Bogaroški: LSV ide na pobedu u Vojvodini

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Sreda, 30. 03. 2016. | Komentara: 0

Bogaroški: LSV ide na pobedu u Vojvodini

BEOGRAD – Ne vidim tačku spajanja koja bi dovela do toga da budemo deo vlade na nacionalnom nivou, što se tiče pokrajine, Liga socijaldemokrata Vojvodine ima skromnu ambiciju da pobedi u Vojvodini i da oko svog programa okupi novu vladu, istakao je sinoć potpredsednik LSV Branislav Bogaroški. Gostujući u emisiji “Upitnik“ na Radio-televiziji Srbije, Bogaroški je ukazao da Liga nije zadovoljna dosadašnjim rezultatima vlade u pokrajini, kao i da to što je u Vojvodinu stigao najveći nivo stranih investicija u Srbiji zvuči lepo, ali da je jasno da taj nivo investicija definitivno nije dovoljan. 


Položaj Vojvodine prioritet za LSV 

Bogaroški je rekao i da će poslanici LSV i dalje insistirati na pitanju autonomije Vojvodine i definisanju njenog položaja unutar Republike Srbije, kao što su to radili prethodnih 26 godina. Dodao je da će LSV u Narodnoj skupštini ponovo imati svoj poslanički klub  

– Ne treba zanemariti ni pokrajinske izbore koji su za nas u Vojvodini izuzetno bitni. Imamo činjenicu da se, deset godina od donošenja Ustava, nalazimo u situaciji da okvir koji je Ustavom postavljen nije ispoštovan i to je sad već greh i one prošle vlade i ove vlade sada. Podelili su taj period od deset godina kako se ne donosi, na primer, Zakon o finansiranju, kako se nadležnosti menjaju – rekao je Bogaroški. Na pitanje ima li saglasnosti oko položaja Vojvodine unutar koalicije sa Socijaldemokratskom strankom i Liberalno-demokratskom partijom, Bogaroški kaže da nema potpune, jer bi u tom slučaju zajednički nastupili i na pokrajinskim izborima. 

– Mi 26 godina insistiramo na sudskoj, izvršnoj, zakonodavnoj vlasti, sopstvenoj imovini i izvornim prihodima. I tu je ta diferencija specifika između nas i koalicionih partnera. I jedni i drugi i treći smatramo da je potrebno redefinisati položaj AP Vojvodine unutar Republike Srbije, jer odnos prema Vovjodini jeste odnos prema unutrašnjoj demokratiji – naveo je Bogaroški. A na pitanje da li Liga još stoji pri svom programu „Vojvodina republika“ kaže da se entitet može nazvati autonomna pokrajina ili republika, u smislu federalne jedince, ali da je bitna suština.  

– Suština je sudska, izvršna zakonodavna vlast, imovina i izvorni prihodi. I to je ono što je Vojvodina imala i to je ono što Vojvodina treba da ima. Evidentno je da smo posle 20 godina centralizma došli u poziciju da smo, po prvi put, ispod republičkog proseka sa bruto-društvenim proizvodom i po visini plata. Imate situaciju u Srbiji da je samo jedan region iznad proseka, to je region Beograda i to je neodrživo stanje – naveo je Bogaroški. 

Vojvodina nije lokalna tema

Na opasku potpredsednice SPS Slavice Đukić Dejanović da svaki region treba da bude razvijen, ali da bi priča o tome trebalo da se vodi u okviru priče o lokalnim izborima, Bogaroški je rekao da to nije lokalna politika, jer je AP Vojvodina region u kome živi gotovo trećina stanovništva Srbije. Upozorio je i da investitore koji bi želeli da ulažu u Vojvodini odbija to što se njen pravni okvir menja svakim usvojenim zakonom u Narodnoj skupštini Republike Srbije.

– Zbog toga smo kao stranka i pokrenuli prošle godine inicijativu za reformu kompletnog političkog sistema. Jer se reforma ne može samo svesti na reformu državne uprave, ne može se svesti samo na priču o ekonomiji, nego su reforme potrebne po dubini. Nisu nam dovoljne reforme koje će se samo zvati reforme – rekao je Bogaroški navodeći primer „Srbijagasa“ u kome nije bilo otpuštanja što, prema njegovim rečima, pokazuje da javna preduzeća na republičkom nivou nisu predmet reforme, dok se one sprovode na lokalnom i na pokrajinskom nivou. 

Egzistencijalna pitanja prioritet

Potpredsednik LSV je ocenio da su u izbornoj kampanji egzistencijalna pitanja na prvom mestu, jer ljude zanima da rade i žive od svog rada, ali je dodao da ljude zanima i da utiču na to kako će ono što je nastalo kao višak u njihovom radu, moći da se kontroliše i gde će se upotrebljavati. 

– Niko nema ništa protiv toga da Beograd bude razvijen, daleko od toga, treba da bude tri puta razvijeniji. Ali taj princip mora da važi za celu Republiku Srbiju – rekao je Bogaroški podsetivši da Vojvodina, iako ima približan broj stanovnika sa Beogradom, ima dvostruko manji budžet od njega, dok je u stvarnosti to mnogo više. 

– Efektivno, budžet AP Vojvodine u 2016. godini iznosi 12 milijardi. Formalno 53 miljardi. Budžet grada Beograd, ako se ne varam iznosi 104 ili 112 milijardi, nemojte me držati za reč. Vojvodina bi, iako privlači najveći deo stranih investicija, mogla da uradi daleko dviše od toga ukoliko bi imala mehanizme da obezbedi državljanima Republike Srbije, građanima i građankama Vojvodine da mogu kvalitetnije da rade i ulažu – rekao je Bogaroški. Ukazao je i na probleme u domenu poljoprivrede koje je okarakterisao kao elementarnu nepogodu. 

– Sasvim je logično postaviti pitanje da li mi treba u Vojvodini da imamo nadležnosti u oblasti poljoprivrede jer, evidentno, zakoni koji se donose na nivou Republike Srbije nisu podjednako prilagođeni za sve delove Srbije, jer su nam i potrebe različite –  kazao je on dodajući da je potreban uravnoteženiji pristup. Potpredsednicu SPS je podsetio na skoriju izjavu jednog od njihovih funkcionera o tome da su neophodne veće subvencije i da se zaštiti zemlja od stranaca, ocenjujući da ga po svemu sudeći niko nije obavestio da je ministarka poljoprivrede iz njegove stranke i da je situacija u prethodne dve godine išla baš u suprotnom pravcu. 

– Ne meri se odnos prema izborima i prema građanima dobrim spotom i dobrim sloganom, nego mora malo da se pogleda četiri godine unazad šta se uradilo, kako se postupalo. Jer, političke stranke jesu spremne da u izbornoj kampanji obećaju svašta, a građani će sasvim sigurno, biti dovoljno svesni, da će moći da izvrte film unazad i pogledaju da li su ta obećanja realna i utemeljena – zaključio je Bogaroški. 
 (BILSV, 30. 03. 2016)




Izjave | Subota, 24. 09. 2022. | Komentara: 0

LSV će dobiti novo rukovodstvo

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je da je odlučio da se na predstojećim stranačkim izborima ne kandiduje za predsednika stranke. On je u izjavi za televiziju Nova S istakao i da će LSV uskoro zauzeti kurs koji je prikladniji sadašnjici.
Izjave | Sreda, 21. 09. 2022. | Komentara: 0

Čanak: Putin vuče Srbiju u propast zajedno sa Rusijom

Izjava ruskog predsednika Vladimira Putina, u kojoj tvrdi da redovno razgovara sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o ključnim pitanjima daljeg razvoja saradnje, samo pojačava sumnju Evropske unije u iskrenost Srbije na evropskom putu, rekao je predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak. 
Izjave | Sreda, 21. 09. 2022. | Komentara: 0

Marton: Čanak ostaje sa nama

Portparol LSV Aleksandar Marton kaže da Liga uvažava odluku Nenada Čanka, da se on povuče sa čela, ali da on svakako ostaje sa ligašima. Podseća da je Čanak i dalje pokrajinski poslanik.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook