Branioci ljudskih prava ugroženi na Zapadnom Balkanu

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Ponedeljak, 16. 11. 2015. | Komentara: 0

Branioci ljudskih prava ugroženi na Zapadnom Balkanu

BEOGRAD - U svim zemljama Zapadnog Balkana, uz sličnosti i razlike, branioci ljudskih prava su ugroženi, posebno oni koji se bave temama suočavanja s prošlošću, položaja LGBT osoba, kao i oni koji istražuju korupciju, zaključak je regionalne konferencije o zaštiti ljudskih prava koja je danas održana u Beogradu.

LSV

Istoričar Milivoj Bešlin upozorio je kazao je da su na meti napada i oni branitelji ljudskih prava koji se protive višegodišnjoj sistematskoj relativizaciji istorijske istine i rehabilitaciji kvislinga i fašističkih ideja.On je naveo primere javne difamacije i pretnji kojima su izloženi istoričari Hrvoje Klasić i Dragan Markovina u Hrvatskoj i aktivistkinja Sonja Biserko i novinar Dinko Gruhonjić u Srbiji.
- U Srbiji je borcima protiv istorijskog revizionizma ipak teže nego u Hrvatskoj, u meri u kojoj je hrvatsko društvo pluralnije nego ono u Srbiji - ocenio je Bešlin.Na konferenciji je predstavljena i knjiga "Smernice za zaštitu ljudskih prava u zemljama OEBS-a", koju je izradila Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava OEBS-a.

(BILSV, 16.11.2015.)




Izjave | Ponedeljak, 18. 07. 2016. | Komentara: 0

Bez podrške LSV za izbor zamenika pokrajinskih sekretara

NOVI SAD – Poslanička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine nije podržala izbor zamenika pokrajinskih sekretara kao što nije podržala ni izbor Pokrjinske vlade, rekao je danas šef poslaničke grupe LSV u Skupštini AP Vojvodine Branislav Bogaroški. Kako je naveo tokom skupštinske rasprave, vladajuća većina ima puno pravo i punu odgovornost da sama bira svoje kadrove i predlaže svoja kadrovska rešenja.
Izjave | Nedelja, 17. 07. 2016. | Komentara: 0

Protiv menjanja karaktera Vojvodine

NOVI SAD – Pokrajinska vlada utvrdila je Nacrt pokrajinske skupštinske odluke o izgledu i korišćenju simbola i tradicionalnih simbola AP Vojvodine, i tu odluku uputila u skupštinu AP Vojvodine, ali ona se neće naći na dnevnom redu sutrašnje sednice, navodi RTV, dodajući da je prethodno potrebno da prođe Odbor za pitanja ustavno - pravnog položaja Vojvodine.
Izjave | Sreda, 13. 07. 2016. | Komentara: 0

Tepić: Republika Srbija spremna za otvaranje više poglavlja

BEOGRAD – Izvestilac EP za Srbiju Dejvid Mekalister, koji boravi u poseti Beogradu, poručio je članovima skupštinskog Odbora za evropske integracije  da ishod referenduma u Velikoj Britraniji neće zaustaviti proces proširenja i da je Zapani Balkan, a posebno Srbija, na dobrom putu evrointegracija. Predsednica Odbora Marinika Tepić zahvalila je Mekalisteru na poseti ocenivši da posete zvaničnika EU pokazuju da Evropa nije izgubila interesovanje za politiku proširenja.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook