Akteri devedesetih moraju biti lustrirani

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Subota, 08. 06. 2013. | Komentara: 0

Akteri devedesetih moraju biti lustrirani

NOVI SAD - Zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine i predsednik poslaničke grupe LSV u Skupštini Srbije Bojan Kostreš rekao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da se prikupljaju potpisi kako bi se Skupštini podnela inicijativa da se produži važenje Zakona o lustraciji.

LSV

- Prikupljamo potpise u pokušaju da zakažemo vanrednu sednicu Parlamenta Srbije na kome bi se o tome razgovaralo. Za to nam je potrebno 84 potpisa poslanika - rekao je on i dodao da računa na glasove poslaničkog kluba Lige, zatim Demokratske stranke, LDP-a i Saveza vojvođanskih Mađara. To je ukupno 70 potpisa, uz nadu da će se još neko pridružiti.

Na pitanje RSE koga treba lustrirati, kada se glavni akteri iz 90-tih odriču tadašnjih ciljeva i vode Srbiju u Evropu, ne spori proevropsku politiku ove vlasti.

- Siguran sam da moraju biti lustrirani, bez obzira čime se oni danas bave. Naš Parlament, naša država i naše društvo mora da pokaže da su stvari koje su činjene 90-ih nedopustive, svi ti postupci koji su doveli do ratova, prisilnih mobilizacija, kršenja ljudskih prava po puno osnova, hiperinflacija, osiromašenje, nestašice... - ističe zamenik predsednika LSV.
 
Odgovarajući na pitanje RSE nije li malo licemerno što će inicijativu potpisati članovi DS-a koji su toliko godina bili na vlasti a nisu sprovodili Zakon o lustraciji, Kostreš kaže da je malo više licemerno, ali da mora da traži potpise od svih onih poslanika koji to žele da potpišu. Ističe i da ima neprijatan osećaj da se to koristi u dnevnopolitičke svrhe, dodajući da je u Ligu socijaldemokrata Vojvodine ušao sa 17 i po godina zato što je ta stranka bila protiv rata i da njegova upornost proističe iz istinskog uverenja da ne treba ostaviti nelustrirane aktere tog vremena.

(BILSV, 08.06.2013)



Izjave | Subota, 24. 09. 2022. | Komentara: 0

LSV će dobiti novo rukovodstvo

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je da je odlučio da se na predstojećim stranačkim izborima ne kandiduje za predsednika stranke. On je u izjavi za televiziju Nova S istakao i da će LSV uskoro zauzeti kurs koji je prikladniji sadašnjici.
Izjave | Sreda, 21. 09. 2022. | Komentara: 0

Čanak: Putin vuče Srbiju u propast zajedno sa Rusijom

Izjava ruskog predsednika Vladimira Putina, u kojoj tvrdi da redovno razgovara sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o ključnim pitanjima daljeg razvoja saradnje, samo pojačava sumnju Evropske unije u iskrenost Srbije na evropskom putu, rekao je predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak. 
Izjave | Sreda, 21. 09. 2022. | Komentara: 0

Marton: Čanak ostaje sa nama

Portparol LSV Aleksandar Marton kaže da Liga uvažava odluku Nenada Čanka, da se on povuče sa čela, ali da on svakako ostaje sa ligašima. Podseća da je Čanak i dalje pokrajinski poslanik.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook