Tepić: Reproduktivno zdravlje uvesti u nastavu

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Petak, 18. 09. 2015. | Komentara: 0

Tepić: Reproduktivno zdravlje uvesti u nastavu

BEOGRAD - Pokrajinska sekretarka za sport i omladinu Marinika Tepić izjavila je da je obrazovanje o reporduktivnom zdravlju neophodno uvesti u nastavu zbog preventivnog uticaja kad je reč o očuvanju zdravlja mladih.

LSV
 
Tri godine iskustva u Vojvodini
 
Obrazovanje o reproduktivnom zdravlju jedan od ciljeva održivog razvoja, postavljenih od strane Ujedinjenih Nacija, istaknuto je danas na okruglom stolu održanom u Narodnoj Skupštini Republike Srbije, na kojem je pokrajinska sekretarka predstavila projekat "Zdravstveno vaspitanje o reproduktivnom zdravlju". Tepićeva je ovom prilikom istakla da se ovaj projekat ne bavi samo učenjem o reproduktivnom zdravlju, već da je on mnogo širi i obuhvata i obrazovanje srednjoškolaca o rodnoj ravnopravnosti i pravima čoveka, što je takođe jedan od ciljeva održivog razvoja.
 
- Već treću godinu vojvođanski srednjoškolci i to đaci drugih razreda imaju priliku da u svojim školama uče kroz naš projekat o svom reproduktivnom zdravlju i to ne samo o anatomiji ili polno prenosivim bolestima i seksualnosti, već i o rodnoj ravnopravnosti, njihovima pravima, ali i svim psihološkim aspektima. Ovaj projekat, kojim je od 2012. godine, pa do danas, bilo obuhvaćeno nešto manje od 12 hiljada drugaka, svakako doprinosi slici da se u Srbiji poštuju ciljevi održivog razvoja - istakla je Tepić.
 
Prevencija nema cenu
 
Prema njenim rečima, Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu je u saradnji sa Institutom za javno zdravlje Vojvodine sproveo do sada dva istraživanja o znanjima i stavovima mladih kada je reč o reproduktivnom zdravlju i to pre njihovog pohađanja ovih radionica i posle. Dobijeni podaci, kako je dodala, pokazali su da je ovaj predmet  neophodno uvesti u nastavu.
 
- To je našoj deci preko potrebno, s obzirom da se radi prevashodno o njihovom zdravlju - kazala je ona, dodajući da je ulaganje u prevenciju ključ održivosti u svakom smislu te reči.
 
- Često me pitaju koliko košta sprovođenje ovako jednog velikog projekta i ja im kažem da on nema cenu jer je ulaganje u prevenciju najvažnije od svega, jer ako danas uložite u njihovo znanje, sutra ćete imati zdraviju naciju čiji će stavovi i pogledi na društvo biti utemeljeni na pravim vrednostima - naglasila je Marinika Tepić.
 
(BILSV, 18.09.2015)



Događaji | Petak, 08. 03. 2024. | Komentara: 0

Srećan 8. mart, Međunarodni dan žena

Svuda i na svakom mestu moramo insistirati na ravnopravnosti, poštovanju i jednakoj zastupljenosti žena u javnom i političkom životu. 
Događaji | Utorak, 11. 07. 2023. | Komentara: 0

Delegacija LSV-Vojvođani na komemoraciji žrtvama genocida u Srebrenici

Delegacija Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani boravila je danas u Bosni i Hercegovini i prisustvovala komemoraciji povodom godišnjice genocida u Srebrenici.
Događaji | Sreda, 19. 04. 2023. | Komentara: 0

Plan razvoja Vojvodine do 2030. je spisak lepih želja kabineta Igora Mirovića

Poslanici Vojvođanskog fronta – Liga socijaldemokrata Vojvodine, Vojvođanska partija nisu podržali predloženi Plan razvoja Autonomne Pokrajine Vojvodine 2023-2030, saopštio je šef ove poslaničke grupe Saša Šućurović. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook