Institucije Vojvodine se moraju poštovati

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Govori | Četvrtak, 15. 09. 2016. | Komentara: 0

Institucije Vojvodine se moraju poštovati

NOVI SAD - Poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini AP Vojvodine Aleksandar Jovanović istakao je večeras da  je važno što će većina u pokrajinskoj skupštini usvojiti Predlog deklaracije „Jaka i obnovljena regionalna politika za sve regione nakon 2020. godine“. Prema njegovim rečima, bitno je i to što će za nju glasati i oni koji su bili protiv međuregionalne saradnje i protiv toga da Vojvodina ima svoju kancelariju u Briselu, a sada su shvatili njihove prednosti i činjenicu da je došlo do shvatanja da Vojvodina treba da ima svoju autonomiju, svoje institucije i da se one moraju poštovati.

Transkript govora Aleksandra Jovanovića možete pročitati u nastavku.

lsv
 
- Želeći da budem malo racionalan, dosta je kasno, jeste da nama nije određeno vreme koliko ćemo raditi, ali u svakom slučaju, samo par napomena.
 
Ključne reči koje danas imamo u ovoj deklaraciji jesu regionalna politika, supsidijarnost, posebnost, regija, međuregionalna saradnja, specifičnosti regija... Ideja jeste, faktički, kako da se ekonomski poboljšaju stanja u onim regijama koje su manje ekonomski razvijene.
 
Ono što je važno je da ovaj sam dokument sam po sebi nije mnogo epohalan, ali je vrlo važan za Vojvodinu, za Skupštinu Vojvodine posebno, iz jednog drugog, političkog aspekta. Iz aspekta tog da postoji jedan kontinuitet politike koji je ova Skupština Vojvodine usvojila i koji je držala još od 2002. kada je ova Skupština postala član AER-a, odnosno Skupštine evropskih regija, i na taj način otišla najdalje u tome da postane deo Evropske unije. AER, slažem se, nije zvanična institucija EU, ali jeste institucija koja itekako radi sa institucijama Evropske unije i, faktički, gde su svi članovi regije iz država EU. 
 
Važno je da kažem još jednom da postoji kontinuitet, čuli smo od sekretara dosta jasno o čemu se ovde radi. Ono što je važno je da je većina, koja će danas usvojiti ovaj dokument, shvatila zašto je važna i zašto je dobra međuregionalna saradnja i da mnogi oni koji su bili protiv međuregionalne saradnje i koji su bili protiv toga da Vojvodina ima svoju kancelariju u Briselu, danas će izglasati ovakav jedan dokument i da je došlo, najzad, do uvažavanja i shvatanja da Vojvodina treba da ima svoju autonomiju, da Vojvodina ima svoje institucije, da se one moraju poštovati, a na prvom mestu to je Skupština AP Vovjodine. 
 
To je najkraće. Liga socijaldemokrata Vojvodine će, naravno, glasati za ovo i daje punu podršku ovom dokumentu, a za kraj moram da kažem, eto, vidite, nije strašno i nije ništa bolno biti autonomaš.
 
Hvala vam.
 
(BILSV, 15.09.2016)



Govori | Četvrtak, 15. 09. 2016. | Komentara: 0

Uvođenje tradicionalnih simbola ne sme menjati koncept APV

Poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine i potpredsednik Skupštine AP Vojvodine Dušan Jakovljev napomenuo je danas da je AP Vojvodina konstituens Republike Srbije i da u njoj živi skoro 80 odsto Srba. On je, takođe, naglasio da su upravo očevi i dedovi tih Srba napravili koncept AP Vojvodine u kome se garantuje imovinska, lična i pravna jednakost i sigurnost, bez obzira na nacionalnu, konfesionalnu, partijsku pripadnost. Prilikom rasprave o odluci o upotrebi i izgledu simbola i tradicionalnih simbola AP Vojvodine, Jakovljev je naglasio i da ukoliko je ideja njihovog uvođenja menjanje koncepta, onda to može da bude u direktnoj suprotnosti sa onim što je radio većinski narod u Vojvodini.
Govori | Četvrtak, 15. 09. 2016. | Komentara: 0

Jovanović: Vojvodina nije jedno, nego sve zajedno

NOVI SAD – Pokrajinski poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Jovanović upozorio je danas da zastava AP Vojvodine koja se predstavlja kao tradicionalna niti je tradicioanlna niti u suštini predstavlja Vojvodinu. On je tokom rasprave  o predlogu odluke o upotrebi simbola i tradicionalnih simbola AP Vojvodine postavio pitanje šta će se dogoditi posle usvajanja jedne tradicionalne zastave, da li će se usvajati još neke zastave? Upozorio je i da je Vojvodina u svojoj bliskoj istoriji menjala mnoge države i da je u njoj najgore bilo upravo onda kada se isticalo jedno, jer, Vojvodina nije jedno nego je sve zajedno.
Govori | Četvrtak, 15. 09. 2016. | Komentara: 0

Obeležja multietničkog karaktera ne mogu se preglasati

NOVI SAD – Tokom današnje rasprave o predlogu odluke o upotrebi simbola i tradicionalnih simbola AP Vojvodine u pokrajinskom parlamentu, poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine  Sandra Ristić upozorila je da će danas aktuelna skupštinska većina izglasati navedenu odluku, ali i da je, da bi zastava i grb zaista bili zastava i grb bio grb, potrebno mnogo više od većine i sile. Ocenila je i da su aktuelna znamenja AP Vojvodine više od decenije obeležja multietničkog karaktera pokrajine i njenih specifičnosti koji su zaživeli u srcima svih Vojvođana i Vojvođanki koji žele njenu autonomiju, te da se to ne može preglasati.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook