Zašto Vršački vinogradi nisu strateški značajni?

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Sreda, 18. 11. 2015. | Komentara: 0

Zašto Vršački vinogradi nisu strateški značajni?

BEOGRAD – Narodna poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini Srbije Nada Lazić upitala je ministra privrede kakva je sudbina „Vršačkih vinograda“ i zašto to preduzeće nije na listi preduzeća od strateškog značaja.

LSV
 
Ona je u delu sednice namenjenom za pitanja poslanika istakla da, u ime građana i građanki Vršca i cele Vojvodine traži informacije o „Vršačkim vinogradima“, jer se njegova agonija nastavlja i produžava na po mesec dana pošto država ne smatra da je ono od strateškog značaja. Lazić je istakla i da na spisku 17 preduzeća čija je privatizacija odložena nema nijednog iz Vojvodine, kao da, kako je ocenila, poljoprivreda nije strateški značajan sektor koji treba čuvati i spašavati za buduće naraštaje.
- Zakon o poljoprivrednom zemljištu pokazaće koje su prave namere Vlade kada je poljoprivreda u pitanju – zaključila je ona.
 
Čija je privatizacija odložena
 
- Samo da podsetim, po predlogu Ministarstva privrede na spisku 17 preduzeća čija privatizacija je odložena su Fabrike maziva Kruševac, Fabrika automobila Priboj, HIP Petrohemija, PKP korporacija, Resavica, „Jumko“, „Trajal korporacija“, „Galenika“, Politika a.d, „Ikarbus“, RTB Bor, Holding kablova Jagodina, Holding preduzeća „Prva Petoletka“ iz Trstenika i četiri njegova zavisna preduzeća, zatim „PTT – servoupravljači“, PTT tehnika i PTT zaptivke. U čemu se ogleda strateški značaj ovih preduzeća, sem što zapošljavaju oko 22 hiljade radnika, a mnogi od njih daleko su veći dužnici od "Vršačkih vinograda" iako su u obrazloženju za njihovo stavljanje na ovu listu rečeno da postoje realne šanse da se oni revitalizuju u tom periodu od godinu dana – navela je Nada Lazić.
 
Podsetila je da se tokom leta, u više navrata, u štampi pisalo o sudbini „Vršačkih vinograda“ koje Vlada nije uvrstila u red privrednih subjekata od strateškog značaja, koja bi se zaštitila od prinudne naplate dugova. Drugim rečima, dodala je, država je „Vršačke vinograde“ pustila niz vodu.
 
Odlaganje, odlaganje...
 
- Opština Vršac je u junu ove godine, sve su navodi iz medija, dostavila Agenciji za privatizaciju zaključak u kome se od agencije traži da prenese državni kapital na opštinu Vršac, s tim što bi država otpisala svoje potraživanje i da se opštini da godina dana da nađe strateškog partnera za „Vršačke vinograde“. Međutim, Agencija za privatizaciju, demantovala je tvrdnje da je opština Vršac tražila da joj država ustupi 72% kapitala „Vršačkih vinograda“ i da joj dâ rok od godinu dana da pronađe strateškog partnera. Tada je i rečeno, odnosno pisalo u štampi, da taj predlog nije naišao na podršku Agencije za privatizaciju. U avgustu ove godine pojavila se opet vest da će, prema rešenju suda, Vrščani biti zaštićeni od prinudne naplate poverilaca u trajanju od mesec dana. Predstečajni postupak koji je pokrenut odlukom Privrednog suda u Pančevu će odblokirati račun i omogućiti nastavak već započete berbe grožđa jer, po rečima direktora „Vršačkih vinograda“, berbu su počeli, iako nisu znali da li će imati podršku nadležnih institucija i samo zahvaljujući odluci i razumevanju sudije u Pančevu da im produži život još mesec dana, uspeli su da oberu grožđe i ne dozvole da rod propadne – ukazala je poslanica LSV.
 
Dodala je da bi, po okončanju berbe, „Vršački vinogradi“ trebali da odu u stečaj i da se posle određenog vremena, kada se raščisti šta je čije, prodaju kao pravno lice u stečaju. Ali, ovo preduzeće sada opet traži odlaganje stečaja kako bi opet pripremili plantaže za nastupajuću zimu, jer, kako je napomenula, poljoprivredni radovi ne smeju da trpe zbog trenutne situacije.
 
 (BILSV, 18.11.2015)



Događaji | Petak, 08. 03. 2024. | Komentara: 0

Srećan 8. mart, Međunarodni dan žena

Svuda i na svakom mestu moramo insistirati na ravnopravnosti, poštovanju i jednakoj zastupljenosti žena u javnom i političkom životu. 
Događaji | Utorak, 11. 07. 2023. | Komentara: 0

Delegacija LSV-Vojvođani na komemoraciji žrtvama genocida u Srebrenici

Delegacija Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani boravila je danas u Bosni i Hercegovini i prisustvovala komemoraciji povodom godišnjice genocida u Srebrenici.
Događaji | Sreda, 19. 04. 2023. | Komentara: 0

Plan razvoja Vojvodine do 2030. je spisak lepih želja kabineta Igora Mirovića

Poslanici Vojvođanskog fronta – Liga socijaldemokrata Vojvodine, Vojvođanska partija nisu podržali predloženi Plan razvoja Autonomne Pokrajine Vojvodine 2023-2030, saopštio je šef ove poslaničke grupe Saša Šućurović. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook