Branioci ljudskih prava ugroženi na Zapadnom Balkanu

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Ponedeljak, 16. 11. 2015. | Komentara: 0

Branioci ljudskih prava ugroženi na Zapadnom Balkanu

BEOGRAD - U svim zemljama Zapadnog Balkana, uz sličnosti i razlike, branioci ljudskih prava su ugroženi, posebno oni koji se bave temama suočavanja s prošlošću, položaja LGBT osoba, kao i oni koji istražuju korupciju, zaključak je regionalne konferencije o zaštiti ljudskih prava koja je danas održana u Beogradu.

LSV

Istoričar Milivoj Bešlin upozorio je kazao je da su na meti napada i oni branitelji ljudskih prava koji se protive višegodišnjoj sistematskoj relativizaciji istorijske istine i rehabilitaciji kvislinga i fašističkih ideja.On je naveo primere javne difamacije i pretnji kojima su izloženi istoričari Hrvoje Klasić i Dragan Markovina u Hrvatskoj i aktivistkinja Sonja Biserko i novinar Dinko Gruhonjić u Srbiji.
- U Srbiji je borcima protiv istorijskog revizionizma ipak teže nego u Hrvatskoj, u meri u kojoj je hrvatsko društvo pluralnije nego ono u Srbiji - ocenio je Bešlin.Na konferenciji je predstavljena i knjiga "Smernice za zaštitu ljudskih prava u zemljama OEBS-a", koju je izradila Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava OEBS-a.

(BILSV, 16.11.2015.)




Izjave | Ponedeljak, 08. 08. 2016. | Komentara: 0

Tepić: LSV će biti oštra opozicija

NOVI SAD – Narodna poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Marinika Tepić izjavila je za Danas da poslanici LSV neće podržati novu Vladu Srbije. Kako je istakla, LSV se posle prvog kruga konsultacija sa mandatarom jasno opredelila za opozicionu ulogu. 
Izjave | Petak, 05. 08. 2016. | Komentara: 0

Jovanović: Vratiti svu vojvođansku imovinu

NOVI SAD – Potpredsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Jovanović izjavio je za B92 da LSV pozdravlja potez Pokrajinske vlade koja traži vraćanje vojvođanske imovine iz Hrvatske, Slovenije i Crne Gore, ali da takav odnos treba imati i prema imovini koju Vojvodina ima u NIS-u, Elektrovojvodina, u Pošti, Telekomu, Železnici...
Izjave | Ponedeljak, 25. 07. 2016. | Komentara: 0

Odupreti se pritisku Rusije da dovrši vojnu bazu u Nišu

BEOGRAD – Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak poručio je danas da Srbija treba da se odupre pritisku Rusije da dovrši vojnu bazu u Nišu. Kako je preneo list Blic, Čanak je na svom tviter nalogu još upitao koliko će da nas košta ta vojna baza, kao i da li će Srbija uspeti da se odupre stvaranju stranih vojnih baza na svojoj teritoriji.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook