Čanak: POKS treba zabraniti zbog stava o hrvatskom jeziku

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Sreda, 10. 03. 2021. | Komentara: 0

Čanak: POKS treba zabraniti zbog stava o hrvatskom jeziku

NOVI SAD – Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak ocenio je da Pokret obnove kraljevine Srbije (POKS) svojim nastupima ugrožava ustavni poredak i suverenitet Srbije, zbog stava da hrvatski može biti službeni jezik u Vojvodini samo ako srpski bude službeni u Hrvatskoj.

LSV

- U Vojvodini je odlukom Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine iz 2003. godine hrvatski jezik uvršten u službene jezike, što je na snazi i dan-danas, te je jedino pitanje sprovođenja te odluke, a ne nekakvog njenog ponovnog donošenja. POKS je svojim stavom prekršio Statut Vojvodine i Ustav Srbije, oni ne poštuju odluke Skupštine Vojvodine, koja je ustavna kategorija i odriču se suvereniteta Republike Srbije - rekao je Čanak za agenciju Beta.

Čanak, koji je bio predsednik Skupštine Vojvodine u vreme kada je ta odluka doneta, u mandatu od 2000. do 2004. godine, dodao je da zbog takvih zalaganja POKS mora biti zabranjen kao i svaka slična „antidržavna“ organizacija.

- Uslovljavati jednu državu u odnosu prema sopstvenim građanima postupanjem druge države prema njenim građanima, praktično znači dovoditi deo građana Srbije u poziciju da o njima odlučuje druga država, čime oni postaju za sopstvenu državu građani drugog reda, a za svoju državu taoci druge države, umesto ravnopravni građani, sa svojim obavezama i pravima - kazao je Čanak.

On je, „za informaciju osobama iz POKS-a“, poručio da nikada u istoriji „nijedna republika nije postala monarhija bez prolivanja krvi, na šta su očito osobe iz POKS-a neosetljive, jer uz krvoproliće ide i pljačka, čemu su njihovi ideološki preci bili uveliko skloni“.


(SzILSV, 10.03.2021)
 



Izjave | Petak, 04. 03. 2011. | Komentara: 0

Osuda zloupotrebe dece u političke svrhe

NOVI SAD - Savet za javni red i mir i bezbednost Supštine grada osudio je juče govor mržnje i izazivanje rasne i verske netrpeljivosti i pozvao policiju da utvrdi i procesuira odgovorne za protest na kojem se to dogodilo, koji je održan 17. februara u Novom Sadu povodom dana proglašenja nezavisnosti Kosova.
Izjave | Subota, 30. 10. 2010. | Komentara: 0

Jerkov: Mladić mora biti uhapšen

NOVI SAD - Poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandra Jerkov iz javila je za Nacionalni građanski da Ratko Mladić mora biti uhapšen bez obzira na ekonomsku krizu, jer to nije samo obaveza Srbije prema međunarodnoj zajednici već i prema njenim građanima.
Izjave | Petak, 29. 10. 2010. | Komentara: 0

Kostreš: Promena Ustava realna 2012. godine

NOVI SAD - Povodom četvorogodišnjice referenduma za usvajanje Ustava Srbije, održanog 28. i 29. oktobra 2006. godine, zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš, juče je u izjavama za TV Pink i Radio televiziju Vojvodine upozorio da pitanje koje je danas veoma aktuelno, pitanje regionalizacije i decentralizacije Srbije nije moguće urediti na valjan način po ovom Ustavu, pošto nisu jasno definisana prava i mogućnosti regiona.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook