Čanak: Ne može se policijom zaustaviti svaki traktor

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Petak, 04. 12. 2015. | Komentara: 0

Čanak: Ne može se policijom zaustaviti svaki traktor

BEOGRAD – Ukoliko se Predlog zakona o izmenama zakona o poljoprivrednom zemljištu nađe pred poslanicima, Liga socijaldemokrata Vojvodine će gledati da što pre u proceduru podnese svoju inicijativu, uz priloženih 100.000 potpisa, za raspisivanje referenduma na kojem će se građani izjasniti o sudbini tog zakona, istakao je danas lider LSV i šef poslaničke grupe Lige u Narodnoj skupštini Nenad Čanak.

LSV

Nakon sastanka šefova poslaničkih klubova sa ministarkom poljoprivrede Snežanom Bogosavljević Bošković, Čanak je ocenio da je očigledna želja da se zakon u ovom obliku „progura“, ukazavši da će to dovesti do velikih problema.
– Upozorio sam da se ne može policijom zaustavljati svaki traktor koji se pojavi na ulici i da je nemoguće bez jednog šireg konsenzusa napraviti jedan takav zakon. Ovo je apsolutno neprihvatljivo, ne samo za građane Vojvodine, ne samo za poljoprivrednike, nego u širem smislu ovo može biti jedan izvor nestabilnosti u državi, koju niko od nas ne želi – istakao je Čanak. Kao konkretne zamerke LSV na zakon, Čanak je ponovo naveo netransparentnost prilikom dodeljivanja zemljišta u dugoročni zakup, centralizaiciju kojom se lokalnim samoupravama oduzima mogućnost da to same rade, zatim davanje 30 procenata ili trećine državnog zemljišta na teritoriji svake opštine dugoročnom zakupcu na period od 30 godina, kao i pravo preče kupovine.
– To su stvari koje su nedopustive. Mi smo na to upozorili. Ima, naravno, tu još niz stvari, ali ove su glavne – rekao je Čanak navodeći kao primer opštine u čijim atarima se nalazi samo državna zemlja, a čiji dugoročan zakup će tamošnje paore dovesti u poziciju da nemaju od čega da žive.
– I upravo zbog toga je važno razumeti da je ovo pitanje ne samo ekonomsko i političko, nego i duboko socijalno i društveno. I da se ne mogu desetine, pa čak i stotinu hiljada ljudi ostaviti bez ikakovog posla, bez ikakvog zanimanja, bez ikakvog izvora prihoda. To je nedopustivo – zaključio je Čanak.

(BILSV, 04. 12. 2015)



Izjave | Petak, 29. 10. 2010. | Komentara: 0

Niko ne može da se provuče

NOVI SAD - Forum Lige socijaldemokrata Vojvodine o lustraciji u okviru kampanje "Podvuci liniju" održan je sinoć u Novom Sadu. Tema foruma bila je izmena i primena Zakona o lustraciji, kao i potreba da se lustracija konačno sprovede.
Izjave | Utorak, 26. 10. 2010. | Komentara: 0

Profesionalizovati administraciju u Srbiji

BEOGRAD - Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu uskoro će definisati status državnih i lokalnih službenika čiji položaj zavisi od izbora, zbog politizacije administracije, najavio je danas državni sekretar tog ministarstva Duško Radaković.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook