Branioci ljudskih prava ugroženi na Zapadnom Balkanu

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Ponedeljak, 16. 11. 2015. | Komentara: 0

Branioci ljudskih prava ugroženi na Zapadnom Balkanu

BEOGRAD - U svim zemljama Zapadnog Balkana, uz sličnosti i razlike, branioci ljudskih prava su ugroženi, posebno oni koji se bave temama suočavanja s prošlošću, položaja LGBT osoba, kao i oni koji istražuju korupciju, zaključak je regionalne konferencije o zaštiti ljudskih prava koja je danas održana u Beogradu.

LSV

Istoričar Milivoj Bešlin upozorio je kazao je da su na meti napada i oni branitelji ljudskih prava koji se protive višegodišnjoj sistematskoj relativizaciji istorijske istine i rehabilitaciji kvislinga i fašističkih ideja.On je naveo primere javne difamacije i pretnji kojima su izloženi istoričari Hrvoje Klasić i Dragan Markovina u Hrvatskoj i aktivistkinja Sonja Biserko i novinar Dinko Gruhonjić u Srbiji.
- U Srbiji je borcima protiv istorijskog revizionizma ipak teže nego u Hrvatskoj, u meri u kojoj je hrvatsko društvo pluralnije nego ono u Srbiji - ocenio je Bešlin.Na konferenciji je predstavljena i knjiga "Smernice za zaštitu ljudskih prava u zemljama OEBS-a", koju je izradila Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava OEBS-a.

(BILSV, 16.11.2015.)




Izjave | Petak, 15. 04. 2016. | Komentara: 0

Vojvodina izvozi najviše jabuka

NOVI SAD – Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Branislav Bogaroški potpisao je juče sa vlasnicima 132 hektara voćnjaka koji su pod protivgradnim mrežama 41 ugovor, vredan 101 milion dinara bespovratnih sredstava. Tom prilikom, istakao je da je reč o nastavku uspešnog projekta, koji je doveo do toga da Vojvodina postane najveći izvoznik jabuka na teritoriji Srbije, što pre sedam-osam godina niko nije mogao pretpostaviti.
Izjave | Četvrtak, 14. 04. 2016. | Komentara: 0

APV traži utvrđivanje svog udela u EPS-u

NOVI SAD - Pomoćnik pokrajinskog sekretara za energetiku Dragan Budošan najavio je danas da će ta institucija pokrenuti inicijativu za utvrđivanje udela Vojvodine u Elektroprivredi Srbije (EPS). Budošan je za Radio-televiziju Vojvodine objasnio da je osnov za takav zahtev nedavno gašenje Elektrovojvodine i njeno pripajanje EPS-u.
Izjave | Utorak, 12. 04. 2016. | Komentara: 0

LSV se bori za demokratizaciju i decentralizaciju Srbije

BEOGRAD – Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak istakao je da je suština političke borbe LSV demokratizacija Srbije, a u okviru decentralizacije i demokratizacije Srbije i autonomija Vojvodine. On je gostujući u emisiji „Oko“ na Radio-televiziji Srbije istakao da je potrebna decentralizacija u više regiona raznih nivoa autonomnosti, podizanje odgovornosti lokalnih samouprava, odnosno da lokalne samouprave moraju imati više izvornih sredstava.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook