. 05. 2015)



Događaji | Petak, 16. 04. 2021. | Komentara: 0

Sastanak LSV u Beloj Crkvi

Generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš, predsednik Izvršnog odbora Saša Šućurović i sekretarka Izvršnog odbora Nataša Lalić posetili su  opštinski odbor LSV u Beloj Crkvi.
Događaji | Četvrtak, 17. 12. 2020. | Komentara: 0

Vojvođanski front ne podržava budžet AP Vojvodine za 2021. godinu

Poslanička grupa Vojvođanski front – Liga socijaldemokrata Vojvodine, Vojvođanska partija neće podržati predloženi budžet AP Vojvodine za 2021. godinu i programe iz oblasti poljoprivrede o kojima je danas raspravljano u vojvođanskoj skupštini.
Događaji | Četvrtak, 05. 11. 2020. | Komentara: 0

Čanak na čelu Odbora za evropske integracije i međuregionalnu saradnju Skupštine APV

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine i pokrajinski poslanik „Vojvođanski front – Liga socijaldemokrata Vojvodine, Vojvođanska partija“ Nenad Čanak izabran je za predsednika Odbora za evropske integracije i međuregionalnu saradnju u vojvođanskoj skupštini.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook