Bez kanalizacije skoro dve trećine stanovništva Vojvodine

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Ponedeljak, 29. 12. 2014. | Komentara: 0

Bez kanalizacije skoro dve trećine stanovništva Vojvodine

NOVI SAD, SOMBOR, ZRENJANIN - Podaci resornog pokrajinskog sekretarijata o pokrivenosti Vojvodine sistemom kanalizacije su poražavajući, dok sistem vodovoda nema grad veličine Subotice, potvrdio je u razgovoru za RTV pokrajinski sekretar Branislav Bogaroški.

LSV

On je upozorio da su sredstva AP Vojvodine, iako sekretarijat iz godine u godinu daje sve više za tu namenu, ipak ograničena i nedovoljna, te da bi rešavanje tog problema trebalo da prati i državna politika. 

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Branislav Bogaroški rekao je za RTV da tek 33 odsto stanovništva u Vojvodini ima sistem kanalizacije. Bolja je situacija sa vodovodom, koji nema oko 100 hiljada Vojvođana, ukazao je on. Bogaroški je ocenio da je reč o prioritetu nad svim prioritetima i civilizacijskom problemu i podsetio da je kanalizacija postojala u starom Rimu, te da nepostojanje te infrastrukture smanjuje konkurentnost lokalnih samouprava u pogledu privlačenja investicija.
– Sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo će u sledećoj godini izdvojiti više sredstava za te namene i uložiti 143 miliona dinara za sufinansiranje projekata izgradnje i rekonstrukcije kanalizacionih sistema u vojvođanskim opštinama i gradovima, dok će za vodovode izdvojiti 200 miliona dinara – rekao je Bogaroški. 
On je dodao da je u poslednjih 12 godina sekretarijat sufinansirao preko 400 projekata izgradnje i rekonstrukcije kanalizacije sa 805 miliona dinara, te da je preko dve milijarde dinara uloženo u sistem vodovoda. On je objasnio da je jedina obaveza lokalne samouprave da učestvuje sa najmanje 15 odsto sredstava, a da sve ostalo finansira AP Vojvodina.
– Gradovi i opštine uglavnom dobro stoje kada je reč o kanalizaciji, ali su naseljena mesta na nivou statističke greške. Problem je što je izgradnja kanalizacije jako skupa, posebno prečistača, lokalne samouprave nemaju dovoljno sredstava, a njihova javno-komunalna preduzeća ne posluju sa dobitkom –objasnio je pokrajinski sekretar i napomenuo da su zbog toga lokalne samouprave u velikoj meri upućena na sredstva pokrajine. Bogaroški je naveo da su Vojvođani svoje sisteme nekada gradili i od sredstava samodoprinosa, ali da je to danas retkost. On je ocenio i da se ovaj problem ne može rešavati parcijalno, te da su se planovi za njegovo regionalno rešavanje završili na elaboratima. Ujedno, zaključio je, rešavanje problema kanalizacije moraju pratiti i državna politika i namenska kreditna sredstva.
– Svake godine imamo mnogo više aplikanata nego sredstava – rekao je Bogaroški i napomenuo da bi u mnogome pomoglo kada lokalna javna preduzeća ne bi bili gubitaši, jer bi se onda od sopstvenih sredstava moglo više uložiti u izgradnju i rekonstrukciju sistema.

(BILSV, 29. 12. 2014)




Izjave | Sreda, 02. 11. 2022. | Komentara: 0

Marton: LSV preispituje ostanak u komunalnoj koaliciji sa SNS-om u Novom Sadu

Portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Marton izjavio je danas da LSV preispituje da li će ostati u „komunalnoj koaliciji“ sa Srpskom naprednom strankom (SNS) na gradskom nivou u Novom Sadu i da je to razlog zašto odbornici te stranke nisu bili na sednici Skupštine grada na kojoj je izabran novi gradonačelnik Milan Đurić iz SNS-a.
Izjave | Sreda, 02. 11. 2022. | Komentara: 0

Kostreš najavio da će se kandidovati za predsednika

Izborni kongres Lige socijaldemokrata Vojvodine na kome će biti izabran novi predsednik, umesto Nenada Čanka, koji je odlučio da se povuče sa čela stranke, nakon 32 godine, zakazan je za 19. novembar. 
Izjave | Utorak, 18. 10. 2022. | Komentara: 0

Oštećene i lokalne samouprave

Energetski sporazum sa Ruskom Federacijom doneo je ogromnu štetu, izjavio je generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook