Sprečiti SNS da ima premijera

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Iz medija | Četvrtak, 17. 11. 2011. | Komentara: 0

Sprečiti SNS da ima premijera

NOVI SAD - Liga socijaldemokrata Vojvodine nema nameru da se priključi pokretu Preokret. Kako za Kurir kaže zamenik predsednika LSV Bojan Kostreš, ključna stvar koja Ligu opredeljuje da se ipak veže za DS je trenutni odnos snaga u Srbiji.

Bojan Kostreš

Otkud orijentacija prema DS, kad vam je po stavovima mnogo bliži Preokret?
- Sve što govore ljudi u Preokretu govorimo i mi u LSV, ali moramo biti svesni činjenice da vladu mogu da formiraju samo dve stranke - DS ili SNS. Mi ne mislimo da bi SNS vodio Srbiju u pravom smeru. Jedina stranka koja to realno može je DS.

I podržaćete DS uprkos očiglednim razlikama?
- Tačno je da se ne slažemo s DS u vezi sa svim temama. Međutim, u ovom momentu je u pitanju osnaživanje jedne političke strane. Ako osnažimo Preokret, oslabićemo DS. Moramo pomoći DS da bude najjači i da ima premijera. Ne zato što nam je važno da oni daju premijera, već da to ne bi učinio SNS.

Vaša stranka je ponovo otvorila pitanje lustracije?

- Da bi Srbija mogla da ide napred, moramo da podvučemo crtu u odnosu na ono što se desilo devedesetih godina. Neki moraju da budu kažnjeni da više ne mogu da se bave javnim poslovima. To se odnosi na političare, novinare, ljude iz javnih delatnosti koji su svojim delovanjem odveli Srbiju u izolaciju, rat, nezapamćenu inflaciju.

Imate neka konkretna imena?

- Najpogrešnije je da se sad krene u lov na veštice i da se iko proziva. Zakon o lustraciji podrazumeva da se formira komisija, koja jedina ima pravo da utvrđuje krivicu, na bazi dokaza i procena. Mogao bih da napravim čitav spisak takvih ljudi, ali nije moje da ga iznosim u javnost jer bih time dezavuisao posao države.

(BILSV, 17.11.2011.)



Iz medija | Sreda, 16. 03. 2016. | Komentara: 0

Čanak: Saradnja sa Vučićem moguća koliko i udar meteora

BEOGRAD – Boris Tadić, Čedomir Jovanović i ja se znamo dugo, sarađivali smo u više navrata, 2007. smo išli na izbore sa LDP, 2008. i 2012. smo bili na listi DS, kada je predsednik bio Tadić. Ne vidim šta je tu nesporazum. S druge strane, od 2000. mi samostalno izlazimo na pokrajinske izbore. Mi imamo drugačiji pristup prema pitanjima u Vojvodini. LSV je stacionirana u Vojvodini. U tom smislu, ne vidim nikakvu drugu priču, osim objedinjavanja stranaka sličnog vrednosnog sistema. Po pitanju Vojvodine se razlikujemo i zato na pokrajinskim izborima izlazimo razdvojeno. Na republičkom nivou, naša viđenja se u dovoljnoj meri poklapaju. Ovu koaliciju bih mogao nazvati čak najprincipijelnijom koalicijom u ovom trenutku, ocenjuje u intervjuu za “Danas” lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak.
Iz medija | Nedelja, 28. 02. 2016. | Komentara: 0

Vojvodina mora biti tema i kad prođu izbori

NOVI SAD - Ponašanje pojedinih lokalnih ogranaka Srpske napredne stranke u dobroj meri je napravilo antireklamu SNS-u i zato se išlo i za raspisivanjem republičkih izbora, kako bi se, uz širu sliku kakvu daju republički izbori, umanjila moguća šteta na drugim izbornim nivoima - ocenjuje u intervjuu „Dnevniku” lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak.
Iz medija | Ponedeljak, 22. 02. 2016. | Komentara: 0

Pobeda LSV garant očuvanja i uvećanja autonomije Vojvodine

NOVI SAD - Priča o jednoj listi proevropske opozicije je utopija u koju niko iskreno i ne veruje. Animoziteti među pojedincima i nekim političkim strankama su toliki da je za mene nezamislivo da je tako direktna saradnja, izlazak na zajedničkoj listi, uopšte moguća. Prema tome organizovanje više kolona je jedino racionalno i moguće rešenje u ovom momentu. Što se pre suočimo sa realnošću pre ćemo moći da nastavimo dalje, kaže u razgovoru za Danas Bojan Kostreš, zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine, odgovarajući na pitanje šta je za proevropsku opoziciju bolje rešenje za izlazak na izbore, jedna ili dve kolone.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook