Vojvodini se bez objašnjenja otimaju nadležnosti

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Ponedeljak, 02. 11. 2015. | Komentara: 0

Vojvodini se bez objašnjenja otimaju nadležnosti

NOVI SAD – Republička vlast godinama sistemski ukida nadležnosti pokrajinskoj vlasti i to isključivo iz političkih, a ne iz racionalnih razloga, smatraju predstavnici Pokrajinske vlade, a piše Radio 021. Prašinu je nedavno digla najava izmena Zakona o vodama, kojima se ukida vodna inspekcija u Vojvodini i ova uloga prebacuje na Republiku, zbog čega je Pokrajinska vlada naložila svim sekretarijatima da dostave primere derogiranja njihovih nadležnosti i otežavanja obavljanja redovnih poslova. 

LSV

Ukidanje inspektora politički volunterizam

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu Branislav Bogaroški kaže za 021 da je sistemsko derogiranje Pokrajine počelo odlukom Ustavnog suda iz 2012. godine, kojom su se protivustavnim proglasile pojedine odredbe Zakona o utvrđivanju nadležnosti APV. Problem se nastavio kada je Ministarstvo finansija početkom oktobra odbilo da prebaci nedostajućih 4,4 milijarde dinara Pokrajini, zbog čega je izglasan rebalans i znatno smanjena sredstva za investicije i redovan rad. Sada, kaže Bogaroški, priča se o nacrtu izmena i dopuna Zakona o vodama, koji predviđa ukidanje poslova u nadležnosti Pokrajine od ogromnog značaja za građane Vojvodine.
– Postoje određeni potezi u izmenama koje ja ne mogu da objasnim. Najveći problem je ukidanje ovlašćenja u domenu inspekcijskog nadzora, jer prema tom nacrtu, naša inspekcija prestaje da postoji. Na javnoj raspravi u Privrednoj komori Vojvodine postavili smo logično pitanje - zašto. Trenutno imamo šest inspektora i 1.800 kontrola na godišnjem nivou i to su ozbiljno dobri rezultati rada – kaže Bogaroški. Kako navodi, obrazloženja za ova ukidanja su smešna.
– Na pitanje zašto se ukida inspekcija, dobili smo odgovor da je to zato što se želi postići veća efikasnost u radu. Mi nikada nismo dobili nijednu ni usmenu ni pisanu primedbu na rad inspekcije. Pa se reklo da je u pitanju smanjenje administrativnih troškova, iako je samo jedan čovek administracija za celu inspekciju. Potom su rekli da je zbog toga što u slučaju žalbe na rešenje pokrajinskog inspektora, drugostepenu proveru vrši ministarstvo. Ni to nema smisla, jer i da se ukine pokrajinska inspekcija, i dalje će postojati dvostepenost i neki inspektori će biti fizički smešteni u Vojvodini. Razlog, stoga, može biti samo političke prirode – objašnjava Bogaroški za portal 021. Dodaje da su ove nadležnosti i prenete baš sa republičkog nivoa na pokrajinski, jer se smatralo da je bolje da se sistem decentralizuje.

Sela će nam biti prazna

Od 440.000 hektara državne zemlje, 360.000 nalazi se u Vojvodini. Najkvalitetnija zemlja takođe je u pokrajini, a od nje živi na hiljade gazdinstava. Takođe, sada se govori o nacrtu izmena i dopuna Zakona o poljoprivrednom zemljištu u kojem je, između ostalog, predviđeno i da se ukida prihod Pokrajine po osnovu izdavanja u zakup poljoprivrednog zemljišta.
– Od sedam milijardi, koliki je poljopriredni budžet u APV, više od dve i po milijarde je upravo iz tog izvora, zakupa državnog zemljišta, jer nama pripada 30 odsto od svakog izlicitiranog hektara državne zemlje. Dobili smo usmena uveravanja od Ministarstva poljoprivrede da su ove izmene na sajtu tehnička greška i da to nije planirano, tj. da se neće dirati budžetski fond za zemljište, ali dok god to na sajtu ministarstva stoji kao zakonsko rešenje, ja ga smatram takvim. Ukoliko bi se ovo nekim slučajem usvojilo, to bi značilo da Pokrajina gubi svaku vrstu mogućnosti da finansira poljoprivredu. Ako Vojvodina izgubi poljoprivredu, čime onda da se bavimo – pita pokrajinski sekretar za poljoprivredu.
Javna rasprava na ovu temu održana je i u Vojvodini, doduše samo u Novom Sadu. To nije dalo poljoprivrednicima iz manjih mesta šansu da se bolje upoznaju sa budućnošću svoje zemlje, što je opasno, kaže Bogaroški. "To je potez koji će se odraziti na te ljude. Ako oduzmete ljudima zemlju koju daju u zakup, oni neće imati od čega da žive i slobodno možete da raselite selo. Ostaće vam nenaseljena područja, biće veći priliv u velike gradove, a biće i više nezaposlenih i socijalnih slučajeva – upozorio je Bogaroški. Kako saznaje 021, sekretarijati polako dostavljaju svoje zamerke, koje će biti razmatrane na zasebnoj sednici Skupštine APV. Najdrastičnije primere unižavanja nadležnosti za sada je dostavio Sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, kao i Sekretarijat za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju. 

(BISLV, 02. 11. 2015)




Događaji | Sreda, 06. 05. 2020. | Komentara: 0

Čanak: Mantija i navijački dres nisu pancir koji brani od zakona

Narodni poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je danas da je vanredno stanje, uprkos početnim nesnalaženjima Vlade u određivanju mera, uspelo da sačuva mnoge ljudske živote i da ne dozvoli da kapaciteti zdravstvenih institucija budu preopterećeni, da zdravstveni sistem pukne i da samim tim dođemo u poziciju da ljudi umiru bez ikakve mogućnosti da im se pomogne.
Događaji | Nedelja, 15. 03. 2020. | Komentara: 0

RIK proglasio izbornu listu Ujedinjene demokratske Srbije

Republička izborna komisija (RIK) proglasila je sinoć izbornu listu Ujedinjene demokratske Srbije za izbore za narodne poslanike Narodne skupštine, raspisane za 26. april.

Događaji | Nedelja, 01. 03. 2020. | Komentara: 0

Papuga: Malo više poštovanja za ratne veterane i zakon koji im to garantuje

Narodna poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Olena Papuga rekla je da će poslanici LSV glasati protiv predloženog Zakona o pravima boraca i vojnih invalida. Kako je rekla, iako se poslanici Lige ne slažu sa svim zahtevima boraca i vojnih invalida, država mora da vodi računa o ljudima koji su se žrtvovali za nju i ne sme njihove porodice ostaviti na ulici kao nevidljive građane ove zemlje.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook