Država da kaže koliko duguje poljoprivrednicima za subvencije i premije

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Četvrtak, 01. 10. 2015. | Komentara: 0

Država da kaže koliko duguje poljoprivrednicima za subvencije i premije

BEOGRAD - Narodna poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Olena Papuga zatražila je danas od ministarke poljoprivrede Snežane Bogosavljević Bošković odgovore na pitanja o dugovanjima poljoprivrednicima po osnovu subvencija i premija za mleko.

LSV

Paori sumnjaju da je agrarni budžet pukao

Ona je u delu sednice Skupštine Srbije predviđenom za postavljanje poslaničkih pitanja kazala da je ministarka, prilikom predstavljanja budžeta za ovu godinu, rekla da smanjenje budžeta neće uticati na korisnike subvencija u poljoprivredi.

- Tada je rekla da je smanjenje u agrarnom budžetu rezultat odluke da se racionalno troše sredstva budžeta, da se u ovoj godini subvencionišu poljoprivredne površine do 20 hektara i da se ne daju subvencije za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta – podsetila je Papuga. Ona je ukazala da subvencije iznose 12.000 dinara po hektaru od čega je polovina u novcu, a druga polovina u gorivu i đubrivu, i taj deo se refundira. Dodala je da je do predstavljanja novog budžeta ostalo još dva meseca, a isplate za tekuću godinu kasne.

- Paori sumnjaju da je agrarni budžet pukao, da nema novca za obaveze koje im sleduju i da u agrarni budžet nije uneto najmanje 12 milijardi dinara. Ministarstvo poljoprivrede najverovatnije nije nabavilo nedostajući novac za obaveze prema poljoprivrednicima jer ministarka poljoprivrede traži izgovore i priča o tome da se nalozi obrađuju, da se dokumentacija gazdinstava vraća na dopunu. Netačno je uverenje da je 70 odsto ovih zakonskih obaveza isplaćeno. Ostaje da se sumnja da će Vlada za ovu 2015. godinu ostati dužna registrovanim gazdinstvima i da će se napraviti nova nezadovoljstva – kazala je Olena Papuga.

Obrađena samo trećina zahteva?

Naglasila je da paori sa kojima su poslanici LSV kontaktirali, rekli da čekaju na isplatu subvencija, onih 6.000 dinara po hektaru koji se isplaćuju u novcu, te da zemljoradnici tvrde da je do sada obrađena samo jedna trećina tih zahteva.

- Kolika su dugovanja poljoprivrednicima, po osnovu direktnih davanja  po hektaru za regresiranje goriva i đubriva za 2015. godinu? Pitam ministarku da mi kaže koliko je podnetih zahteva, koliko je obrađeno i koliko je isplaćeno. Kolika su dugovanja poljoprivrednicima po osnovu direktnih davanja po hektaru – tu mislim na tih 6.000 dinara koji se isplaćuju u novcu, zatim koliko je podnetih zahteva, koliko je obrađeno i koliko je isplaćeno? Kolika su dugovanja po osnovu premija za mleko i za koje mesece je isplaćena premija? Kolika su dugovanja poljoprivrednicima iz programa ruralnog razvoja subvencija za kapitalna ulaganja – tu mislim na mehanizaciju, opremu, protivgradne mreže, sisteme za navodnjavanje, nabavke osnovnih stada za 2014. i 1015. godinu? Koliko je obrađenih zahteva i koliko je ukupan iznos i koliko je isplaćeno? – navela je poslanica LSV svoja pitanja upućena ministarki poljoprivrede.

Ona je ministarku Bogosavljević Bošković upitala i da li je Srbija ispunila neke zahteve kada je u pitanju realizacija IPARD programa, dodajući da misli da nije.

- Kako ministarstvo misli da to uradi do kraja godine i da li ćemo ostati bez pomoći iz evropskih fondova za razvoj poljoprivrede i razvoj sela zbog naše nesposobnosti da uredimo sistem, da ispunimo ono što od nas očekuje EU i da li ćemo time moći da pomognemo našim ljudima? Mi od toga skoro nismo ništa ispunili, a kraj godine je blizu. Jedino što smo uradili je da smo potpisali saglasnost da nam je novac iz evropskih fondova potreban – zaključila je Olena Papuga.

(BILSV, 01.10.2015)




Izjave | Sreda, 18. 09. 2024. | Komentara: 0

Olenik: Za reviziju istorije je potrebno obrazovanje i znanje

Komentarišući izjavu gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića da bi grob Josipa Broza Tita trebalo da bude izmešten iz Kuće cveća, te da bi i grobove narodnih heroja Ribara, Pijade, Đakovića i Milutinovića trebalo izmestiti sa Kalemegdana, član Predsedništva Lige socijaldemokrata – VOJVOĐANI i advokat Aleksandar Olenik kaže da je za reviziju istorije potrebno obrazovanje i znanje. 
Izjave | Sreda, 28. 08. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Nazire se rešenje kosovskog problema, nakon toga Srbija se mora okrenuti sebi

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Bojan Kostreš izjavio je da je očigledno da se sprovođenje Šolc – Makronovog plana privodi kraju a time se nazire i rešenje kosovskog problema. Nakon toga, kaže Kostreš, Srbija se mora okrenuti sebi.
Izjave | Nedelja, 04. 08. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Crkva da počne da plaća poreze, a ne da troši pare za obnovu Porfirijevog dvorca

Predsednik Lige socijademokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Bojan Kostreš pozvao je patrijarha Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirija da odustane od namere renoviranja vile na Dedinju u kojoj živi, te da podrži zahtev LSV da verske zajednice, pa i SPC, počnu da plaćaju poreze koji su propisani zakonom i tako „pokažu lojalnost državi“.




ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook