Hoće li ministar Ružić zaštititi lokalne samouprave?

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Subota, 15. 07. 2017. | Komentara: 0

Hoće li ministar Ružić zaštititi lokalne samouprave?

Novi Sad, 15. jul 2017 - Liga socijaldemokrata Vojvodine traži da ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić stane u odbranu samouprava gradova i opština u Republici Srbiji.

LSV

Ministar Ružić juče je najavio da će biti solidaran sa lokalnim samoupravama, te da ne razmišlja o mogućnosti bankrota pojedinih gradova i opština.

Centralizovani sistem vlasti guši autonomiju lokalnih sredina već više od 25 godina, pa je na lokalnom nivou vlast samo prazna ljuštura koja nema nikakvu sadržinu.

Podsetićemo ministra Ružića da je i njegova stranka zdušno podržala donošenje Ustava iz 2006.godine, a baš u njemu se nalaze brojna rešenja koja ugrožavaju efikasno funkcionisanje lokalnih organa vlasti.

Socijalisti, a i sam Ružić, podržali su prošle godine izmene Zakona o finansiranju lokalnih samouprava i na taj način još više otežali stanje u gradovima i opštinama Srbije.

Dok se u zemljama Evropske unije učešće lokalnih samouprava u ukupnim budžetskim prihodima kreće, u proseku, od 30% do 45%, dotle je taj udeo u Srbiji 10%.

LSV  insistira da ''solidarnost'' o kojoj govori ministar Ružić ne bude samo mrtvo slovo na papiru, nego da ministarstvo predloži nova sistemska rešenja koj će olakšati funkcionisanje lokalnih vlasti.

Bez novog Ustava, koji će Srbiji doneti decentralizaciju i selidbu instrumenata vlasti iz glavnog grada  ka lokalnim samoupravama, Srbija će postati država sa jednim velikim centrom i ostatkom zemlje koji nestaje.

Potpredsednik Izvršnog odbora
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Aleksandar Marton




Odbori LSV | Ponedeljak, 28. 03. 2011. | Komentara: 0

Somborci zatražili punu platu za trudnice

SOMBOR - Predsednik Gradske organizacije LSV Sombor i odbornik u Skupštini grada Sombora Dragan Nenadov istakao je danas da je Zakonom o zdravstvenom osiguranju naknada zarade za vreme održavanja trudnoće smanjena na 65 odsto kao i da je Ministarstvo zdravlja donelo preporuku da gradovi i opštine mogu da pronađu sredstva i daju ostatak od 35 procenata onim ženama koje su na trudničkom bolovanju.
Izjave | Ponedeljak, 28. 03. 2011. | Komentara: 0

Amandman LSV omogućava osnivanje Komisije za lustraciju

BEOGRAD - Narodna skupština Republike Srbije usvojila je amandman Lige socijaldemokrata Vojvodine na Zakon o ministarstvima, kojim je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu obavezano na formiranje i obezbeđivanje uslova za rad i položaj Komisije za ispitivanje odgovornosti za kršenje ljudskih prava, poznatije kao Komisija za lustraciju.
Izjave | Nedelja, 27. 03. 2011. | Komentara: 0

Čanak i Cvetković se dogovorili oko izrade zakona o imovini Vojvodine

BEOGRAD - Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak sastao se danas sa premijerom Srbije Mirkom Cvetkovićem u Beogradu kako bi razgovarali o usvajanju zakona o imovini Vojvodine i lokalnih samouprava, kao i finansiranju Pokrajine. Nakon razgovora, Čanak je novinarima rekao da je, nakon što je završena rekonstrukcija Vlade, vreme da i pitanja imovine pokrajine dođu na dnevni red i naglasio da su za Vojvodinu značajna tri zakona: Zakon o imovini Vojvodine, Zakon o imovini lokalne samouprave i Zakon o finansiranju Vojvodine.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook