AP Vojvodina mora biti uključena u pregovore sa EU

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Četvrtak, 17. 12. 2015. | Komentara: 0

AP Vojvodina mora biti uključena u pregovore sa EU

NOVI SAD – Sedamdeset procenata svega što će sadržati pregovaračka poglavlja realizovaće lokalne i regionalne vlasti i zbog toga pokrajinska administracija i predstavnici AP Vojvodine moraju da budu uključeni u pregovaračke timove.

LSV

A i evropski zvaničnici su u svojim izjavama nakon otvaranja pregovaračkih poglavlja sa Srbijom naglasili ulogu lokalnih i regionalnih vlasti u procesu pregovaranja, istakla je sinoć pokrajinska poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine mr Maja Sedlarević. Gostujući u emisiji „Sučeljavanje“ na Radio-televiziji Vojvodine, Sedlarević, koja je i predsednica Odbora za evropske integracije i međuregionalnu saradnju Skupštine Vojvodine, navela je da je u ovom momentu oformljeno preko 60 pregovaračkih timova, a da u njima ima samo jedan predstavnik AP Vojvodine - aktuelni pokrajinski sekretar za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine. 
– Pregovaračka poglavlja koja su posebno interesantna, naravno sva su jednako važna, i gde mislim da Pokrajina dominantno može da uzme učešće i ulogu, jesu upravo pregovaračko poglavlje 11 koje se odnosi na poljoprivredu, 22 - regionalna politika, poglavlja 23 i 24, u smislu zaštite i unapređenja ljudskih i manjinskih prava, što je za Vojvodinu izuzetno važno i bitno. I u ostalim poglavljima, sigurna sam, imamo i eksperte i predstavnike pokrajinske administracije koji bi dali nesebičnu i veliku ulogu – navela je ona.

Pregovori će se osetiti u svakodnevnom životu

Govoreći o konkretnim benefitima otvaranja poglavlja, odnosno promenama koje bi građani trebalo da osete u svojim životima, poslanica LSV je navela primer poglavlja 27, koje se odnosi na zaštitu životne sredine. 
– To je najskuplje, najkompleksnije poglavlje, ali će mnogo uticati na individualne živote svakog od nas. Od najbanalnijih stvari poput primarne selekcije otpada, preko toga da ćemo morati da  uvedemo vodovod u svako naseljeno mesto, da će svako naseljeno mesto u Vojvodini morati da ima kanalizaciju, a svega 49 odsto naseljenih mesta u Vojvodini u ovom momentu ima kanalizaciju – rekla je Sedlarević. Ona je upozorila da je otvaranjem prvih pregovaračkih poglavlja započet ogroman posao koji zemlja mora da uradi kako bi se uredio sistem u različitim oblastima. Naglasila je i da zasluga za otvaranje poglavlja ide ravnopravno svim građanima i svim Vladama Srbije od 2000. do danas. 
– Možemo da diskutujemo o tome ko je imao više učešće, u čije vreme se više ili manje napredovalo, ali je to petnaestogodišnji proces koji je iza nas – navela je ona. 

Jasno regulisati nadležnosti APV

Komentarišući zamerke koje se od 2008. godine ponavljaju u svakom izveštaju Evropske komisije, a tiču se nedefinisanosti finansiranja nadležnosti AP Vojvodine, poslanica LSV je upozorila da će se, dok Ustavom Republike Srbije ne budu garantovane nadležnosti AP Vojvodine, dolaziti u situaciju da se njene nadležnosti ukidaju ili smanjuju donošenjem novih zakona. 
– Zakon o finansiranju nadležnmosti AP Vojvodine u skladu sa Ustavom, republički parlament je bio u obavezi da donese do 31. decembra 2008. godine. Taj zakon nije donet do 31. decembra 2008, pa 2009., pa 2010, pa sve do 2015. godine. Menjale su se vlasti, menjale su se vladajuće koalicije, nekoliko radnih grupa je postojalo, i na republičkom i na pokrajinskom nivou, i nijedna radna grupa se nije odmakla od početka i inicijative za izradu zakona – rekla je ona ukazujući da je ključ problema garantovanju nadležnosti AP Vojvodine Ustavom Republike Srbije kako se više ne bi dolazilo u situaciju da se kalkuliše i manipuliše time kako se one finansiraju i koliko iznosi ustavnih sedam posto. 
– Kada dođe do promene Ustava Republike Srbije, a do nje mora doći, ili do donošenja novog Ustava, moramo imati jasno definisan Zakon o finansiranju nadležnosti, a donošenjem Ustava i jasno definisane nadležnosti Vojvodine – rekla je ona ističući da se tu ne radi samo o zakonu o finansiranju. Podsetila je da je dugogodišnje zakidanje pokrajinskog budžeta dovelo do toga da je dug Republike prema AP Vojvodini dostigao dve milijarde evra, a istakla je i da zbog toga LSV sprema inicijativu za ocenu ustavnosti Zakona o budžetu. Sedlarević je ukazala da će izmena Ustava zbog evroinegracija biti obavezna i zbog uvođenja principa supsidijarnosti,odnosno spuštanja vlasti na niže nivoe, regionalne i lokalne, te zbog neophodnosti sprovođenja decentralizuje i regionalizacije zemlje. 
Dodala je da su neka pravila u tom procesu već postavljena, a da će neka tek biti postavljena, podsetivši pri tom da Liga ne odustaje od najavljenog prikupljanja potpisa za organizovanje referenduma kojim bi se sprečila prodaja poljoprivrednog zemljišta državljanima EU. Ali pored neophodnosti zaštite zemljišta ili Telekoma, Sedlarević je ukazala i na problem sa Naftnom industrijom Srbije koja plaća rudnu rentu mimo zakonskih odredbi, tri umesto sedam posto, te da bi i takva pitanja trebalo postavljati u predstojećem procesu evroinegracija.
 
(BILSV, 17. 12. 2015)




Izjave | Subota, 11. 11. 2023. | Komentara: 0

Vojvodina mora biti jedan od faktora promene vlasti

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani Bojan Kostreš izjavio je da je jedan od razloga što još nisu raspisani pokrajinski izbori to što naprednjaci nisu sigurni u pobedu u Vojvodini.
Izjave | Utorak, 07. 11. 2023. | Komentara: 0

Beograd i Vojvodina mogu da naprave promenu u Srbiji

Upitan da prokomentariše negativnu kampanju režimskih medija i vlasti protiv Vladimira Obradovića, kandidata za gradonačelnika liste „Srbija protiv nasilja“, predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani Bojan Kostreš kaže da je „očekivana pobeda opozicije u Beogradu, početak rušenja režima Aleksandra Vučića“.
Izjave | Sreda, 01. 11. 2023. | Komentara: 0

Kostreš: Pastor najviše učinio na popravljanju odnosa Srbije i Mađarske, izbore će raspisati novi predsednik Skupštine Vojvodine

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani Bojan Kostreš izjavio je da je smrt predsednika Saveza vojvođanskih Mađara i Skupštine AP Vojvodine Ištvana Pastora veliki gubitak za njegovu porodicu, ali i politiku u Vojvodini, naročito za SVM. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook