Školski sport podići na nivo javnog zdravlja

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Sreda, 27. 08. 2014. | Komentara: 0

Školski sport podići na nivo javnog zdravlja

NOVI SAD – Javna rasprava o Predlogu nacionalne strategije razvoja sporta u Republici Srbiji za period od 2014. do 2018. godine održana je danas u Skupštini AP Vojvodine.

LSV

Ovo je četvrta po redu javna rasprava, koju poslednjih meseci organizuje Ministarstvo omladine i sporta kako bi je prodiskutovali sa eminentnim sportskim radnicima i najpozvanijima u ovoj oblasti.
 
U svom uvodnom obraćanju, pokrajinska sekretarka za sport i omladinu Marinika Tepić je istakla nedostatke koji su primećeni u tekstu Predloga strategije, a sa čime su se složili i ostali učesnici. Ona je skrenula pažnju na nekoliko krucijalnih pitanja na koje je potrebno odgovoriti u samoj Strategiji pre njenog donošenja.
 
Prvo pitanje Tepićeve odnosilo se na pitanje školskog sporta, odnosno zašto u ovom dokumentu on nije podignut na nivo javnog zdravlja već se može posmatrati kao rekreativni sport. Drugo pitanje se odnosilo na to da Strategija ne govori mnogo o načinu samog finansiranja u sportu. Ona je ovom prilikom, takođe, skrenula pažnju i da je otvoreno pitanje centralizacije finansiranja u sportu, odnosno da bi moglo da dođe do toga da se ukine pravo lokalnoj samoupravi i Autonomnoj pokrajini Vojvodini na odlučivanje kada je reč o dodeli finansijskih sredstava i da će ako dođe do toga u budućnosti odluke o finansiranju donositi Ministarstvo omladine i sporta. Marinika Tepić je naglasila i da deo sredstava koji se prikupi od poreza na igre na sreću treba da pripadne i pokrajini ili lokalnim samoupravama na teritoriji AP Vojvodine.
 
U debati koja je trajala pet sati moglo se čuti dosta činjenica na kojima bi se još dosta moralo raditi kako bi Predlog nacionalne strategije razvoja sporta, kada uđe u skupštinsku proceduru na usvajanje, bio potpun. Predstavnici Ministarstva omladine i sporta su otklonili neke nedoumice tokom trajanja današnje javne rasprave, ali ostalo je još da se sugestije koje su danas iznete kako od strane stručnjaka iz Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu, Pokrajinskog zavoda za sport i medicinu sporta, tako i iz Sportskog saveza Vojvodine i profesora fakulteta, uvrste u tekst Predloga strategije.

(BILSV, 27.08.2014)



Događaji | Petak, 21. 08. 2020. | Komentara: 0

Formirana Odbornička grupa LSV u Skupštini grada Novog Sada

Danas je formirana Odbornička grupa “Vojvođanski front – Liga socijaldemokrata Vojvodine” u Skupštini grada Novog Sada.
Događaji | Četvrtak, 06. 08. 2020. | Komentara: 0

Dejan Čapo izabran za potpredsednika Skupštine APV

Pokrajinski poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine mr Dejan Čapo izabran je za potpredsednika Skupštine AP Vojvodine.
Događaji | Ponedeljak, 13. 07. 2020. | Komentara: 0

Narodni poslanici uputili zahtev za sazivanje odbora koji se bave pitanjem bezbednosti

Narodni poslanici još uvek aktuelnog XI saziva Narodne skupštine uputili su danas zahteve odborima NSRS da sazovu sednice na kojima će se razmatrati izveštaj o tome šta je prethodilo i kako je došlo do nereda i brutalnog odgovora predstavnika Ministarstva unutrašnjih poslova na ulicama Beograda i Novog Sada tokom protesta 7. i 8. jula 2020. godine. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook