Kostreš: U petak sastanak Čanka i Cvetkovića

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Iz medija | Četvrtak, 24. 03. 2011. | Komentara: 0

Kostreš: U petak sastanak Čanka i Cvetkovića

NOVI SAD - Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak sastaće se u petak s premnjerom Srbije. Mirkom Cvetkovićem od koga će zatražiti pokretanje procesa donošenja zakona o imovini i prihodima Vojvodine, potvrdio je Dnevniku zamenik predsednika LSV Bojan Kostreš. On je kazao da do ovog sastanka dolazi nakon incijative Lige, koja je pre dva meseca najavila pritisak na republičke organe vlasti za donošenje ovih zakona.

"Čekali smo da se okonča rekonstrukcija Vlade, nakon čega je dogovoren sastanak našeg lidera s premijerom " rekao je Kostreš, te podsetio na to da je prilikom rekonstrukcije Vlade Srbije, odnosno izmena Zakona o ministarstvima, usvojen amandman Lige na osnovu kojeg su vraćanje imovine i izvornih prihoda lokalnim samoupravama i Pokrajini stvaljeni u nadležnost Ministarstva finansija kojim odnedavno rukovodi sam premijer.

"Reč je o zakonima čije donošenje je i ustavna obaveza, ali i koji su važni za nastavak procesa evrointegracija Srbije. I mi očekujemo da će ta pitanja nakon sastanka s premijerom biti konačno pokrenuta s mrtve tačke.
On je ponovio da će Liga insistirati na tome da se Vojvodini vrati vlasništvo, kako nad imovinom kojom trenutno upravljaju pokrajinski organi i institucije, tako i nad onom koja joj je oduzeta nakon puča 1988. godine.

"A tu podrazumevamo i železnice, i puteve, i telekom, i poštu i elektrodistribuciju... " naveo je on. Kostreš je rekao i da njegova stranka neće odustati od zahteva za obeštećenje Vojvodine zbog privatizacije NIS-a, iako je ta inicijativa već 19 puta odbačena u pokrajinskom parlamentu. On je naveo i da će tema razgovora s premijerom u petak biti i formiranje vojvođanske policijske uprave, dodavši da je reč tek o drugačijoj organizaciji policije, kojom bi se poboljšala njena efikasnost u Pokrajini.

(Dnevnik, 23. 03. 2011.)




Iz medija | Nedelja, 27. 01. 2019. | Komentara: 0

Bešlin: Putin u Beogradu - Srbija na kolenima

Istoričar dr Milivoj Bešlin ističe da je doček ruskog predsednika Vladimira Putina u Beogradu prevazišao sve do sada viđene lokalne snishodljivosti i provincijalna podaništva u regionu prema velikim silama. U autorskom tekstu za portal Avangarda.ba, Bešlin piše da je osnovana pretpostavka da bi ovakav doček, sa neuporedivim poltronstvom i gubljenjem osećaja za meru, bio moguć možda samo u Severnoj Koreji.
Iz medija | Petak, 18. 01. 2019. | Komentara: 0

Balkan je Rusiji uvek bio moneta za potkusurivanje

U međunarodnim odnosima ne postoje emocije, a ako ih ima, one se koriste samo da bi se pričom o njima prikrili pravi interesi, istakao je istoričar dr Milivoj Bešlin u emisiji Radio Beograda 2, „Rečeno i prećutano“, a na temu srpsko - ruskih odnosa: između interesa i ljubavi. Prema njegovim rečima, u 19. veku ideološka platforma srpsko-ruskih odnosa su bili narativi o “pravoslavnom bratstvu” dok se u 20.  to nazivalo “proleterskim internacionalizmom”.
Iz medija | Sreda, 09. 01. 2019. | Komentara: 0

Čanak: Dodik je izdajnik BiH, mora biti revolucije, a režim u Banjaluci mora pasti!

Nenad Čanak, predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV), čovek koji je rušio Slobodana Miloševića, dao je intervju za Radiosarajevo.ba u kojem je govorio o poslednjim dešavanjima u Banjaluci, Miloradu Dodiku, Aleksandru Vučiću, crkvama i verskim zajednicama na Balkanu, pokušajima Srbije da Republikom Srpskom kompenzuje gubitak Kosova, te kuda svi zajedno idemo...



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook