Tepić: Mladi u Vojvodini partneri državnom organu

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Utorak, 22. 09. 2015. | Komentara: 0

Tepić: Mladi u Vojvodini partneri državnom organu

SUBOTICA – Omladinska politika u AP Vojvodini bazira se na pristupu mladima kao resursu. Mlade smo prepoznali kao partnere državnom organu i omogućili smo uključivanje svih relevantnih aktera u stvaranju uslova za razvoj mladih u kreiranje, implementaciju i praćenje omladinske politike, izjavila je pokrajinska sekretarka za sport i omladinu Marinika Tepić.

LSV

Sve važniji društveni resurs


Obraćajući se učesnicima Prvog balkanskog omladinskog foruma za promociju lokalne demokratije, koji je juče održan u Subotici, Tepićeva je predstavila rad sekretarijata kojim rukovodi i razvoj i pravce omladinske politike AP Vojvodine. Poruka skupa, koji je organizovala Lokalna demokratska agencija (LDA), jeste da je aktivno uključivanje mladih u proces reformi i pregovora sa Evropskom unijom jedan od glavnih ciljeva omladinske politike. Na skupu, koji je okupio veliki broj mladih iz Mostara, Priboja, pa sve do Skoplja, prisutnima su obratili i član Gradskog veća Subotice zadužen za oblast sporta, omladine i turizma Vjekoslav Ostrogonac, potpredsednik ALDA Dobrica Milovanović, zamenik šefa misije OEBSA u Srbiji Majkl Ujehara i direktorka LDA iz Subotice Stanka Parać Damjanović.

- Mladi su u razvijenijim zemljama sveta promovisani u sve važniji društveni resurs, posebno zbog činjenice višedecenijskog trenda starenja stanovništva. Zbog ovakvog trenda, mlade bi trebalo posmatrati i kao relativno redak resurs. Oni su zbog svojih specifičnosti onaj segment populacije koji predstavlja jedan od najosetljivijih seizmografa društvenih promena. Odrastanje u postsocijalističkim društvima kao što je naše, opterećeno je dvostrukom tranzicijom. Sa jedne strane, mladi prolaze kroz univerzalno životno razdoblje prelaska iz detinjstva u odraslo doba, a sa druge strane to im se dešava u zemlji koja i sama prolazi kroz ozbiljne društvene promene i tranziciju. Otežanoj integraciji mladih u društvo doprinosi i tzv. produžena mladost, kao i porodični odnosi koji su, pod uticajem ekonomskih teškoća, nezaposlenosti i pada moralnih vrednosti, postali napregnuti – napomenula je Marinika Tepić.

Napomenuvši da pristup mladima može biti dvojak: mladi kao resurs i mladi kao problem, ona je istakla da se omladinska politika u AP Vojvodini bazira na prvom pristupu - mladima kao resursu.

- Dakle, zadovoljavanje potreba mladih, a kroz rešavanje njihovih problema i to aktuelnih, suštinskih problema u sadašnjem vremenu, jer svako drugo pozivanje i očekivanje od njih da u budućnosti povedu društvo napred, bilo bi samo deklarativnog karaktera. Jedna od specifičnosti vojvođanske omladinske politike je činjenica da je značaj mladih prepoznat još 2002. godine osnivanjem Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu – podsetila je pokrajinska sekretarka.

Akcioni plan baziran na preporukama

Tepićeva je istakla i da je sistemski pristup bio obezbeđen kroz realizaciju dva Akciona plana politike za mlade u APV (2005-2008 i 2011-2014), što je bio pionirski poduhvat kako na nivou regije, tako i na nivou Republike Srbije. Oba Akciona plana su podrazumevala saradnju sa udruženjem mladih i za mlade, kao i monitoring i evaluaciju. Tako je i novi Akcioni plan, za period 2014-2020. rukovođen preporukama i pokazateljima efikasnosti koji su proistekli iz evaluacija. Osim ovih pokazatelja, smernice novom APPM u APV dale su Evropske strategije koje se odnose na mlade, dodala je Marinika Tepić.

- U Vojvodini je od 2005. godine praksa da u izradi Akcionog plana za mlade direktno budu uključeni predstavnici nevladinog i vladinog sektora, neposrednim učešćem u projektnom timu. Tako je bilo i ovog puta, kada je posredstvom konkursa formiran tim stručnih saradnika iz redova udruženja mladih, koji su nadalje neposredno sarađivali sa predstavnicima resornih pokrajinskih sekretarijata. Druga faza izrade je podrazumevala održavanje javnih rasprava, vodeći računa o teritorijalnoj pokrivenosti Bačke, Banata i Srema. Na ovaj način smo postigli širok konsultativni proces, te smo uključili udruženja mladih i za mlade, predstavnike lokalnih samouprava, Kancelarije za mlade, predstavnike obrazovnih, zdravstvenih, socijalnih i drugih ustanova, đačke, studentske parlamente i sve zainteresovane mlade. Takođe, mladi su imali mogućnost da daju svoje sugestije i predloge na radnu verziju APPM posredstvom web aplikacije koja se nalazila na portalu omladina.info. i sajtu Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu – naglasila je pokrajinska sekretarka Marinika Tepić.

(BILSV, 22.09.2015)





Događaji | Petak, 21. 08. 2020. | Komentara: 0

Formirana Odbornička grupa LSV u Skupštini grada Novog Sada

Danas je formirana Odbornička grupa “Vojvođanski front – Liga socijaldemokrata Vojvodine” u Skupštini grada Novog Sada.
Događaji | Četvrtak, 06. 08. 2020. | Komentara: 0

Dejan Čapo izabran za potpredsednika Skupštine APV

Pokrajinski poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine mr Dejan Čapo izabran je za potpredsednika Skupštine AP Vojvodine.
Događaji | Ponedeljak, 13. 07. 2020. | Komentara: 0

Narodni poslanici uputili zahtev za sazivanje odbora koji se bave pitanjem bezbednosti

Narodni poslanici još uvek aktuelnog XI saziva Narodne skupštine uputili su danas zahteve odborima NSRS da sazovu sednice na kojima će se razmatrati izveštaj o tome šta je prethodilo i kako je došlo do nereda i brutalnog odgovora predstavnika Ministarstva unutrašnjih poslova na ulicama Beograda i Novog Sada tokom protesta 7. i 8. jula 2020. godine. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook