Stručni kadrovi da se bave turizmom

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Ponedeljak, 05. 10. 2015. | Komentara: 0

Stručni kadrovi da se bave turizmom

BEOGRAD – Poslanici Skupštine Srbije završili su danas razmatranje 83 amandmana na predložene izmene Zakona o turizmu, a poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Olena Papuga ukazala je, između ostalog, tokom rasprave na potrebu da budući direktori turističkih agencija moraju imati najmanje sedam godina radnog iskustva i pet godina u turizmu, te završen fakultet turističko-ugostiteljskog smera, a ne kako sadašnje izmene zakona predviđaju - društveno humanističkog smera.

LSV

Dodala je da ima mnogo turističkih škola koje obrazuju te kadrove, a da oni nakon završenog školovanja ne mogu da nađu posao.

Nestručni zauzimaju poslove

– Dolazim iz jednog sela u kojem imamo dvojicu koji su Beogradu završili Visoku turističko-ugostiteljsku školu. Jedan od njih je radio na nekom kruzeru, a sada jednostavno nemaju posao. Završili su fakultete i sade papriku – navela je Olena dodajući da nije poenta u tome što se oni bave tim poslom, već u tome što na poslovima koje su oni mogli da obavljaju i za koje su se školovali rade neki nestručni ljudi. Zbog toga je, kako je navela, LSV podnela pet amandmana koji se odnose na uslovljavanje kadrova da imaju određenu stručnu spremu.

– Jedan amandman odnosi se na direktora, odnosno rukovodećeg radnika u Turističkoj organizaciji Srbije, pa smo mislili da direktor koji treba da obavlja tako važnu funkciju i kojeg imenuje vlada, treba da dolazi iz struke. Da uslov bude da ima najmanje pet godina radnog iskustva i da ima završen fakultet turističko-ugostiteljskog smera, a ne da kao što je predloženo, može da završi društveno humanističke struke– navela je Papuga. Dodala je da je to neophodno ako je želja da se zaista napravi promena i uredi oblast turizma

Resorni ministar Rasim Ljajić je u odgovoru poslanici LSV ukazao da je ideja bila da se ne ograničava samo na oblast turizma i ugostiteljstva, jer se za te funkcije zahtevaju pre svega menadžerske sposobnosti i sposobnosti marketinga i promocije.

Gde su garancije

Međutim, Olena Papuga je ministra pitala kako će u tom slučaju biti propisani uslovi konkursa da bi se garantovalo da će pravnik ili ekonomisti koji se javi za mesto direktora Turističke organizacije Srbije dobro obavljati taj posao, iako nikada nije radio u turizmu.

– Shvatam da u Srbiji nema posla, ali mislim da to neće urediti oblast turizma – navela je ona. Drugim amandmanom, na član 11. predloga zakona, LSV je predložila da se isti uslovi odnose i na turističke radnike u AP Vojvodini - da direktori treba da imaju pet godina rada u turizmu.

– Vojvodina nema problem sa obrazovanjem turističkih kadrova. Ima 12 škola ekonomskeog smera koje imaju programe za ugostiteljske smerove, a u AP Vojvodini postoji Prirodno-matematički fakultet, Ekonomski fakultet u Subotici i još dva privatna fakulteta koja obrazuju kadrove tih turističkih smerova, tako da mislimo da bi kadrovi koji će voditi turizam u AP Vojvodini  trebalo da budu iz turističke struke – navela je Papuga. LSV je svojim amandmanima tražila i da rukovodioci u hotelima moraju da imaju najmanje višu stručnu spremu, da osim srpskog jezika, aktivno znaju još dva strana jezika, kao i da imaju tri godine radnog iskustva u ugostiteljstvu.

(BILSV, 05. 10. 2015)



Događaji | Sreda, 06. 05. 2020. | Komentara: 0

Čanak: Mantija i navijački dres nisu pancir koji brani od zakona

Narodni poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je danas da je vanredno stanje, uprkos početnim nesnalaženjima Vlade u određivanju mera, uspelo da sačuva mnoge ljudske živote i da ne dozvoli da kapaciteti zdravstvenih institucija budu preopterećeni, da zdravstveni sistem pukne i da samim tim dođemo u poziciju da ljudi umiru bez ikakve mogućnosti da im se pomogne.
Događaji | Nedelja, 15. 03. 2020. | Komentara: 0

RIK proglasio izbornu listu Ujedinjene demokratske Srbije

Republička izborna komisija (RIK) proglasila je sinoć izbornu listu Ujedinjene demokratske Srbije za izbore za narodne poslanike Narodne skupštine, raspisane za 26. april.

Događaji | Nedelja, 01. 03. 2020. | Komentara: 0

Papuga: Malo više poštovanja za ratne veterane i zakon koji im to garantuje

Narodna poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Olena Papuga rekla je da će poslanici LSV glasati protiv predloženog Zakona o pravima boraca i vojnih invalida. Kako je rekla, iako se poslanici Lige ne slažu sa svim zahtevima boraca i vojnih invalida, država mora da vodi računa o ljudima koji su se žrtvovali za nju i ne sme njihove porodice ostaviti na ulici kao nevidljive građane ove zemlje.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook