Šovinizam i dalje živi. Moderno društvo tome mora da se suprotstavi

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Iz medija | Ponedeljak, 29. 04. 2019. | Komentara: 0

Šovinizam i dalje živi. Moderno društvo tome mora da se suprotstavi

BEOGRAD – Događaji u beogradskom naselju Borča predstavljaju još jednu tragičnu sliku Srbije, ocenio je portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Marton za portal lista Danas. Pretnje, kojima je bio izložen građanin Srbije albanske nacionalnosti, apsolutno su nedopustive, smatra on, komentarišući skup nekoliko desetina građana koji su se okupili u subotu ispred pekare „Roma“, protestujući što je rođak vlasnika tog objekta objavio na Fejsbuku fotografiju na kojoj rukama pokazuje dvoglavog orla, simbol Velike Albanije.

LSV

- Skup desnih ekstremista u Borči je protivan i Ustavu i zakonima. Povod okupljanja ekstremista samo još više upotpunjuje tužnu sliku ovih prostora. Pokazivanje nacionalističkih i velikodržavnih simbola, sa bilo koje strane, ne doprinosi normalnim odnosima na Balkanu. Nažalost, Borča juče nije bila predgrađe metropole, nego mesto u kojem se sprovodi inkvizicija. Šovinističke pesme, užasno uvredljive poruke, kao i igrokaz sa svinjskim glavama podsećaju nas da je zlo šovinizma veoma živo - ocenjuje Marton.

Prema njegovim rečima, tužno je što je skupu prisustvovao i narodni poslanik Srđan Nogo.

 - Još je tužnije što nema informacija da je neko od ekstremista priveden, a jasno je da je došlo do višestrukog kršenja Ustava i zakona. Poruka većinske Srbije ne sme izostati. Ovo mora biti država svih njenih građana, bez obzira na ime i prezime. Vek je 21. a ne doba tamne inkvizicije - ističe Marton.

    (SzILSV, 29.04.2019)



Iz medija | Ponedeljak, 27. 03. 2017. | Komentara: 0

Čanak: SNS preti ljudima otkazima i uteruje strah

Kandidat Lige socijaldemokrata Vojvodine za predsednika Republike Srbije Nenad Čanak optužio je Srpsku naprednu stranku (SNS) da "na terenu" organizuje aktiviste koji ljudima prete otkazima i seju strah među građane.
Iz medija | Subota, 25. 03. 2017. | Komentara: 0

Nenad Čanak: U Srbiji vlada strah

Sedamdesetih godina prošlog veka snimljen je film Vatroslava Mimice "Hranjenik", koji je opisivao ljude u logoru koji se odriču dela svoje bedne porcije hrane da bi jedan od njih dovoljno ojačao kako bi ubio zloglasnog čuvara i zlostavljača zatvorenika. I taman kada su hteli to da realizuju, uprava logora vrati tog čuvara među njih, a onog što je trebalo da ga ubije postavi za novog čuvara, koji nastavi na isti način da ih zlostavlja. Srbija liči na jednu proširenu verziju takvog scenarija - ocenjuje u razgovoru za Danas Nenad Čanak.
Iz medija | Petak, 24. 03. 2017. | Komentara: 0

Ustav je laž i prevara od prvog dana

Kandidat za predsednika Republike Srbije Nenad Čanak je u razgovoru za Novi magazin objasnio zašto je ušao u predsedničku trku, zašto je Ljubiša Preletačević Beli mnogo više od klovna i šarlatana, kako i zašto je Srbija svedena na društvo ljudi ispranih mozgova i kako bi, kao predsednik priznao Kosovo.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook