Branioci ljudskih prava ugroženi na Zapadnom Balkanu

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Ponedeljak, 16. 11. 2015. | Komentara: 0

Branioci ljudskih prava ugroženi na Zapadnom Balkanu

BEOGRAD - U svim zemljama Zapadnog Balkana, uz sličnosti i razlike, branioci ljudskih prava su ugroženi, posebno oni koji se bave temama suočavanja s prošlošću, položaja LGBT osoba, kao i oni koji istražuju korupciju, zaključak je regionalne konferencije o zaštiti ljudskih prava koja je danas održana u Beogradu.

LSV

Istoričar Milivoj Bešlin upozorio je kazao je da su na meti napada i oni branitelji ljudskih prava koji se protive višegodišnjoj sistematskoj relativizaciji istorijske istine i rehabilitaciji kvislinga i fašističkih ideja.On je naveo primere javne difamacije i pretnji kojima su izloženi istoričari Hrvoje Klasić i Dragan Markovina u Hrvatskoj i aktivistkinja Sonja Biserko i novinar Dinko Gruhonjić u Srbiji.
- U Srbiji je borcima protiv istorijskog revizionizma ipak teže nego u Hrvatskoj, u meri u kojoj je hrvatsko društvo pluralnije nego ono u Srbiji - ocenio je Bešlin.Na konferenciji je predstavljena i knjiga "Smernice za zaštitu ljudskih prava u zemljama OEBS-a", koju je izradila Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava OEBS-a.

(BILSV, 16.11.2015.)




Izjave | Sreda, 06. 04. 2016. | Komentara: 0

Jakovljev: Ispunjeni svi uslovi za sednicu o poljoprivrednom zemljištu

NOVI SAD - Šef poslaničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini Vojvodine Dušan Jakovljev ocenio je danas da su ispunjeni svi uslovi da se zakaže sednica pokrajinskog parlamenta o državnom poljoprivrednom zemljištu. On je za RTV potvrdio da će na sednici biti prisutni i poslanici Lige. Jakovljev je podsetio da Liga od 18. marta, kada su uhapšeni poljoprivrednici iz Gakova, koji su 26. dana čuvali njive od uzurpatora, insistira da se održi sednica na kojoj će se raspravljati o problemima sa uzurpacijom državne zemlje.
Izjave | Utorak, 05. 04. 2016. | Komentara: 0

Poslanici obavezni prema Vojvođanima da prisustvuju sednicama

NOVI SAD – Šef poslaničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini AP Vojvodine Dušan Jakovljev kritikovao je danas odluku da se ni ne pokuša zakazivanje sednice pokrajinskog parlamenta povodom problema u vezi sa izdavanjem državne zemlje u zakup. On je kritikovao i navode o podređivanju ovako važnih pitanja kampanji.
Izjave | Utorak, 05. 04. 2016. | Komentara: 0

Na vojvođanskoj autonomiji se vidi kolika je spremnost za EU

BEOGRAD – Pitanje Vojvodine je pitanje unutrašnje demokratije u Srbiji i na pitanju Vojvodine se pokazuje koliko smo mi, kao društvo, i koliko je politička elita, spremna da uđe u evropske tokove. Jer Evropa funkcioniše kao Evropa regija, a Srbija pokušava da bude deo Evrope tako što će biti strogo centralizovana država što ne korespondira jedno s drugim, istakao je danas potpredsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Branislav Bogaroški. Gostujući u „Kažiprstu“ na TV B92, Bogaroški je istakao da se u Srbiji prema pitanju AP Vojvodine, ne menja odnos centralne vlasti.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook