Školski sport važan zbog javnog zdravlja

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Subota, 31. 10. 2015. | Komentara: 0

Školski sport važan zbog javnog zdravlja

NOVI SAD – Strategija razvoja školskog sporta u Vojvodini je podignuta na pijedestal javnog zdravlja, imajući u vidu da je fizičko vaspitanje najznačajnije zbog doprinosa u stvaranju zdravog i radnosposobnog stanovništva, a ne sa isključivim ciljevima stvaranja takmičara i osvajača medalja, istakla je danas pokrajinska sekretarka za sport i omladinu Marinika Tepić, na otvaranju druge godišnje konferencije posvećene razvoju školskog sporta „Aktivne škole 2“ .

LSV

U prisustvu najpozvanijih predstavnika koji učestvuju u funkcionisanju školskog sporta i doprinose njegovom razvoju u AP Vojvodini: učitelja, nastavnika i profesora fizičkog vaspitanja, direktora škola, predstavnika lokalnih jedinica nadležnih za ovu oblast, Instituta za javno zdravlje Vojvodine, Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje u Novom Sadu, Ministarstva prosvete - Školske uprave Novi Sad, Saveza za školski sport Vojvodine i predstavnika našeg pobratimskog regiona Baden Virtemberga (SR Nemačka), resorna sekretarka je izvestila o dosadašnjim rezultatima u razvoju školskog sporta u Vojvodini, te iznela ciljeve za naredni period.

Akcioni plan sproveden u potpunosti

– Akcioni plan razvoja školskog sporta u AP Vojvodini nije samo slovo na papiru, i zaista je od prvog do poslednjeg cilja, zaključno sa ovim trogodišnjim ciklusom sve ispunjeno. U prvom redu uspeli smo da sačinimo najobuhvatniju, ne samo u Vojvodini, već u Republici Srbiji, bazu podataka o stanju osnovnoškolske sportske infrastrukture na 90 odsto teritorije APV, odnosno za oko 500 škola, zajedno sa područnim odeljenjima. Imamo zaista precizne podatke o stanju sportskih objekata, programskih aktivnosti, fazama razvoja i nastave fizičke aktivnosti, posebno vannastavnih aktivnosti. Ovo nam je veoma bitno kao polazište za planiranje narednog budzeta kome idemo u susret, planiranje naših pokrajinskih programa a kako bismo za škole stvorili uslove i bili servis i profesorima i đacima, kako bi na najbolji način organizovali fizičke aktivnosti u našim školskim zajednicama, kako bi naši najmlađi imali zdravo detinjstvo i postali zdravi ljudi – istakla je Marinika Tepić.
Pokrajinska sekretarska je ocenila da se mora voditi računa o mališanima koji nemaju fizičkih kapaciteta za postizanje vrhunskih rezultata, a čiji broj nije mali.
– Iskustva pokazuju i da se u okviru školskih takmičenja uvek ista deca takmiče na školskom takmičenju i da oni koji nemaju fizičkih rezultata ostaju pasivni na ovakvim manifestacijama i vannastavnim aktivnostima. To je slika koju moramo promeniti i dodatno motivisati – upozorila je ona.

Osam sertifikovanih škola

Marinika Tepić je podsetila i da je do sada sertifikovano osam škola statusom „Aktivne škole“. Akreditacionu proceduru prošle su OŠ „Đorđe Natošević“ i OŠ „Vuk Karadzić“ iz Novog Sada, OŠ „Đura Jakšić“ u Kaću, „Vuk Karadzić“ iz Kule(opština Crvenka), OŠ „Novak Radonjić“ iz Mola (opština Ada), OŠ „Jovan Popović“ i OŠ „Sveti Sava“ iz Kikinde i OŠ „Stevan Sremac“ iz Sente. Predstavnike škola u Vojvodini sekretarka Tepiće je podsetila da novi akreditacioni ciklus traje do 15. decembra 2015. godine i da se zainteresovane škole obrate Sekretarijatu radi novog sticanja statusa „Aktivne škole“, a to podrazumeva naročito vođenje računa od strane Sekretarijata o ovim školama.

Nemerljiv benefit za zajednicu

Marinika Tepić je istakla da su aktivne škole predstavljaju nemerljive benifite kako za školsku zajednicu, pre svega đake i njihove roditelje, tako i za čitavo društvo, koje dobija zdrave aktivne članove. Kako je naglašeno Sekretarijat posebno vodi računa na konkursima namenjenim opremanju škola rekvizitima, programskim sadržajima i stručnom univerzitetskom podrškom. Sekretarijat je vodio računa da se u minimalnom prostoru postigne i maksimalni rezultat, pa je nedavno za 103 škole namenio rekvizitarijume kako bi i pored nedostataka prostora, uspešno realizovali nastavu fizičkog vaspitanja. Ono što predstoji, osim ovog akreditacionog ciklusa, prema najavama Marinike Tepić jeste da i ostale osnovne škole budu opremeljene rekvizitarijumima. Do sada je prednost data najugroženijima, dok sledeće godine u obzir biti uzete škole koje su srednje opremljene.
Pored aktivnih škola i dodatnog programa“Školski program plus“ u okviru Strategije školskog sporta i Akcionog plana za razvoj školskog sporta u AP Vojvodini, pored redovnih aktivnosti u atletici za niže razrede osnovnih škola, te rukomet za pete i šeste razrede, uvedena je novina u proširenju izbora aktivnosti na školskog sporta , a reč je o ritmičkoj gimnastici u saradnji sa Sportskim savezom za gimnastiku. Marinika Tepić je za decembar najavila prvo otvoreno prvenstvo škola u ritmičkoj gimnastici u Vojvodini, a učesnicima konferencije je uputila poziv za da se uključe u aktivni rad na ovom skupu.

Predstavljena iskustva Nemačke

Na konferenciji su predstavljena rezultati rada Akcionog plana Strategije razvoja školskog sporta u AP Vojvodini za period 2013. do 2017. U okviru toga istaknuto je mišljenje da sport treba da se definiše kao prioritet svih školskih aktivnosti. U periodu od 2013. Do 2015 izdvojeno je 208 miliona dinara sportske objekte, od čega je 168 miliona dinara usmereno za sanaciju i adaptaciju školskih sportskih objekata, što govori o ozbiljnosti namere unapređivanja i brige Sekretarijata u ovoj oblasti. Pored promocije zdrave ishrane kroz program aktivnih škola i plana evaluacije, učesnici su mogli čuti pored domaće prakse i iskustva drugih zemalja sa sličnim programima.
Dirk Frenzel ispred distrikta Štutgart pokrajine Baden Virtemberg, gde je zadužen za obrazovanje i sport izneo je iskustvo o aktivnim školama na severoistoku ove pokrajine, koje se nalaze u okviru administrativne jedinice za koju je u okviru svoje zemlje zadužen. Govoreći o izovima, naveo je da su problemi sa kojima se suočavaju demografske prirode, odnosno staro stanovništvo, inkluzivna pedagogija trenutno aspekt izbegličke krize koji dotiče integrisanje ove populacije u školski sistem. Kretanje i vežbanje su prioritet, a na to upućuju problemi poput povećane gojaznosti kod dece pogotovo od sedme do desete godine, i različite tegobe poput učestalih glavobolja i bolova u telu zbog nedostatka fizičke aktivnosti.Upravo je program razvoja aktivnih škola ono što je neophodno stalno razvijati, istakao je gost iz Nemačke i poručio da škole valja ohrabriti u ovom procesu i ponuditi veći broj izbora po pitanju školskih sportskih aktivnosti. Ono što je najznačajniji rezultat aktivnih škola, jeste da su deca iz ovakvih obrazovnih institucija zdravija i postižu veće ocene, a njihove vannastavne aktivnosti su sadržajnije. Kretanje, odnosno aktivne škole su princip kojim se vodi celo obrazovanje u SR Nemačkoj, gde je započet pre 15 godina a u kojem je od 1476 škola do sada uključeno skoro 900 škola.
Predavači na današnjoj konferenciji bili su prof. dr Višnja Đorđić sa Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje Novi Sad, dr Radmila Velicki sa Instituta za javno zdravlje Vojvodine, podsekretarka Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu Aleksandra Ristić, Branko Vujović saradnik u resornom sekretarijatu, Jovan Vukčević, Školska uprava Novi Sad, kao i direktori osam do sada akreditovanih škola u Vojvodini.

(BILSV, 31. 10. 2015)



Događaji | Subota, 29. 02. 2020. | Komentara: 0

Čanak: Borićemo se za pravu državu

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je da su Vojvođanski front oformili dugogodišnji prijatelji zbog toga što je jasno da neke male razlike više ne vredi spominjati i da je suviše krupnih stvari protiv koji se moramo zajednički boriti. 
Događaji | Utorak, 25. 02. 2020. | Komentara: 0

Da bismo živeli za nešto moramo se držati zajedno. Vojvođanski front nudi život

Predsednik Lige socijaldemorkata Vojvodine Nenad Čanak poručio je da građani i građanke Vojvodine nemaju pravo da dignu ruke od Vojvodine, jer je ona njihova jedina zemlja. On je na tribini Vojvođanskog fronta u Lovćencu istakao da je to i rusinska zemlja, i hrvatska zemlja, i crnogorska, i srpska, i mađarska, i slovačka, i svih koji na njoj živi. 
Događaji | Petak, 21. 02. 2020. | Komentara: 0

LSV protiv rebalansa i novog zaduživanja Vojvodine

Poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini AP Vojvodine Saša Šućurović izjavio je danas da poslanici LSV neće glasati ni za rebalans budžeta APV za 2020. godinu, niti za novo zaduživanje Pokrajine.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook