Understanding Vojvodina pred evropskim poslanicima

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Sreda, 14. 10. 2015. | Komentara: 0

Understanding Vojvodina pred evropskim poslanicima

NOVI SAD – Okrugli sto "Understanding Vojvodina", u organizaciji Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje i Zavoda za kulturu vojvođanskih Slovaka a u saradnji sa pokrajinskim Fondom "Evropski poslovi", održan je sinoć u Briselu, u okviru manifestacije Evropska nedelja gradova i regija "Otvoreni dani 2015".

LSV

Na ovoj manifestaciji, koja se 13. put održava u Briselu, poslanicima Evropskog parlamenta predstavljene su institucije kulture nacionalnih zajednica u Vojvodini.

Cilj predstavljanja Vojvodine je da se kroz prezentacije rada šest profesionalnih ustanova kulture, Srba kao većinskog stanovništva i tradicionalnih manjinskih zajednica Mađara, Rumuna, Rusina, Hrvata i Slovaka, čiji su jezik i pisma u službenoj upotrebi u AP Vojvodini, prikaže multikulturalnost Vojvodine, kroz prizmu očuvanja i unapređenja, ali i prožimanja kulturnog nasleđa i kulturnog stvaralaštva preko 20 nacija koje u njoj žive.

Pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Slaviša Grujić je, u uvodnom izlaganju, podsetio da je AP Vojvodina "nacionalna heterogena sredina u kojoj živi više od 20 nacionalnih manjina i koja se uzima kao paradigmatičan primer multinacionalnosti, multikulturalnosti i multilingvalnosti u Srbiji". Grujić je naveo da 12 od 20 nacionalnih saveta nacionalnih manjina, koliko postoji u Srbiji, imaju sedište u Vojvodini, kao i da je u pokrajini u službenoj upotrebi šest jezika, a Pokrajinski javni medijski servis Radio-televizija Vojvodine emituje program na deset jezika.

- Mi u Pokrajinskom sekretarijatu za kulturu i javno informisanje podstičemo interkulturalni dijalog i uspostavljanje stabilnih veza između ovih zajednica, pružamo mehanizme za razmenu kulturnih sadržaja između pripadnika različitih nacionalnih zajednica. Nama je važan suživot, gde pripadnici različitih nacija žive i stvaraju jedni sa drugima, a ne jedni pored drugih – naveo je Grujić i dodao da Sekretarijat godišnje sufinansira više od 350 projekata iz oblasti kulture i umetničkog stvaralaštva 19 nacionalnih zajednica i interkulturalnih projekata u Vojvodini, u koje spadaju izdavaštvo na jezicima nacionalnih manjina, zaštita kulturnog nasleđa i mnogi drugi.

On je dodao da u oblasti informisanja taj sekretarijat izdvaja 67 odsto budžeta za medije na jezicima nacionalnih manjina, odnosno finansira medije na osam manjinskih jezika ili ukupno 22 izdanja.

(BILSV, 14.10.2015)






ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook