I dalje je pitanje svih pitanja: Čije su naše pare?

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Utorak, 10. 02. 2015. | Komentara: 0

I dalje je pitanje svih pitanja: Čije su naše pare?

NOVI SAD – Dokle god postoji većina u Skupštini AP Vojvodine, ne postoji nijedan pravni razlog da bi se raspisali izbori, a legalitet je aktuelna vlada Vojvodine osvojila kada su bili izbori za vojvođansku skupštinu pre tri godine, istakao je sinoć lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak.

LSV

Gostujući na novosadskoj televiziji Kanal 9, u emisiji „Nema (bez) veze“, Čanak je upozorio da je i danas, kao i godinama unazad, osnovni problem u odnosu na rukovodstvo Srbije i beogradske vlasti - novac, ukazavši da je pitanje „Čije su naše pare“ pitanje svih pitanja. Dodao je da nikada niko u republičkoj administraciji o tome nije želeo da razgovara, zato što bi onda vrlo jasno morao da kaže šta je bilo s parama.
– Onoga momenta kada se to kaže tog momenta se prihvata činjenica da je Vojvodina opljačkana, da su pare odavde odnete – rekao je Čanak navodeći da je to, između ostalog, urađeno utapanjem vojvođanskih fondova u srbijanske, a zatim prebacivanjem svega toga zajedno u rupu bez dna koja se zove budžet Republike Srbije.

Koliko je ukradeno od Vojvodine?

– Kada bi smo to pitanje principijelno postavili, morali bi smo ga vratiti na politički nivo. Jer politički nivo je da li može Vojvodina, kao subjektivitet, da raspolaže svojom imovinom? Može li raspolagati svojim novcem? Može li raspolagati svojim fondovima – pitao je Čanak. Podsetio je da su, dok je Vojvodina imala svoje fondove, penzioneri dobijali daleko veće penzije nego oni u Srbiji, a da je bolji bili i zdravstvena zaštita i zdravstveno osiguranje.
– Prilikom usvajanja budžeta za ovu godinu, postavio sam pitanje ministru finansija Republike Srbije da mi odgovori samo sa - da ili ne. Da li se može, pošto Vojvodini nikada nije isplaćeno onih sramotnih sedam posto budžeta Srbije koliko po Ustavu iz 2006. pripada, da li je moguće priznati da se Vojvodini duguje preko milijardu evra? Preko milijardu evra na neplaćene te ustavne obaveze za ovih osam godina. Naravno, ministar nije smeo da mi odgovori na to pitanje – naveo je Čanak. Podsetio je da je isto pitao i premijera Aleksandra Vučića prilikom elaboriranja programa Vlade u kojem Vojvodina nije uopšte pomenuta.
– Vojvodina ipak čini četvrtinu stanovništva i sad već skoro trećinu teritorije Srbije. Sad ja postavljam jednostavno pitanje: ako je to tako, onda se najedanput mi nalazimo jednom vakuumu političkog mišljenja. O svemu možemo da razgovaramo dok ne dođemo do pitanja koja su prava. Jer nije pravo pitanje gde je sahranjen Draža Mihailović, za mene je to pitanje za istoričare, a ne za politički razgovor – rekao je on. Predsednik LSV je rekao da su za njega prava pitanja kako što više ljudi uključiti u oporavak zemlje, a da bi se to dogodilo, tim ljudima je neophodno dati alate i političko pravo da na svom nivou mogu da odlučuju o tome šta će se tu događati.

Politička kriza u osnovi ekonomske

– Međutim, kako je opozicija osvajala neki nivo vlasti, tako je Slobodan Milošević vlast izvlačio sa tog nivoa i podizao na više nivoe, da bi je na kraju koncentrisao u svojim rukama. Kako je preuzeta ta vlast za vreme Zorana Đinđića, ona je u netaknutom obliku ostala do danas. Ništa se nije promenilo i tu je tragedija ove zemlje, gde se u Srbiji, u sistemskom smislu menjaju samo vlastodršci, a sistem nikada. Zbog toga govorim da je ovde prevashodno politička kriza na sceni, bez čijega razrešenja svi pokušaji izlaska iz ekonomske krize su u najmanju ruku, veoma otežani – rekao je Čanak. Dodao je da su koreni te krize duboko u prošlosti, jer su brojna pitanja iz prošlosti nerešena i nedefinisana, zbog čega je suočavanje s njima teško, a to onda sprečava da se politički život i život u ovoj zemlji „dezinfikuje“. 
– Došli smo u poziciju da se neke notorne stvari kao što je pitanje položaja Kosova, pitanje položaja AP Vojvodine, pitanje međunacionalnih odnosa, pitanje odnosa države i crkve, stvari koje bi trebalo da su Ustavom definisane na jednoznačan i vrlo precizan način, stalno ostavljaju da lebde u vazduhu, baš zbog toga da bi se u tom mutnom koordinatnom sistemu lakše operisalo. Kada kažem operisalo, tu mislim na kralo i varalo, da budem vrlo precizan. I to uglavnom rade oni koji u iole uređenim odnosima to ne bi mogli da rade – naveo je Čanak. 

Osveštavanje vode sramota za Novi Sad 

Komentarišući to što je novosadskom preduzeću Vodovod i kanalizacija pravoslavni sveštenik osveštao vodu, Čanak je ocenio da je to urađeno na sramotu svih, ponovivši da je prema Ustavu u Srbiji crkva odvojena od države.
– Šta ćemo da uradimo kada hodža bude osveštao vodu u Novom Pazaru, a katolički svećenik u, recimo Subotici? Šta ćemo onda da radimo? Onda ćemo doći u poziciju da podivljaju sukobi na verskoj osnovi. Tako da bih ja to osvećivanje vode u novosadskom vodovodu nazvao raspirivanjem međunacionalne i međukonfesionalne mržnje – rekao je predsednik LSV i upitao kao se boriti protiv toga kada čovek koji je ukrao svoju fakultetsku diplomu, master Nikolić Tomislav, unosi badnjak u Predsedništvo Srbije.
– To je pravoslavni običaj, to se radi u kući, a ne u službenim prostorijama. Nije on predsednik pravoslavlja, on je predsednik države Srbije. Jedino što to njemu niko nije rekao – ocenio je Čanak. Podsetio je i da je u više navrata tražio odgovor na poslaničko pitanje otkud Ministarstvu unutrašnjih poslova slava, a da je dobio nemušt odgovor da je to nasleđeno iz prethodnog perioda.
– Kako može u sekularnoj državi da se verska nastava odvija u državnim školama? Kako može u sekularnoj državi da grad, recimo Novi Sad, ima krsnu slavu? Kako može krsnu slavu da ima grad u kome ne žive samo pravoslaci, nego žive i ateisti, da ne idemo na druge  konfesije – naveo je Čanak dodajući da demokratija nije teror većine već set pravila, te da bez zaštite manjinskih prava nema demokratije nego diktature većine.
Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak sinoć je i u emisiji „Ćirilica“ na Televiziji Hepi rekao da mu se uvek zameralo jer se nikad nije libio da postavi elementarno pitanje – gde su pare? On je gostujući u emisiji „Ćirilica“ na televiziji Happy rekao da oko svega može da se dogovori, ali ako se postavi pitanje gde su pare i stvar se svede na to da „mi hoćemo naše pare, oni hoće naše pare i pitanje je čije su naše pare“.
- Kad ja tako postavim stvar, onda kažu da ovaj ludi Čanak hoće da otcepi Vojvodinu. Neću da otcepim ništa, i niko neće da otcepi ništa, nego je najjednostavnije dizati galamu na to da se borba protiv tih zlih autonomaša mora voditi tako da im slučajno ne daš nijedan dinar u ruke, jer će odmah da se otcepe i pobegnu glavom bez obzira sa njim. To je čista laž i izmišljotina – kazao je Čanak i dodao da to priča već 25 godina, na šta je uvek dodatni komentar bio „tako su i Slovenci počeli!“.
 
(BILSV, 10. 02. 2015)



Izjave | Sreda, 06. 03. 2024. | Komentara: 0

Odbornici LSV-Vojvođani glasali protiv izgradnje crkve kod Štranda

Šef odborničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani u Skupštini grada Novog Sada Robert Kolar izjavio je da su odbornici LSV-Vojvođani glasali protiv većine odluka i planova koje su bile na jučerašnjem dnevnom redu gradskog parlamenta. 
Izjave | Utorak, 20. 02. 2024. | Komentara: 0

Mrnuštik: Građani sve više okrenuti opozicionom bloku

Predsednica Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine - Vojvođani Novi Sad Maja Mrnuštik izjavila je da, ako se izuzmu sve manipulacije i krađe koje su se dogodile u decembru na izborima, vidi se porast raspoloženja građanki i građana ka opozicionom bloku, kako u Novom Sadu, tako i Vojvodini gde slede lokalni izbori.
Izjave | Ponedeljak, 22. 01. 2024. | Komentara: 0

Naprednjačka vlast promoviše Bajine koncerte i nameće govor mržnje

Predsednica novosadskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani Maja Mrnuštik izjavila je da je neprimereno što aktuelna vlast na sve načine promoviše koncerte Baje Malog Knindže čiji su tekstovi puni mržnje i netrpeljivosti prema pripadnicima drugih nacionalnosti.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook