Izmene zakona pogoršavaju elementarne uslove života na lokalu

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Sreda, 05. 10. 2016. | Komentara: 0

Izmene zakona pogoršavaju elementarne uslove života na lokalu

BEOGRAD – Nakon dva dana ukrštanja argumenata i kontraargumenata po pitanju izmena Zakona o finansiranju lokalne samouprave, Liga socijaldemokrata smatra da će njima biti  pogoršani elementarni uslovi za život na lokalnom nivou, ocenila je danas narodna poslanica LSV Marinika Tepić. Tokom rasprave o izmenama Zakona o finansiranju lokalne samouprave, koji po mišljenju LSV osnažuje centralizaciju, ona je ukazala da je možda trebalo izvršiti preraspodelu, prenamenu ili redistribuciju prihoda po Zakonu o igrama na sreću, od kladionica ili poker aparata, jer oni ne utiču primarno na živote građana. 
 
   LSV
 
Ocenila je i da je možda prvo trebalo ići na izmene Zakona o lokalnim samoupravama, gde bi se jednostepeni sistem, koji je danas na snazi, promenio u nekakav politipski sistem. 
 
– Da ste, na primer, uspostavili one najnužnije lokalne nadležnosti o kojima mora da se stara grad ili opština, a da ostale, u skladu sa sposobnošću izvršnih organa, budu fakultativne i u skladu sa tim da se obezbeđuju dodatna sredstva. To bi onda već ličilo na ono što svi ovde primećujemo i kritikujemo, a mislim da bi bilo i pravednije i pravičnije – rekla je ona. Navela je da je postojeći sistem duboko neispravan zato što potpuno iste nadležnosti imaju opštine i gradovi sa različitim brojem stanovnika, različitim teritorijalnim obuhvatom, različitom geografskom strukturom i različitim uslovima za život svojih građana.
 
– Mislim da je u tom pravcu trebalo razmišljati, ne ovim obrnutim sistemom. Prvo menjati onaj elementarni zakon, pa onda u skladu sa tim obezbeđivati sredstva za nadležnosti – rekla je Tepić.
Narodna poslanica LSV je istakla i da bi ministarka lokalne samouprave trebalo da bude perjanica decentralizacije Srbije, zbog čega joj je zasmetalo što je ministarka često, govoreći o povećanju procenata koji će od pojedinih poreza ostajati lokalnim samoupravama, često koristila poštapalicu „na žalost“. 
Marinika Tepić je tokom jučerašnje načelne rasprave istakla da LSV neće podržati izmene ovog zakona, između ostalog jer se njime otima od lokalnih samouprava, a AP Vojvodina se tretira kao lokalna samouprava.
(BILSV, 05. 10. 2016)



Izjave | Nedelja, 24. 12. 2023. | Komentara: 0

Glasovi za SVM u južnoj Srbiji i Šumadiji veoma čudna pojava

Komentarišući činjenicu da je Savez vojvođanskih Mađara, na nedavno održanim izborima, dobio veliki broj glasova u Šumadiji, Mačvi, Sandžaku, portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani Aleksandar Marton kaže da je to veoma čudna pojava i da je posle četiri stotine glasova za listu SVM u vranjskim selima ma izborima 2020. godine sve to pod poprilično velikim znakom pitanja.

Izjave | Sreda, 20. 12. 2023. | Komentara: 0

Marton: Glasači su rekli da se za Vojvodinu vredi boriti, a na lokalnim izborima nastavljamo raditi za bolji život svih Vojvođana

Portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani Aleksandar Marton izjavio je da je ovako loš rezultat stranke na pokrajinskim izborima bio očekivan zbog više faktora. LSV-Vojvođani prvi put, posle 27 godina, neće imati svoje predstavnike u Skupštini AP Vojvodine.
Izjave | Sreda, 06. 12. 2023. | Komentara: 0

Kostreš: Vučićeva poseta kol-centru je marketinški trik

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani Bojan Kostreš izjavio je da je poruka Aleksandra Vučića posetom kol-centru SNS poruka jasna.




ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook