Tepić: Seksualno obrazovanje je preko potrebno mladima

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Sreda, 21. 10. 2015. | Komentara: 0

Tepić: Seksualno obrazovanje je preko potrebno mladima

BEOGRAD - Da li je mladima neohodan predmet „seksualno obrazovanje", kada je pravo vreme da se sa mladima razgovara o ovoj temi, da li je seksualno obrazovanje i dalje tabu u našoj zemlji – najčešća su postavljena pitanja na današnjem panelu „Znanjem do zrelosti: Treba li nam seksualno obrazovanje u školama" koji se održao u okviru treće po redu konferencije „Teen Talk" u beogradskom Domu omladine.

LSV

Na ova i na mnoga druga pitanja diskutovala je i pokrajinska sekretarka za sport i omladinu Marinika Tepić, koja je ovom prilikom istakla važnost uvođenja ovog predmeta u obrazovni sistem Republike Srbije, navodi se u saopštenju Vlade Vojvodine.
 
Kao primer dobre prakse Tepić je navela projekat Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu „Zdravstveno vaspitanje o reproduktivnom zdravlju" koji se u gotovo svim vojvođanskim srednjim školama sprovodi od 2012. godine.
 
- U želji da svim vojvođanskim srednjoškolcima, kako onim iz gradskih, tako i onima iz ruralnih sredina, obezbedimo potrebna znanja iz oblasti zaštite reproduktivnog zdravlja, ali i psiholoških segmenata njihovog odrastanja, ljubavi, puberteta, razlika između ljubavi i zaljubljenosti, ponašanja i prevencije nasilja u partnerskim odnosima, kao i sve o pravima čoveka, pokrenuli smo projekat Zdravstveno vaspitanje o reproduktivnom zdravlju - rekla je Tepić.
 
Ovaj jedinstveni projekat u Republici Srbiji sprovodi se tokom čitave školske godine u gotovo svim vojvođanskim srednjim školama i obuhvata 14 radionica o navedenim temama. U saradnji sa Institutom za javno zdravlje Vojvodine na početku i na kraju svake školske godine sprovedena su istraživanja kojima su ispitani stavovi učenika i učenica drugog razreda koji su učestvovali u projektu. Rezultati su pokazali da postoji potreba da se ove teme uče i u nižim razredima. I na nedavno održanom naučnom simpozijumu o seksualnom obrazovanju koji je Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu organizovao pre nešto manje od mesec dana, zaključeno je da seksualno obrazovanje mora biti zastupljeno već u osnovnim školama.
 
- Ovo su razlozi zbog kojih će Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu u narednom periodu pokrenuti projekat kojim će se „Zdravstveno vaspitanje o reproduktivnom zdravlju" primeniti i u osnovnim školama - istakla je Tepić.
 
(BILSV, 21.10.2015)



Događaji | Subota, 19. 11. 2022. | Komentara: 0

Počeo Izborni kongres LSV

Kongres Lige socijaldemokrata Vojvodine na kojem će biti izabran novi predsednik stranke, održava se danas u Novom Sadu. Delegati Kongresa će prvo birati 11 članova Predsedništva stranke, a potom će od četvoro kandidata koji osvoje najviše glasova birati stranačkog lidera.
Događaji | Utorak, 18. 10. 2022. | Komentara: 0

IN MEMORIAM

Istaknuta članica Lige socijaldemokrata Vojvodine Đurđina Jerinkić preminula je, posle duge i teške bolesti, u 48. godini života. 
Događaji | Utorak, 28. 06. 2022. | Komentara: 0

Čanak: Užasava me odnos Evropske unije prema agresiji na Ukrajinu

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak poručio je da nema nikakve sličnosti između ratova devedesetih na Balkanu i rata u Ukrajini.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook