Branioci ljudskih prava ugroženi na Zapadnom Balkanu

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Ponedeljak, 16. 11. 2015. | Komentara: 0

Branioci ljudskih prava ugroženi na Zapadnom Balkanu

BEOGRAD - U svim zemljama Zapadnog Balkana, uz sličnosti i razlike, branioci ljudskih prava su ugroženi, posebno oni koji se bave temama suočavanja s prošlošću, položaja LGBT osoba, kao i oni koji istražuju korupciju, zaključak je regionalne konferencije o zaštiti ljudskih prava koja je danas održana u Beogradu.

LSV

Istoričar Milivoj Bešlin upozorio je kazao je da su na meti napada i oni branitelji ljudskih prava koji se protive višegodišnjoj sistematskoj relativizaciji istorijske istine i rehabilitaciji kvislinga i fašističkih ideja.On je naveo primere javne difamacije i pretnji kojima su izloženi istoričari Hrvoje Klasić i Dragan Markovina u Hrvatskoj i aktivistkinja Sonja Biserko i novinar Dinko Gruhonjić u Srbiji.
- U Srbiji je borcima protiv istorijskog revizionizma ipak teže nego u Hrvatskoj, u meri u kojoj je hrvatsko društvo pluralnije nego ono u Srbiji - ocenio je Bešlin.Na konferenciji je predstavljena i knjiga "Smernice za zaštitu ljudskih prava u zemljama OEBS-a", koju je izradila Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava OEBS-a.

(BILSV, 16.11.2015.)




Izjave | Subota, 28. 10. 2017. | Komentara: 0

Suzbiti rusku i svaku drugu propagandu u Srbiji

Ruska, ali i svaka druga propaganda u Srbiji mora biti suzbijena, izjavio je generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš komentarišući inicijativu osam država članica EU kojom se od Službe za spoljne poslove Unije traži da proširi aktivnosti u „suzbijanju ruske propagande“.
Izjave | Utorak, 24. 10. 2017. | Komentara: 0

Čanak: Vojvodina nema separatiste

Ne mislim da će me nakon pretnji na društvenim mrežama od strane ljudi koji se kriju iza lažnih profila neko zaista likvidirati. Međutim, stalnim ponavljanjem da je neko izdajnik i neprijatelj stvara se atmosfera u kojoj neko može da me prepozna na ulici i izbode nožem – kaže za Danas lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak.
Izjave | Ponedeljak, 16. 10. 2017. | Komentara: 0

Promene jezika su neminovne

Članica Predsedništva Lige socijaldemokrata Vojvodine mr Maja Sedlarević izjavila je da je navodna konačna „presuda“ Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) o rodno osetljivoj upotrebi jezika objavljena u pojedinim medijima samo početak pritiska na javnost zbog Nacrta zakona o rodnoj ravnopravnosti.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook