Tribina o prevenciji raka kod dece

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Forum žena LSV | Sreda, 18. 02. 2015. | Komentara: 0

Tribina o prevenciji raka kod dece

SOMBOR –Svakog dana u Srbiji jedno dete oboli, a svake nedelje jedno dete umre od raka. Najčešći oblici raka kod dece su leukemija i tumor mozga, rečeno je na tribini „Rano otkrivanje – veća šansa“ koju je organizovao Gradski odbor Foruma žena Lige socijaldemokrata Vojvodine Sombor, uz pomoć članica Društva za borbu protiv raka u Somboru.

LSV

Prim. dr Đerđi Šarić je istakla da je rak kod dece čest, ali i da je izlečiv, ako se otkrije na vreme jer deca reaguju dobro na terapiju. Na tribini je napomenuto da je od značaja podrška društva obolelima i njihovim porodicama, te da u Republici Srbiji postoji pet roditeljskih kuća za smeštaj roditelja za vreme lečenja.

Potpredsednica Foruma žena LSV Nataša Terbec je naglasila da je smrtnost dece obolele od raka u porastu.

- Rak krade našu prošlost, sadašnjost i budućnost. Podaci govore da je mogućnost izlečenja do 70% slučajeva, ako se na vreme otkriju. Nažalost, tu borba ne prestaje jer i nakon izlečenja deca se susreću sa problemima gde oko 60% pacijenata pati od hroničnih bolesti stečenih usled reakcije na primljenu terapiju – napomenula je Terbec.
Svako dete, bilo gde u svetu, zaslužuje da mu se omogući najbolji tretman i nega, naglasile su učesnice tribine i dodale da je, uprkos tome rak kod dece zapostavljena i marginalizovana bolest.

(BILSV, 18.02.2015)



Forum žena LSV | Četvrtak, 01. 12. 2011. | Komentara: 0

Uspešna tribina o bolestima zavisnosti

SOMBOR – Nemojmo biti solidarni u zlu, odnosno, nemojmo nalaziti opravdanje za loše postupke nama bliskih osoba i ne reagovati na njih, samo zato što su članovi porodice – jedan je od akcenata tribine na temu „Bolesti zavisnosti i porodica”, održanoj juče u Velikoj sali Gradske kuće, povodom obeležavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja.
Forum žena LSV | Sreda, 30. 11. 2011. | Komentara: 0

Nastavak humanitarnih akcija za najsiromašnije sugrađane

NOVI KNEŽEVAC – Regionalna koordinatorka Foruma žena LSV za severni Banat Gordana Perunović Fijat  posetila je 29. novembra Forum žena OO LSV Novi Kneževac i ligašicama održala kratko predavanje o Međunarodnom danu borbe protiv nasilja nad ženama, kampanji "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama" i 10. decembru, Međunarodnom danu ljudskih prava.
Forum žena LSV | Utorak, 29. 11. 2011. | Komentara: 0

Nasilje u porodici javni, a ne privatni problem

ZRENJANIN - Nasilje u porodici, koje je najzastupljeniji oblik nasilja nad ženama, javni je a ne privatni problem, istakla je danas regionalna koordinatorka Foruma žena GrO Lige socijaldemokrata Vojvodine Zrenjanin Dragana Mihaljević. Ona je ukazala na to da je uticaj koji nasilje prema ženama ima mnogo širi od pojedinačnih slučajeva, jer utiče na porodice, zajednice i društvo u celini.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook