Branioci ljudskih prava ugroženi na Zapadnom Balkanu

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Ponedeljak, 16. 11. 2015. | Komentara: 0

Branioci ljudskih prava ugroženi na Zapadnom Balkanu

BEOGRAD - U svim zemljama Zapadnog Balkana, uz sličnosti i razlike, branioci ljudskih prava su ugroženi, posebno oni koji se bave temama suočavanja s prošlošću, položaja LGBT osoba, kao i oni koji istražuju korupciju, zaključak je regionalne konferencije o zaštiti ljudskih prava koja je danas održana u Beogradu.

LSV

Istoričar Milivoj Bešlin upozorio je kazao je da su na meti napada i oni branitelji ljudskih prava koji se protive višegodišnjoj sistematskoj relativizaciji istorijske istine i rehabilitaciji kvislinga i fašističkih ideja.On je naveo primere javne difamacije i pretnji kojima su izloženi istoričari Hrvoje Klasić i Dragan Markovina u Hrvatskoj i aktivistkinja Sonja Biserko i novinar Dinko Gruhonjić u Srbiji.
- U Srbiji je borcima protiv istorijskog revizionizma ipak teže nego u Hrvatskoj, u meri u kojoj je hrvatsko društvo pluralnije nego ono u Srbiji - ocenio je Bešlin.Na konferenciji je predstavljena i knjiga "Smernice za zaštitu ljudskih prava u zemljama OEBS-a", koju je izradila Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava OEBS-a.

(BILSV, 16.11.2015.)




Izjave | Nedelja, 05. 09. 2021. | Komentara: 0

Čanak: Bez ozbiljnog nasilja neće biti moguće ustoličenje

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je na Cetinju „da je jasno da bez ozbiljnog nasilja' neće biti moguće organizovati ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija, koje je previđeno za danas u tom gradu.
Izjave | Petak, 03. 09. 2021. | Komentara: 0

Prihvatanje vojvođanskog identiteta je odraz slobode u Srbiji

Mi ne želimo da idemo u stvaranje nove nacije i nemamo ambicija da Vojvođanin bude nešto drugo osim onoga što jeste, a to je identitetsko pitanje, jedan višeslojni prikaz pripadnosti određenih ličnosti, ljudi koji žive u Vojvodini kao multietničkoj, višejezičnoj, multikonfesionalnoj zajednici i koji u sebi imaju više identiteta i od njih ne žele da odustanu, izjavio je generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš.
Izjave | Petak, 03. 09. 2021. | Komentara: 0

Ne treba gurati prst u oko nikome na Cetinju

Portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Marton izjavio je za Radio Slobodna Evropa da LSV od osnivanja ima odličnu saradnju sa određenim političkim grupacijama u Crnoj Gori koje su devedesetih vodile antiratnu politiku. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook