Tepić: Reproduktivno zdravlje uvesti u nastavu

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Petak, 18. 09. 2015. | Komentara: 0

Tepić: Reproduktivno zdravlje uvesti u nastavu

BEOGRAD - Pokrajinska sekretarka za sport i omladinu Marinika Tepić izjavila je da je obrazovanje o reporduktivnom zdravlju neophodno uvesti u nastavu zbog preventivnog uticaja kad je reč o očuvanju zdravlja mladih.

LSV
 
Tri godine iskustva u Vojvodini
 
Obrazovanje o reproduktivnom zdravlju jedan od ciljeva održivog razvoja, postavljenih od strane Ujedinjenih Nacija, istaknuto je danas na okruglom stolu održanom u Narodnoj Skupštini Republike Srbije, na kojem je pokrajinska sekretarka predstavila projekat "Zdravstveno vaspitanje o reproduktivnom zdravlju". Tepićeva je ovom prilikom istakla da se ovaj projekat ne bavi samo učenjem o reproduktivnom zdravlju, već da je on mnogo širi i obuhvata i obrazovanje srednjoškolaca o rodnoj ravnopravnosti i pravima čoveka, što je takođe jedan od ciljeva održivog razvoja.
 
- Već treću godinu vojvođanski srednjoškolci i to đaci drugih razreda imaju priliku da u svojim školama uče kroz naš projekat o svom reproduktivnom zdravlju i to ne samo o anatomiji ili polno prenosivim bolestima i seksualnosti, već i o rodnoj ravnopravnosti, njihovima pravima, ali i svim psihološkim aspektima. Ovaj projekat, kojim je od 2012. godine, pa do danas, bilo obuhvaćeno nešto manje od 12 hiljada drugaka, svakako doprinosi slici da se u Srbiji poštuju ciljevi održivog razvoja - istakla je Tepić.
 
Prevencija nema cenu
 
Prema njenim rečima, Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu je u saradnji sa Institutom za javno zdravlje Vojvodine sproveo do sada dva istraživanja o znanjima i stavovima mladih kada je reč o reproduktivnom zdravlju i to pre njihovog pohađanja ovih radionica i posle. Dobijeni podaci, kako je dodala, pokazali su da je ovaj predmet  neophodno uvesti u nastavu.
 
- To je našoj deci preko potrebno, s obzirom da se radi prevashodno o njihovom zdravlju - kazala je ona, dodajući da je ulaganje u prevenciju ključ održivosti u svakom smislu te reči.
 
- Često me pitaju koliko košta sprovođenje ovako jednog velikog projekta i ja im kažem da on nema cenu jer je ulaganje u prevenciju najvažnije od svega, jer ako danas uložite u njihovo znanje, sutra ćete imati zdraviju naciju čiji će stavovi i pogledi na društvo biti utemeljeni na pravim vrednostima - naglasila je Marinika Tepić.
 
(BILSV, 18.09.2015)



Događaji | Sreda, 06. 05. 2020. | Komentara: 0

Čanak: Mantija i navijački dres nisu pancir koji brani od zakona

Narodni poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je danas da je vanredno stanje, uprkos početnim nesnalaženjima Vlade u određivanju mera, uspelo da sačuva mnoge ljudske živote i da ne dozvoli da kapaciteti zdravstvenih institucija budu preopterećeni, da zdravstveni sistem pukne i da samim tim dođemo u poziciju da ljudi umiru bez ikakve mogućnosti da im se pomogne.
Događaji | Nedelja, 15. 03. 2020. | Komentara: 0

RIK proglasio izbornu listu Ujedinjene demokratske Srbije

Republička izborna komisija (RIK) proglasila je sinoć izbornu listu Ujedinjene demokratske Srbije za izbore za narodne poslanike Narodne skupštine, raspisane za 26. april.

Događaji | Nedelja, 01. 03. 2020. | Komentara: 0

Papuga: Malo više poštovanja za ratne veterane i zakon koji im to garantuje

Narodna poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Olena Papuga rekla je da će poslanici LSV glasati protiv predloženog Zakona o pravima boraca i vojnih invalida. Kako je rekla, iako se poslanici Lige ne slažu sa svim zahtevima boraca i vojnih invalida, država mora da vodi računa o ljudima koji su se žrtvovali za nju i ne sme njihove porodice ostaviti na ulici kao nevidljive građane ove zemlje.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook