Čanak: LSV je dala formu protestu poljoprivrednika

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Utorak, 01. 12. 2015. | Komentara: 0

Čanak: LSV je dala formu protestu poljoprivrednika

BEOGRAD – Liga socijaldemokrata Vojvodine nije razbila protest poljoprivrednika, već mu je dala formu, pa birokratija kasnije neće moći da se izvlači pod izgovorom da nije ispoštovana procedura, istakao je danas lider LSV Nenad Čanak.

LSV

Gostujući u „Novom danu“ na Televiziji N1, Čanak je istakao da Liga i paori, koji su i danas blokirani kod Čente, rade istu stvar drugačijim metodama i naveo da nema nikakvog razloga da se dokazuje da je veći poljoprivrednik od onih koji ceo život to rade. Čanak je rekao i da Liga nastavlja sa prikupljanjem 100.000 potpisa za raspisivanje referenduma kojim bi se definitivno dalje zabranila prodaja zemlje strancima i davanje u dugoročni zakup, a da se do tada borba nastavlja kroz redovnu skupštinsku proceduru.
– Ako krenete odmah od blokada, od ovog od onog, potpuno logično će se postaviti pitanje a šta ste uradili pre toga? Možda je neko i hteo da razgovara – naveo je Čanak dodajući da je dolasku traktora pred Narodnu skupštini prošle srede, gde su paore sačekali poslanici LSV, prethodilo deset dana priprema i više sastanaka sa policijom i nadležnima kako bi se izbeglo zakrčenje saobraćaja ili neki slični problemi.

Poljoprivredno zemljište ključno pitanje privrede 

Govoreći o spornim izmenama Zakona o poljoprivrednom zemljištu, Čanak je ukazao da bi najbolje bilo povući ga i napisati novi, a kao najsporniju stvar naveo je mogućnost davanja državne zemlje u dugoročni zakup od 30 godina jednom pravnom licu, do trećine državnog zemljišta u svakoj lokalnoj samoupravi. Upozorio je da je pitanje poljoprivrednog zemljišta u Vojvodini jedno od ključnih pitanja privrede, i da je zbog toga logično da se Liga, kao stranka time bavi. On je međutim, odbacio ocene nekih stranaka da Liga pokušava da profitira na nezadovoljstvu paora.
– Da pokušavamo da profitiramo, onda bi napravili od toga nekakav konflikt i nekakvu dramu i ne znam šta. Mi samo idemo institucionalnim sredstvima. Ako smo poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srbije, pa logično je da intervenišemo kada se pojave zakoni za koje mislimo da nisu korisni. To nam je posao – rekao je Čanak i dodao:
– Ako dođe do toga da treba da se ide vanparlamentarnim metodama, šta ću onda da sedim u skupštini? Onda dam ostavku, idem na ulicu i to je to. Ali do toga ima valjda još nešto da se proba.

Kritični prema vlasti u Srbiji

Na pitanje kakav je odnos LSV prema aktuelnoj vlasti, uz opasku da je u prošlosti bila glasnija prema nekim drugim vlastima, Čanak je pitao šta treba da uradi. 
– Da stanem uz kameru i vičem Vučiću pederu? Jel’ to ideja? Da bi na taj način pokazao kako sam ozbiljan opozicionar – pitao je on precizirajući da Liga sa punom kritikom gleda šta se događa. 
– Da ne gledamo onda bismo klicali, recimo, ovom nakaznom zakonu o poljoprivredi ili bismo bili oduševljeni time što je rudna renta u ovoj zemlji najmanja u Evropi, tako da ruska državna firma sisa iz ove zemlje naftu po najnižim mogućim cenama. Recimo, to je stvar koja je nedopustiva. Što se protiv toga neko ne pobuni? Neka mi objasni ova vlast – rekao je Čanak. Ponovio je da je Liga, kada je trebalo, radila sve što je mogla da se suprotstavi nacional-socijalističkom režimu Slobodana Miloševića, a posle pokušavala da se, boreći se za lustraciju, obračuna sa ostacima njegovog režima. Međutim, dok ne bude principijelnog odnosa prema tim stvarima, dotle se ništa neće rešiti, smatra on.
– E, sad imate što ste tražili. Mi smo bili da se to reši, nije htelo da se reši, sad je tako kako je – rekao je Čanak. A komentarišući najavu pa izostanak državnog udara u Srbiji i mogućnost da ta najnovija afera konačno dobije epilog u institucijama, lider LSV je rekao da ne primećuje da će se tu nešto posebno događati, dodajući da je dobar pokazatelj državnog udara kad gori skupština. 

LSV može da potpiše sve što je govorila 26 godina

Lider LSV je ocenio i da Srbiji predstoje pokrajinski i lokalni izbori, a da nije nemoguće da bude i republičkih, jer bi se kroz takav pritisak na javnost “drama je, dajte ljudi da spašavamo”, mogli postići rezultati na „steroidima“. 
– Pravo da vam kažem, mene bi to začudilo. Šta je nekom ko sam ima natpolovičnu većinu to potrebno – zapitao je Čanak. Dodao je da Liga na pokrajinske izbore tradicionalno ide sama, a na pitanje o mogućoj saradnji sa Borisom Tadićem i Čedomirom Jovanovićem na republičkom nivou, Čanak je rekao da se s njima ne slaže po pitanju položaja Vojvodine, ali da do visokog nivoa saglasnosti može doći oko pitanja slobode medija, suvereniteta države Srbije, njenog međunarodnog položaja i slično, na čemu se godinama unazad i sarađivalo. 
– Što se tiče republičkih izbora, moramo videti. Jer, ja sam njima i tada rekao, ako mislite da nešto uradimo, moramo da napravimo jednu ozbiljnu, širu, principijelnu koaliciju oko par stari koje ćemo da uradimo zajedno – naveo je on. Ponovio je i da očekuje da nakon pokrajinskih izbora Liga osvoji najviše glasova i formira vladu. 
– Jel’ vama bilo realno da će Srpska napredna stranka osvojiti sama natpolovičnu većinu u republičkom parlamentu, a sa svojom koalicijom skoro dvotrećinsku? Jel’ vam bilo realno da će DOS u Vojvodini osvojiti 118 od 120 mesta? Ne pobeđuju stranke, pobeđuju građani, a građani kad nekom daju poverenje, onda oni pobede – rekao je Čanak dodajući da jedino Liga danas može da potpiše sve što je izgovoreno ili kazano ili napisano u njeno ime u proteklih 26 godina.  

Bez priče sa fašističkim šljamom

Govoreći o protestu ekstremno desničarskih stranaka pred prostorijama Lige za vikend, Čanak je podsetio da LSV sa njima ratuje već odavno, a da je 2007. uspela da ih zaustavi u nameri da šetnjom ulicama  Novog Sada proslave rođendan Hajnriha Himlera, kada je došlo i do incidenata. Dodao je da se pravosuđe tu debelo osramotilo, jer pripadnici Nacionalnog stroja nisu odgovarali krivično već su prekršajno “nešto malo kažnjeni”. S druge strane, naveo je Čanak, Ustavni sud Srbije koji je zabranio organizaciju Obraz, nije preduzeo ništa da ta organizacija stvarno bude zabranjena. 
– Ja o tom društvenom talogu i fašističkom šljamu nema šta mnogo da pričam. Nemojte se trzati na moje reči o njima, zbog toga što namerno koristim oštre reči. Kao što je Tomas Man govorio o nacistima: Ne bih ja nikada upotrebljavao tako grube reči da ta stoka drugi jezik razume. Ali oni to ne razumeju. I pošto je njima jedino što znaju da urliču ispred kućča pristojnog sveta i da  se po ulici ponašaju kako se ponašaju, onda ja nemam s njima šta da razgovaram – rekao je Čanak. A na pitanje otkud to da baš u Vojvodini i Novom Sadu toliko ekstremno desničarskih organizacija, lider LSV kaže da je poenta u efektima koji se proizvode, a koji ne bi mogli da se postignu, recimo u Užicu.
– Poenta je doći u mešovitu sredinu, u osetljivu sredinu, u sredinu koja ima u sebi protivurečnosti toga tipa. E, onda, kada se tu nešto tako krene, onda to ima plodno tle zato što tu može da se napravi problem. A uvek su ti iz dijaspore ekstremniji od onih iz matice – zaključio je lider LSV. 

(BILSV, 01. 12. 2015)



Izjave | Nedelja, 24. 12. 2023. | Komentara: 0

Glasovi za SVM u južnoj Srbiji i Šumadiji veoma čudna pojava

Komentarišući činjenicu da je Savez vojvođanskih Mađara, na nedavno održanim izborima, dobio veliki broj glasova u Šumadiji, Mačvi, Sandžaku, portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani Aleksandar Marton kaže da je to veoma čudna pojava i da je posle četiri stotine glasova za listu SVM u vranjskim selima ma izborima 2020. godine sve to pod poprilično velikim znakom pitanja.

Izjave | Sreda, 20. 12. 2023. | Komentara: 0

Marton: Glasači su rekli da se za Vojvodinu vredi boriti, a na lokalnim izborima nastavljamo raditi za bolji život svih Vojvođana

Portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani Aleksandar Marton izjavio je da je ovako loš rezultat stranke na pokrajinskim izborima bio očekivan zbog više faktora. LSV-Vojvođani prvi put, posle 27 godina, neće imati svoje predstavnike u Skupštini AP Vojvodine.
Izjave | Sreda, 06. 12. 2023. | Komentara: 0

Kostreš: Vučićeva poseta kol-centru je marketinški trik

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani Bojan Kostreš izjavio je da je poruka Aleksandra Vučića posetom kol-centru SNS poruka jasna.




ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook