Grujić i Papuga posetili Ruske slovo

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Utorak, 18. 09. 2012. | Komentara: 0

Grujić i Papuga posetili Ruske slovo

NOVI SAD – Pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Slaviša Grujić i narodna poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Olena Papuga posetili su danas Novinsko izdavačku ustanovu Ruske slovo, gde ih je direktorka Martica Tamaš upoznala sa 67-godišnjom delatnošću ove jedine novinske i izdavačke ustanove na rusinskom jeziku.

LSV

Osnivač ustanove je Nacionalni savet rusinske nacionalne zajednice, a finansira ih Vlada AP Vojvodine preko Sekretarijata za kulturu i javno informisanje. Delatnost Ustanove Ruske slovo je izdavanje nedeljnih informativnih novina Ruske slovo, mesečnika - dečijeg časopisa Zahradka, omladinskih novina Mak, izdanja za kulturu i književnost Svetlosc, knjiga na rusinskom jeziku, a ova novinska kuća ima i dnevnu informativnu agenciju na internetu Rurhenpress.
Pokrajinski sekretar Slavisa Grujic je pohvalio napore da izdanja budu kvalitetna i redovna, a takođe i naglasio da sekretarijat sprema nove kriterijume prema kojima ce se raspoređivati sredstva za novinsko izdavacke ustanove na jezicima nacionalnih zajednica, a na koje ce uticati odnosi  izmedju Pokrajine i Republike. Olena Papuga je istakla da će, dokle god ne bude donet Zakon o finasiraju Vojvodine i vraćeni izvorni prihodi Vojvodini, pitanje opstanka izdavačkih ustanova na jezicima nacionalnih zajednica a i njihovo redovno finansiranje biti pod znakom pitanja.

(BILSV, 18. 09. 2012.)



Odbori LSV | Četvrtak, 14. 04. 2011. | Komentara: 0

Smanjiti troškove poljoprivrednika

KIKINDA - Otvarajući konferenciju za novinare koja je bila posvećena akciji Lige socijaldemokrata za ukidanje obavezne godišnje registracije traktora, predsednik Gradske organizacije LSV Kikinda Miloš Šibul rekao je da je osnovi cilj ove akcije da se smanje troškovi poljoprivrednika, koji i ovako imaju velike namete.
Izjave | Četvrtak, 14. 04. 2011. | Komentara: 0

Sedlarević: Dekoncentracija vlasti nije isto što i decentralizacija

NOVI SAD - Potpredsednica Skupštine AP Vojvodine Maja Sedlarević ocenila je danas da procesi decentralizacije, regionalizacije i ravnomeran regionalni razvoj nisu isto, nego tri različita komplementarna procesa, te da je dekoncentracija vlasti o kojoj se u poslednje vreme najviše govori tek jedan od brojnih segmenata decentralizacije.
Izjave | Četvrtak, 14. 04. 2011. | Komentara: 0

Javni čas o antifašizmu i narodnooslobodilačkoj borbi

NOVI SAD - Javni čas o antifašizmu i narodnooslobodilačkoj borbi, kao i promocija publikacije "Rečnik NOB-a", održani su danas u Velikoj sali Skupštine grada. Javni čas, održan povodom obeležavanja 70-godišnjice od pokretanja antifašističke borbe u nekadašnjoj Jugoslaviji u Drugom svetskom ratu, otvorio je predsednik Skupštine grada Aleksandar Jovanović, rekavši da je "tema časa jedna od najvrednijih ideja u istoriji čovečanstva."



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook