Slaviša Grujić počasni građanin Vrdnika

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Nedelja, 13. 12. 2015. | Komentara: 0

Slaviša Grujić počasni građanin Vrdnika

VRDNIK – Pokrajinski sekretar za kulturu i informisanje Slaviša Grujić postao je počasni građanin Vrdnika. Povelja počasnog građanina mu je uručena na svečanoj akademiji koja je povodom 700 godina Vrdnika održana u hotelu „Termal“.

LSV
 
Zahvaljujući se na ukazanoj časti, Grujić je rekao da je Vrdnik mesto, prepoznatljivo na svim istorijsko-kulturološko-turističkim mapama u koje vredi ulagati.
 
- Kao jedan od najvažnijih projekata, čije renoviranje je u toku jeste vrdnička Kasina, značajan objekat industrijskog nasleđa, pored koje će se na proleće naći i spomenik rudaru, kao sećanje na ono što je Vrdnik nekada bio i po čemu se nadaleko pamti. Jedan od većih projekata, na kojem se trenutno rade arheološko istraživačke analize, ispitivanjem putem sonde tla jeste Vrdnička kula, koja datira iz 1315. godine i koliko se po prvim nalazima vidi radi se o vrlo ozbiljnom zadatku, koji će nam mnogo toga novog i velikog otkriti kada je naša kulturna baština u pitanju – naveo je on.
 
On je rekao da je namera pokrajinskih vlasti da otkupe kuću srpske književnice Milice Stojadinović Srpkinje i da je na taj način zaštite.
 
- Vrdnik, kao pravo rudarsko mesto, gde je radilo hiljade i hiljade ljudi, i u arhitektonskom smislu opravdao je svoje postojanje, izgradnjom kolonija za stanovanje rudara. Danas mi pokušavamo i da preko međunarodnih zajednica putem industrijskog nasleđa zaštitimo bar neke od tih kuća. Za sve pomenute projekte lako otvaramo razgovore, jer mesto koje ima Banju „Termal“ i sve što ona nudi jeste nešto što stvara prednost i otvara mogućnosti da ovde, gde ima potencijala i za kulturu, turizam, sport i kulturno nasleđe ulažemo i dalje - zaključio je u svom izlaganju Slaviša Grujić.

(BILSV, 13.12.2015)



Događaji | Subota, 25. 06. 2022. | Komentara: 0

Čanak posetio Partizansko groblje u Mostaru

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak posetio je danas Partizansko groblje u Mostaru, koje je nedavno bilo meta napada ekstremnih desničara.
Događaji | Petak, 31. 12. 2021. | Komentara: 0

Vratimo Vojvodinu u parlament

Danas u parlamentu nema poslanika koji se bore za interese Vojvodine. Došlo je vreme da se to promeni.
Događaji | Petak, 16. 04. 2021. | Komentara: 0

Poseta Opštinskom odboru LSV Alibunar

Generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš posetio je juče sa saradnicima Oštinski odbor LSV u Alibunaru.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook