Branioci ljudskih prava ugroženi na Zapadnom Balkanu

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Ponedeljak, 16. 11. 2015. | Komentara: 0

Branioci ljudskih prava ugroženi na Zapadnom Balkanu

BEOGRAD - U svim zemljama Zapadnog Balkana, uz sličnosti i razlike, branioci ljudskih prava su ugroženi, posebno oni koji se bave temama suočavanja s prošlošću, položaja LGBT osoba, kao i oni koji istražuju korupciju, zaključak je regionalne konferencije o zaštiti ljudskih prava koja je danas održana u Beogradu.

LSV

Istoričar Milivoj Bešlin upozorio je kazao je da su na meti napada i oni branitelji ljudskih prava koji se protive višegodišnjoj sistematskoj relativizaciji istorijske istine i rehabilitaciji kvislinga i fašističkih ideja.On je naveo primere javne difamacije i pretnji kojima su izloženi istoričari Hrvoje Klasić i Dragan Markovina u Hrvatskoj i aktivistkinja Sonja Biserko i novinar Dinko Gruhonjić u Srbiji.
- U Srbiji je borcima protiv istorijskog revizionizma ipak teže nego u Hrvatskoj, u meri u kojoj je hrvatsko društvo pluralnije nego ono u Srbiji - ocenio je Bešlin.Na konferenciji je predstavljena i knjiga "Smernice za zaštitu ljudskih prava u zemljama OEBS-a", koju je izradila Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava OEBS-a.

(BILSV, 16.11.2015.)




Izjave | Ponedeljak, 24. 10. 2016. | Komentara: 0

Tepić: Mi smo za Baltik - mali Rusi

BEOGRAD – Srbija mora da uđe u radar baltičkim zemljama, pogotovo Estoniji, koja predsedavanje Evropskoj uniji preuzima u drugoj polovini sledeće godine. Zato mi u parlamentu, integracije, radimo na tome da početkom 2017. organizujemo ozbiljan sastanak sa parlamentarcima iz Estonije, kaže za list Danas Marinika Tepić, predsednica Odbora za evropske inodnosno Odboru za evropske tegracije Narodne skupštine.
Izjave | Petak, 21. 10. 2016. | Komentara: 0

Marton: Dijalog sa EU ne sme biti žrtvovan

ZRENJANIN – Odbornik Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini Zrenjanina Aleksandar Marton izjavio je večeras da Srbija nikako ne bi smela da žrtvuje dijalog sa Evropskom unijom (EU) zbog nerešenog statusa Kosova. Delegacija Grada Zrenjanina odbila je danas učešće na regionalnoj konferenciji u Temišvaru, jer je prilikom prezentacije na mapi država Srbija prikazana bez Kosova.
Izjave | Petak, 21. 10. 2016. | Komentara: 0

Kostreš: Država mora da se obračuna sa huliganima

NOVI SAD – Država se mora sukobiti sa huliganima i organizovanim kriminalnim grupama i prema njima mora postojati nula tolerancije, istakao je danas zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš u emisiji "Politbiro" na RTV-u, odgovarajući na pitanje mogu li huligani da se odvoje od fudbala.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook