Branioci ljudskih prava ugroženi na Zapadnom Balkanu

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Ponedeljak, 16. 11. 2015. | Komentara: 0

Branioci ljudskih prava ugroženi na Zapadnom Balkanu

BEOGRAD - U svim zemljama Zapadnog Balkana, uz sličnosti i razlike, branioci ljudskih prava su ugroženi, posebno oni koji se bave temama suočavanja s prošlošću, položaja LGBT osoba, kao i oni koji istražuju korupciju, zaključak je regionalne konferencije o zaštiti ljudskih prava koja je danas održana u Beogradu.

LSV

Istoričar Milivoj Bešlin upozorio je kazao je da su na meti napada i oni branitelji ljudskih prava koji se protive višegodišnjoj sistematskoj relativizaciji istorijske istine i rehabilitaciji kvislinga i fašističkih ideja.On je naveo primere javne difamacije i pretnji kojima su izloženi istoričari Hrvoje Klasić i Dragan Markovina u Hrvatskoj i aktivistkinja Sonja Biserko i novinar Dinko Gruhonjić u Srbiji.
- U Srbiji je borcima protiv istorijskog revizionizma ipak teže nego u Hrvatskoj, u meri u kojoj je hrvatsko društvo pluralnije nego ono u Srbiji - ocenio je Bešlin.Na konferenciji je predstavljena i knjiga "Smernice za zaštitu ljudskih prava u zemljama OEBS-a", koju je izradila Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava OEBS-a.

(BILSV, 16.11.2015.)




Izjave | Ponedeljak, 06. 06. 2016. | Komentara: 0

Čanak: Idemo na konsultacije, ne ulazimo u vladu

BEOGRAD – Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenada Čanak izjavio je da će, sa koalicionim partnerima, ići sutra na konsultacije sa mandatarom Aleksandrom Vučićem, te ponovio da LSV ni pod kojim uslovima neće ući u vladu.
Izjave | Subota, 04. 06. 2016. | Komentara: 0

Jakovljev: Međusobno uvažavanje u Skupštini AP Vojvodine

NOVI SAD – Odgovarajući na pitanje može li naredni saziv pokrajinskog parlamenta da funkcioniše bez etičkog kodeksa, potpredsednik Skupštine AP Vojvodine Dušan Jakovljev rekao je juče za RTV da je postojanje etičkog kodeksa poželjno, ali da su AP Vojvodina i njen parlament uspevali da tu vrstu kvaliteta sednica imaju i do sada.
Izjave | Subota, 04. 06. 2016. | Komentara: 0

U knjizi Mire Marković gomila proizvoljnosti

BEOGRAD – Komentarišući to što je komisija Ministarstva kulture odlučila da za biblioteke u Srbiji otkupi knjigu Mirjane Marković, lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak rekao je za Blic da je tu knjigu dobio kao šalu za Novu godinu, a da ju je zatim iz znatiželje pročitao.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook