Država da reši poremećaje u otkupu stoke i mleka

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Utorak, 10. 03. 2015. | Komentara: 0

Država da reši poremećaje u otkupu stoke i mleka

BEOGRAD – Narodna poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Olena Papuga pitala je danas Ministarstvo poljoprivrede kada će se razrešiti poremećaj u otkupu mleka i stoke u Republici Srbiji. Papuga je u svom poslaničkom pitanju podsetila da je juče u Bogatiću protestovalo oko 500 paora, nezadovojnih time što nemaju kome da prodaju svoje mleko i stoku, dodajući da se ni u selima u Vojvoini već skoro tri nedelje ne otkupljuje mleko.

LSV

– Ljudi svoje mleko prosipaju ili prave od njega sir. Kažu da imaju pune zamrzivače sira koji nemaju kome da prodaju. Zbog očiglednh poremećaja na tržištu mesa i mleka, stočari zahtevaju hitan interventni otkup tovljenika po ceni od 185 dinara za kilogram žive mere, interventni otkup mleka i zabranu uvoza svinjskog mesa i mleka do kraja godine – rekla je Papuga dodajući da bi to doprinelo stabilizaciji poremećaja u proizvodnji i otkupu. Navela je i da se paori pitaju zbog čega država ne iskoristi član 32 Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, koji su iskoristile sve druge države u procesu pristupa EU, kako bi zaštitile svoje poljoprivredne proizvođače. 
– Naši paori sumnjaju da država to neće da uradi ne zbog Evrope, nego zbog toga  što štiti velike otkupljivače, odnosno tajkune, kojima odgovara da se uvoze žive svinje i meso koje je sumnjivog porekla – rekla je Papuga. 
Poslanica LSV je pitala i kada će se izmeniti pravilnici o izvozu, preradi i prometu mesa, ističući da je do uvećane ponude na tržištu tovljenika u Srbiji došlo zbog povećanog uvoza svinja i svinjskog mesa, a da je tržište mleka stalo zbog toga uvoza mleka u prahu, čime su naši paori time oštećeni. 
– Pitam Ministarstvo poljoprivrede kada će se utvrditi zbog čijih interesa je dozvoljen uvoz mesa treće kategorije i velikih količina smrznutog svinjskog mesa u trenutku kada stočari u Srbiji ne mogu da prodaju svoje tovljenike? I zbog čega nije počeo izvoz svinjskog mesa u Rusiju, što je bilo nekada najavljivano? Kada će biti pronađeno rešenje za probleme na tržištu tovljenika – pitala je Papuga. Poslanica LSV je upozorila da je poljoprivreda dugo godina bila čuvar socijalnog mira, a da se o razvoju stočarstva i mlekarstva i, uopšte poljoprivrede, ne razmišlja. 
– Pitam ministarku poljoprivede kada će poljoprivreda biti naša razvojna šansa, kada će se razmisliti o tome da se pomogne poljoprivrednicima u ovoj zemlji, a ne da se uništavaju. Posebno tu mislim na mlade ljude koji su ostali na selima, koji žele da žive na selu, od poljoprivrede – rekla je Papuga upozorivši da se stalno dešava da paori koji ulože više u stoku ili drugu poljoprivrednu proizvodnju, neminovno bivaju uništeni. 
– Dolazi teška godina za poljoprivrednike, ako se ne pomogne i mlekarima i stočarima i ratarima. Molim ministarku poljoprivrede da u što bržem roku odgovori kako će pomoći poljoprivredi, jer za mesec dana počinju radovi na njivama – zaključila je Papuga.

(BILSV, 10. 03. 2015)




Izjave | Utorak, 24. 05. 2011. | Komentara: 0

Uručene knjige školskim bibliotekama u Orlovatu i Farkaždinu

ZRENJANIN - Omladina Gradskog odbora LSV Zrenjanin i ove godine, u sklopu obeležavanja Svetskog dana knjige, organizovala je veliku akciju prikupljanja knjiga pod nazivom "Knjiga se srcem daje". Na taj način ponovo je stavljen akcenat na značaj razvijanja kulture čitanja kod dece osnovnoškolskog uzrasta. Knjige su ovih dana uručene Osnovnim školama "Uroš Predić" u Orlovatu i "Dositej Obradović" u Frakaždinu.
Izjave | Ponedeljak, 23. 05. 2011. | Komentara: 0

Jerkov: Svaka treća osoba na izbornoj listi da bude žena

NOVI SAD - Portparolka i poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine u Narodnoj skupštini Republike Srbije Aleksandra Jerkov izjavila je za RTS da se LSV zalaže da se u novi Zakon o izboru narodnih poslanika unese odredba koja će omogućiti da svaka treća osoba na izbornoj listi bude žena.
Izjave | Nedelja, 22. 05. 2011. | Komentara: 0

Čanak: Ja sam najveći protivnik separatistima

BEOGRAD - List Politika objavio je danas tekst o incidentima na finalnoj utakmici fudbalskog Kupa Srbije između FKVojvodine i FK Partizan, tumačeći ih u svetlu sukoba na relaciji AP Vojvodina- centralna vlast u Beogradu, koji su se tih dana intenzivirali.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook