Akteri devedesetih moraju biti lustrirani

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Subota, 08. 06. 2013. | Komentara: 0

Akteri devedesetih moraju biti lustrirani

NOVI SAD - Zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine i predsednik poslaničke grupe LSV u Skupštini Srbije Bojan Kostreš rekao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da se prikupljaju potpisi kako bi se Skupštini podnela inicijativa da se produži važenje Zakona o lustraciji.

LSV

- Prikupljamo potpise u pokušaju da zakažemo vanrednu sednicu Parlamenta Srbije na kome bi se o tome razgovaralo. Za to nam je potrebno 84 potpisa poslanika - rekao je on i dodao da računa na glasove poslaničkog kluba Lige, zatim Demokratske stranke, LDP-a i Saveza vojvođanskih Mađara. To je ukupno 70 potpisa, uz nadu da će se još neko pridružiti.

Na pitanje RSE koga treba lustrirati, kada se glavni akteri iz 90-tih odriču tadašnjih ciljeva i vode Srbiju u Evropu, ne spori proevropsku politiku ove vlasti.

- Siguran sam da moraju biti lustrirani, bez obzira čime se oni danas bave. Naš Parlament, naša država i naše društvo mora da pokaže da su stvari koje su činjene 90-ih nedopustive, svi ti postupci koji su doveli do ratova, prisilnih mobilizacija, kršenja ljudskih prava po puno osnova, hiperinflacija, osiromašenje, nestašice... - ističe zamenik predsednika LSV.
 
Odgovarajući na pitanje RSE nije li malo licemerno što će inicijativu potpisati članovi DS-a koji su toliko godina bili na vlasti a nisu sprovodili Zakon o lustraciji, Kostreš kaže da je malo više licemerno, ali da mora da traži potpise od svih onih poslanika koji to žele da potpišu. Ističe i da ima neprijatan osećaj da se to koristi u dnevnopolitičke svrhe, dodajući da je u Ligu socijaldemokrata Vojvodine ušao sa 17 i po godina zato što je ta stranka bila protiv rata i da njegova upornost proističe iz istinskog uverenja da ne treba ostaviti nelustrirane aktere tog vremena.

(BILSV, 08.06.2013)



Izjave | Petak, 04. 03. 2011. | Komentara: 0

Osuda zloupotrebe dece u političke svrhe

NOVI SAD - Savet za javni red i mir i bezbednost Supštine grada osudio je juče govor mržnje i izazivanje rasne i verske netrpeljivosti i pozvao policiju da utvrdi i procesuira odgovorne za protest na kojem se to dogodilo, koji je održan 17. februara u Novom Sadu povodom dana proglašenja nezavisnosti Kosova.
Izjave | Subota, 30. 10. 2010. | Komentara: 0

Jerkov: Mladić mora biti uhapšen

NOVI SAD - Poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandra Jerkov iz javila je za Nacionalni građanski da Ratko Mladić mora biti uhapšen bez obzira na ekonomsku krizu, jer to nije samo obaveza Srbije prema međunarodnoj zajednici već i prema njenim građanima.
Izjave | Petak, 29. 10. 2010. | Komentara: 0

Kostreš: Promena Ustava realna 2012. godine

NOVI SAD - Povodom četvorogodišnjice referenduma za usvajanje Ustava Srbije, održanog 28. i 29. oktobra 2006. godine, zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš, juče je u izjavama za TV Pink i Radio televiziju Vojvodine upozorio da pitanje koje je danas veoma aktuelno, pitanje regionalizacije i decentralizacije Srbije nije moguće urediti na valjan način po ovom Ustavu, pošto nisu jasno definisana prava i mogućnosti regiona.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook