Jakovljev: Ustavni sud da kaže koliko je sedam posto

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Četvrtak, 24. 12. 2015. | Komentara: 0

Jakovljev: Ustavni sud da kaže koliko je sedam posto

NOVI SAD – Liga socijaldemokrata Vojvodine do sada nije podnosila inicijatvu Ustavnom sudu Srbije za ocenu ustavnosti Zakona o budžetskom sistemu, jer ranijih godina u pokrajinsku kasu nisu računata i ona sredstva koja kroz taj budžet ni ne prolaze, kao što je to slučaj ove godine, kada ministar finansisija Dušan Vujović tvrdi da budžet Vojvodine iznosi čak 8,39, iako nije ni blizu ustavom garantnovanih sedam posto, istakao je sinoć šef poslaničke grupe LSV u Skupštini AP Vojvodine Dušan Jakovljev.

LSV

Gostujući u emisiji „Sučeljavanje“ na Radio televiziji Vojvodine, Jakovljev je opodsetio da je Liga svake godine upozoravala na kršenje ustavne odredbe o sedam posto budžeta, bez obzira da li je podržavala aktuelnu vladu ili nije.

Pokrajina ne finansira tuđe nadležnosti

Međutim, dodao je on, ove godine u pokrajinsku kasu uračunato je i osam milijardi dinara koje idu direktno lokalnim samoupravama, zatim devet milijardi namenjenih kapitalnim objektima koje utvrđuje Republika Srbija, a koji će se sprovoditi na teritoriji APV, kao i pet milijardi koje se ulažu u poljoprivredu, a koje idu direktno korisnicima, te jedna milijarda dinara namenjena javnom servisu. Istakao je i da, kada se to ne računa u budžet kao što i ne treba da se računa, pokrajinska kasa ne iznosi 8,39, već svega 6,09 procenata u odnosu na republičku.
– Čemu služi budžet AP Vojvodine? Za finansiranje nadležnosti koje pokrajina Vojvodina ima. Te nadležnosti su prošle sito i rešeto Ustavnog suda i ono što je preostalo finansira budžet AP Vojvodine, a ne finansira ono što pripada u nadležnost lokalne samouprave niti ono što je u nadležnosti Republike. Prvi put se desilo da se u taj budžet računa i ono što treba da rade Republika iz svojih sredstava i lokalna samouprava iz svojih sredstava. E, to je razlog zašto se obraćamo Ustavnom sudu. Toga dosad bilo nije – istakao je Jakovljev.

Neusaglašenost Ustava i zakona

Govoreći o inicijativi za ocenu ustavnosti, Jakovljev, koji je i potpredsednik Skupštine AP Vojvodine, ukazao je da ne vredi više pričati o tome za koliko je AP Vojvodina do sada prikraćena novca zbog nepoštovanja tog ustavnog uslova, već da je neophodno jednom za svagda rešiti to pitanje. A prvi korak je, kako navodi, ocena Ustavnog suda. 
– Zahvaljujući tom nesuglasju između sistemskog zakona i ustavne norme koja govori samo koliko je para, dolazi do mogućih tumačenja tih sedam posto – rekao je Jakovljev. Kao negativan primer naveo i ustavni uslov vezan za kapitalna ulaganja u AP Vojvodini, koji kaže da je obaveza da 3/7 pokrajinske kase ide u kapitalna ulaganja, a što nikako neće moći biti ispunjeno.
– Tri sedmine, ako je budžet 8,39, iznosi 30 milijardi dinara. Vojvodina će na raspolaganju u 2016. godini imati manje od 20 milijardi. Tri sedmine po ministru Vujoviću je 30 i onda ćete vi  naredne godine, kod prvog izveštaja o realizaciji, da kažete nesposobna administracija, niste u stanju da potrošite za kapitalna ulaganja 30 milijardi. A ceo budžet je manji od 20 milijardi – upozorio je Jakovljev.

Beli papir nikada nije postojao

Na opaske opozicije da je pregovore o predlogu o zakonu o finansiranju Vojvodine trebalo krenuti od belog papira, pa postići zajednički dogovor kao u slučaju izmena Statuta AP Vojvodine, Jakovljev je ukazao da nikada nikakav beli papir nije postojao, već da je u pitanju mistifikacija. Podsetio je da sudije Ustavnog suda Srbije nisu mogle da procene ustavnost akta AP Vojvodine, pošto se u Ustavu Vojvodina pominje samo dva puta, pa su onda po svakoj stavci zauzimali stanovište.
– Mi smo dobili spisak njihovih stanovišta, s jedne strane, a sa druge strane tekst postojećeg Statuta. Belog papira nije bilo ni u sredini. Radna grupa je gledala stanovište Ustavnog suda i iz postojećeg Statuta brisala, kao i kod nadležnosti, ono što je Ustavni sud, sa pozicija svog stanovišta , smatrao da treba brisati – naveo je Jakovljev dodajući da Liga nije podržala tako izmenjen Statut zbog toga što je stanovište sudija u nekoliko važnih detalja bitno povređivalo ustavnu kategoriju AP Vojvodine. Kada je u pitanju izrada Zakona o finansiranju nadležnosti AP Vojvodine, Jakovljev je podsetio da je pokrajinski parlament doneo Platformu na osnovu koje je vojvođanska radna grupa, sačinjena na poziv Vlade Republike Srbije, trebalo da otpočne pregovore za pisanje tog zakona. Nacrt zakona je, dodao je Jakovljev, pravljen na osnovu te platforme i u njemu su se našli i predlozi za formiranje pokrajinske poreske uprave, kao i predlog  da deo akciza i PDV-a pripadne Vojvodini.
– Da li znate koliko se pokupi procenata akciza i PDV-a u Vojvodini? Odgovor može da glasi samo ne. To niko ne zna. Zašto se to ne zna – zapitao je poslanik LSV.
Govoreći o tome šta očekuje nakon predstojećih pokrajinskih izbora, Jakovljev je rekao da je optimista jer je LSV namerna da na njima  pobedi i da bude satožer oko kojeg će se okupiti druge stranke i formirati vladu i skupštinsku većinu.
– Onda će se uraditi ono o čemu smo govorili u platformi. Vojvodina će dobiti svoju poresku upravu, Vojvodina će učestvovati u neposrednim, indirektnim porezima koji se zovu akcize i PDV. Znaće se vrlo tačno koliko je učešće iz Vojvodine u bužetu Republike Srbije – naveo je Dušan Jakovljev.

(BILSV, 24. 12. 2015)



Izjave | Nedelja, 24. 12. 2023. | Komentara: 0

Glasovi za SVM u južnoj Srbiji i Šumadiji veoma čudna pojava

Komentarišući činjenicu da je Savez vojvođanskih Mađara, na nedavno održanim izborima, dobio veliki broj glasova u Šumadiji, Mačvi, Sandžaku, portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani Aleksandar Marton kaže da je to veoma čudna pojava i da je posle četiri stotine glasova za listu SVM u vranjskim selima ma izborima 2020. godine sve to pod poprilično velikim znakom pitanja.

Izjave | Sreda, 20. 12. 2023. | Komentara: 0

Marton: Glasači su rekli da se za Vojvodinu vredi boriti, a na lokalnim izborima nastavljamo raditi za bolji život svih Vojvođana

Portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani Aleksandar Marton izjavio je da je ovako loš rezultat stranke na pokrajinskim izborima bio očekivan zbog više faktora. LSV-Vojvođani prvi put, posle 27 godina, neće imati svoje predstavnike u Skupštini AP Vojvodine.
Izjave | Sreda, 06. 12. 2023. | Komentara: 0

Kostreš: Vučićeva poseta kol-centru je marketinški trik

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani Bojan Kostreš izjavio je da je poruka Aleksandra Vučića posetom kol-centru SNS poruka jasna.




ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook