Građani da sami odluče na osnovu onoga što vide u gradu

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Četvrtak, 28. 01. 2016. | Komentara: 0

Građani da sami odluče na osnovu onoga što vide u gradu

NOVI SAD – Građani treba sami da procene i na izborima donesu odluku kako i za koga da glasaju na osnovu onoga što gledaju i svaki dan vide, a ne na osnovu onoga slušaju - ocenio je sinoć predsednik Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine Novi Sad Aleksandar Kravić, dodavši da silna politika, Kosovo, Evropska unija i druge velike teme u javnosti, nemaju veze sa radom i rezultatima na gradskom nivou.



Gostujući u emisiji „Sučeljavanje“ na Radio-televiziji Vojvodine, koja je bila posvećena predstojećim lokalnim izborima, Kravić je ukazao da se politika u gradu zapravo u 95 odsto svodi na komunalna pitanja i da svaka koalicija koja se pravi u gradu treba da je, pre svega, sa komunalnim predznakom kako bi se skupili najkvalitetniji ljudi koji mogu da odrade posao. 

– Jesu li ti kontejneri bolji? Dobro. Jesu putevi bolji ili lošiji? Jesu li usluge gradskog saobraćajnog bolje ili lošije? Kada se radi o gradu, o lokalnoj samoupravi, konkretno u ovom slučaju o Novom Sadu, onda se to gleda – predočio je on, konstatujući da su se na žalost, i u Novom Sadu neki bavili „silnim politikama“, ali da se sad treba okrenuti budućnosti i nekim konkretnim stvarima.

Moguće prelivanje kampanja

Govoreći o mogućnosti da kampanje za republički i pokrajinski parlament zasene lokalne izbore, Aleksandar Kravić kaže da će sigurno biti pritiska i prelivanja tih kampanja jer ljudi, kako je ocenio, na izborima dosta često automatski zaokružuju kandidate na listićima. 

Dodao je da postoji i deo birača koji apsolutno razmišlja i upoređuje kandidate i ne podrazumeva da su svi pripadnici iste stranke dobri podjednako na svim nivoima. Zbog toga je pozvao građane da izađu u najvećem mogućem broju, kako bi nova novosadska vlast bila odraz najvećeg dela Novosađana. Dodao je da Liga apsolutno ni u kojoj situaciji neće ući u koaliciju sa Srpskom radikalnom strankom, Dverima, „tako nekim Bokanima“ i ostalima koji su kupovali glasove. 

Mnogo stranaka je hendikep

Kravić je ocenio i da je veliki broj stranaka i pokreta, odnosno odborničkih grupa u gradskom parlamentu, zapravo hendikep jer tu onda postoji i more različitih interesa. Istakao je i da građani treba da vode računa pa da na izborima svoje glasove ne daju strankama napravljenim preko noći ili onima koje su, poput Romske demokratske stranke ili Dveri, nakon izbora prerasle u neke druge stranke i pokrete. 
On je podsetio da je jedino LSV od izbora 2012. do danas zadržala svih 12 odbornika. 

– Svi drugi su dobili, izgubili, trgovali, prekrstili se u ovo ili ono. To je ono što je najveći problem. Ja apsolutno zagovaram ideju da stranke, nešto što je organizovano u sistemu države, treba da budu nosioci vlasti u gradu Novom Sadu. A ne nekakva udruženja koja na prevaru uđu u Skupštinu grada i obezbede sebi dva-tri odbornika. I onda dođete u situaciju kad je tas na vagi jako tanak i da sa dva-tri odbornika možete da formirate vlast s ovima ili onima. I onda kreće trgovina – objasnio je on. 

Kravić je podsetio i da je prošlo četiri godine od pokretanja postupka protiv čelnika tadašnje Romske demokratske stranke za kupovinu glasova, a da on do danas nije okončan. 

– U tom smislu, Liga socijaldemokrata Vovjodine je bila na razgovoru kod sadašnjeg šefa policije, a ići ćemo na sve moguće razgovore u Novom Sadu, da se naprave fer i korektni izbori a ne da se opet kupuju glasovi – rekao je Kravić. Dodao je da veruje da će i na predstojećim lokalnim izborima biti određenih nadgurivanja i koškanja zbog podignutih tenzija, ali da će to najviše zavisiti od ponašanja Srpske napredne stranke, kao najveće partije.

– Ukoliko na lokalu budete imali siledžijsko ponašanje lokalnog članstva, što nije patent i nije prvi put u istoriji, to su radile mnoge stranke i pre SNS, to lokalno siledžijstvo može izazvati određene probleme. Ali ja verujem da ćemo, valjda, biti dovoljno normalni svi da te sve probleme prevaziđemo i da oni ostanu na nivou nekog verbalnog prepucavanja – istakao je on.

(BILSV, 28. 01. 2016)




Izjave | Petak, 29. 10. 2010. | Komentara: 0

Niko ne može da se provuče

NOVI SAD - Forum Lige socijaldemokrata Vojvodine o lustraciji u okviru kampanje "Podvuci liniju" održan je sinoć u Novom Sadu. Tema foruma bila je izmena i primena Zakona o lustraciji, kao i potreba da se lustracija konačno sprovede.
Izjave | Utorak, 26. 10. 2010. | Komentara: 0

Profesionalizovati administraciju u Srbiji

BEOGRAD - Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu uskoro će definisati status državnih i lokalnih službenika čiji položaj zavisi od izbora, zbog politizacije administracije, najavio je danas državni sekretar tog ministarstva Duško Radaković.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook