Autonomija univerziteta neprikosnovena vrednost

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Petak, 10. 04. 2015. | Komentara: 0

Autonomija univerziteta neprikosnovena vrednost

NOVI SAD – Članica Predsedništva LSV-a Maja Sedlarević ocenila je u izjavi za NS Reporter da autonomija univerziteta jeste i mora biti neprikosnovena vrednost i obaveza.

LSV

– Mešanje politike i univerziteta nije dobro niti poželjno. Duboko sam uverena da biste mogli naći još niz primera mešanja politike u rad univerziteta, naročito desničarskih organizacija. Važnije je, međutim, napraviti jasnu distinkciju toga šta jeste, a šta nije mešanje politike. Jedno su tribine i polemike koje mogu biti čak i poželjne na univerzitetu. To je šansa da se s mladim, obrazovanim ljudima razgovara i da se odgovara na njihova pitanja, a među njima nisu samo simpatizeri neke stranke. Na kraju krajeva, i studentski protesti protiv Miloševića krenuli su s fakulteta, od samih studenata. I sama sam bila vrlo aktivna učesnica studentskog protesta 1996/97. godine. Ali, to su bile stotine i hiljade studenata koji su se organizovali, razgovarali, debatovali, na različite načine iskazivali svoje stavove, neslaganje i pobunu – istakla je Sedlarevićeva. 

Ona kaže i da se mora napraviti jasna distinkcija između različitih aktivnosti i aktera.

– Ne bih ovo što sam navela nikad poredila sa slučajem kada neko sebi da za pravo da u ime svih studenata, ili većine njih, govori na nekom mitingu. Kada neki student ili profesor, nebitno, bilo je raznih slučajeva, dozvoli sebi da bude instrumentalizovan u dnevnopolitičko-mitingaške svrhe. Ono što sa sigurnošću mogu reći, to je da LSV, iako ima jake stranačke organizacije mladih, poput Omladine LSV-a, veoma vodi računa o tome da se mladim ljudima i studentskoj populaciji obraća primereno i ne ugrožavajući autonomiju univerziteta ni na koji način – zaključila je Sedlarevićeva.

(BILSV, 10. 04. 2015)



Izjave | Sreda, 18. 09. 2024. | Komentara: 0

Olenik: Za reviziju istorije je potrebno obrazovanje i znanje

Komentarišući izjavu gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića da bi grob Josipa Broza Tita trebalo da bude izmešten iz Kuće cveća, te da bi i grobove narodnih heroja Ribara, Pijade, Đakovića i Milutinovića trebalo izmestiti sa Kalemegdana, član Predsedništva Lige socijaldemokrata – VOJVOĐANI i advokat Aleksandar Olenik kaže da je za reviziju istorije potrebno obrazovanje i znanje. 
Izjave | Sreda, 28. 08. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Nazire se rešenje kosovskog problema, nakon toga Srbija se mora okrenuti sebi

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Bojan Kostreš izjavio je da je očigledno da se sprovođenje Šolc – Makronovog plana privodi kraju a time se nazire i rešenje kosovskog problema. Nakon toga, kaže Kostreš, Srbija se mora okrenuti sebi.
Izjave | Nedelja, 04. 08. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Crkva da počne da plaća poreze, a ne da troši pare za obnovu Porfirijevog dvorca

Predsednik Lige socijademokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Bojan Kostreš pozvao je patrijarha Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirija da odustane od namere renoviranja vile na Dedinju u kojoj živi, te da podrži zahtev LSV da verske zajednice, pa i SPC, počnu da plaćaju poreze koji su propisani zakonom i tako „pokažu lojalnost državi“.




ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook