Branioci ljudskih prava ugroženi na Zapadnom Balkanu

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Ponedeljak, 16. 11. 2015. | Komentara: 0

Branioci ljudskih prava ugroženi na Zapadnom Balkanu

BEOGRAD - U svim zemljama Zapadnog Balkana, uz sličnosti i razlike, branioci ljudskih prava su ugroženi, posebno oni koji se bave temama suočavanja s prošlošću, položaja LGBT osoba, kao i oni koji istražuju korupciju, zaključak je regionalne konferencije o zaštiti ljudskih prava koja je danas održana u Beogradu.

LSV

Istoričar Milivoj Bešlin upozorio je kazao je da su na meti napada i oni branitelji ljudskih prava koji se protive višegodišnjoj sistematskoj relativizaciji istorijske istine i rehabilitaciji kvislinga i fašističkih ideja.On je naveo primere javne difamacije i pretnji kojima su izloženi istoričari Hrvoje Klasić i Dragan Markovina u Hrvatskoj i aktivistkinja Sonja Biserko i novinar Dinko Gruhonjić u Srbiji.
- U Srbiji je borcima protiv istorijskog revizionizma ipak teže nego u Hrvatskoj, u meri u kojoj je hrvatsko društvo pluralnije nego ono u Srbiji - ocenio je Bešlin.Na konferenciji je predstavljena i knjiga "Smernice za zaštitu ljudskih prava u zemljama OEBS-a", koju je izradila Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava OEBS-a.

(BILSV, 16.11.2015.)




Izjave | Subota, 29. 02. 2020. | Komentara: 0

Marton: Što pre nastaviti razgovore Beograda i Prištine

Portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Marton ocenio je da Beograd i Priština treba što pre ponovo da sednu za pregovarački sto jer čekanje ne ide nikom u korist.
Izjave | Četvrtak, 27. 02. 2020. | Komentara: 0

Kostreš: Važna je jedinstvena lista koja će se suprotstaviti Vučićevom režimu

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak zakazao je sednicu Predsedništva i Glavnog odbora za danas, a generalni sekretar LSV Bojan Kostreš izjavio je da očekuje donošenje odluke o izlasku na izbore.
Izjave | Sreda, 26. 02. 2020. | Komentara: 0

Kostreš: Treba razgovarati i sa ZZS o ulasku u Evropski blok

Generalni sekretar Lige solcijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš nije isključio mogućnost da će se u okviru razgovora o formiranju Evropskog bloka za izbore u Srbiji razgovarati i sa strankom Zajedno za Srbiju, koja je napustila Savez za Srbiju, nakon što je odlučila da izađe na lokalne izbore u Šapcu.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook