Understanding Vojvodina pred evropskim poslanicima

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Sreda, 14. 10. 2015. | Komentara: 0

Understanding Vojvodina pred evropskim poslanicima

NOVI SAD – Okrugli sto "Understanding Vojvodina", u organizaciji Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje i Zavoda za kulturu vojvođanskih Slovaka a u saradnji sa pokrajinskim Fondom "Evropski poslovi", održan je sinoć u Briselu, u okviru manifestacije Evropska nedelja gradova i regija "Otvoreni dani 2015".

LSV

Na ovoj manifestaciji, koja se 13. put održava u Briselu, poslanicima Evropskog parlamenta predstavljene su institucije kulture nacionalnih zajednica u Vojvodini.

Cilj predstavljanja Vojvodine je da se kroz prezentacije rada šest profesionalnih ustanova kulture, Srba kao većinskog stanovništva i tradicionalnih manjinskih zajednica Mađara, Rumuna, Rusina, Hrvata i Slovaka, čiji su jezik i pisma u službenoj upotrebi u AP Vojvodini, prikaže multikulturalnost Vojvodine, kroz prizmu očuvanja i unapređenja, ali i prožimanja kulturnog nasleđa i kulturnog stvaralaštva preko 20 nacija koje u njoj žive.

Pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Slaviša Grujić je, u uvodnom izlaganju, podsetio da je AP Vojvodina "nacionalna heterogena sredina u kojoj živi više od 20 nacionalnih manjina i koja se uzima kao paradigmatičan primer multinacionalnosti, multikulturalnosti i multilingvalnosti u Srbiji". Grujić je naveo da 12 od 20 nacionalnih saveta nacionalnih manjina, koliko postoji u Srbiji, imaju sedište u Vojvodini, kao i da je u pokrajini u službenoj upotrebi šest jezika, a Pokrajinski javni medijski servis Radio-televizija Vojvodine emituje program na deset jezika.

- Mi u Pokrajinskom sekretarijatu za kulturu i javno informisanje podstičemo interkulturalni dijalog i uspostavljanje stabilnih veza između ovih zajednica, pružamo mehanizme za razmenu kulturnih sadržaja između pripadnika različitih nacionalnih zajednica. Nama je važan suživot, gde pripadnici različitih nacija žive i stvaraju jedni sa drugima, a ne jedni pored drugih – naveo je Grujić i dodao da Sekretarijat godišnje sufinansira više od 350 projekata iz oblasti kulture i umetničkog stvaralaštva 19 nacionalnih zajednica i interkulturalnih projekata u Vojvodini, u koje spadaju izdavaštvo na jezicima nacionalnih manjina, zaštita kulturnog nasleđa i mnogi drugi.

On je dodao da u oblasti informisanja taj sekretarijat izdvaja 67 odsto budžeta za medije na jezicima nacionalnih manjina, odnosno finansira medije na osam manjinskih jezika ili ukupno 22 izdanja.

(BILSV, 14.10.2015)



Događaji | Petak, 16. 04. 2021. | Komentara: 0

Sastanak LSV u Beloj Crkvi

Generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš, predsednik Izvršnog odbora Saša Šućurović i sekretarka Izvršnog odbora Nataša Lalić posetili su  opštinski odbor LSV u Beloj Crkvi.
Događaji | Četvrtak, 17. 12. 2020. | Komentara: 0

Vojvođanski front ne podržava budžet AP Vojvodine za 2021. godinu

Poslanička grupa Vojvođanski front – Liga socijaldemokrata Vojvodine, Vojvođanska partija neće podržati predloženi budžet AP Vojvodine za 2021. godinu i programe iz oblasti poljoprivrede o kojima je danas raspravljano u vojvođanskoj skupštini.
Događaji | Četvrtak, 05. 11. 2020. | Komentara: 0

Čanak na čelu Odbora za evropske integracije i međuregionalnu saradnju Skupštine APV

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine i pokrajinski poslanik „Vojvođanski front – Liga socijaldemokrata Vojvodine, Vojvođanska partija“ Nenad Čanak izabran je za predsednika Odbora za evropske integracije i međuregionalnu saradnju u vojvođanskoj skupštini.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook