Branioci ljudskih prava ugroženi na Zapadnom Balkanu

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Ponedeljak, 16. 11. 2015. | Komentara: 0

Branioci ljudskih prava ugroženi na Zapadnom Balkanu

BEOGRAD - U svim zemljama Zapadnog Balkana, uz sličnosti i razlike, branioci ljudskih prava su ugroženi, posebno oni koji se bave temama suočavanja s prošlošću, položaja LGBT osoba, kao i oni koji istražuju korupciju, zaključak je regionalne konferencije o zaštiti ljudskih prava koja je danas održana u Beogradu.

LSV

Istoričar Milivoj Bešlin upozorio je kazao je da su na meti napada i oni branitelji ljudskih prava koji se protive višegodišnjoj sistematskoj relativizaciji istorijske istine i rehabilitaciji kvislinga i fašističkih ideja.On je naveo primere javne difamacije i pretnji kojima su izloženi istoričari Hrvoje Klasić i Dragan Markovina u Hrvatskoj i aktivistkinja Sonja Biserko i novinar Dinko Gruhonjić u Srbiji.
- U Srbiji je borcima protiv istorijskog revizionizma ipak teže nego u Hrvatskoj, u meri u kojoj je hrvatsko društvo pluralnije nego ono u Srbiji - ocenio je Bešlin.Na konferenciji je predstavljena i knjiga "Smernice za zaštitu ljudskih prava u zemljama OEBS-a", koju je izradila Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava OEBS-a.

(BILSV, 16.11.2015.)




Izjave | Utorak, 06. 10. 2020. | Komentara: 0

Kostreš: Izostanak lustracije sprečio korenite promene

Generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš kao najvažniju poruku 5. oktobra ističe to da se nikome neće tolerisati krađa glasova i pokušaj da se tako promeni na izborima iskazana volja građanki i građana Srbije, kao i da se jedino izlaskom na izbore možete boriti za svoja ubeđenja.
Izjave | Nedelja, 04. 10. 2020. | Komentara: 0

Najveći propust Petog oktobra je što nije izvršena lustracija

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je da je Peti oktobar simbol višegodišnje borbe ili decenijske borbe protiv režima Slobodana Miloševića. 

Izjave | Utorak, 29. 09. 2020. | Komentara: 0

Marton: Beograd sadi palme, a ostatak Srbije se lagano gasi

Portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Marton izjavio je da su prosečne zarade u Beogradu 24 odsto više od državnog proseka, a nekada bogata Vojvodina ima pet odsto nižu platu od proseka.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook